Producătorii români de medicamente, avertisment: Reglementări dezastruoase pe piață

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - PRIMER consideră „binevenită orice investigație pe care Consiliul Concurenței o face pe piața medicamentelor din România, un domeniu în care suprareglementarea, lipsa de transparență și influențele diverselor grupuri au acționat contrar intereselor pacienților români, care nu-și găsesc tratamentele necesare, și fabricanților de medicamente din țară care au pierdut din competitivitate”.

PRIMER - care reunește 16 fabrici de medicamente din țară – va coopera fără rezerve și cu toată responsabilitatea cu inspectorii Consiliului Concurenței în orice investigație care urmărește să analizeaze condițiile structurale ale piețelor, relațiile contractuale existente între diferiți actori ce desfășoară activități în sectorul producției și comercializării medicamentelor, precum și cadrul legislativ aplicabil, potrivit unui comunicat de presă.

Competiție denaturată pe piața medicamentelor

„Din 2009 și până în prezent, reglementările din domeniul medicamentelor date de autoritățile abilitate, respectiv metodologia de calcul a prețurilor la medicamente (OMS 75/2009 corectat de OMS 368/2017); contribuția trimestrială de tip clawback (OUG 77/2011); includerea de medicamente noi în sistemul de compensare (OMS 861/2014) coroborat cu hotărârea privind aprobarea listei corespunzătoare medicamentelor cu și fără contribuție personală (HG 720/2008); și contractul cadru (HG 140/2018) – acționând simultan și disturbant – au denaturat competiția liberă și au creat premizele unei poziții dominante a medicamentelor scumpe care blochează accesul medicamentelor generice ieftine, fabricate în România, făcând statul român captiv și șantajabil de către anumiți producători”, a declarat dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

Rezultatele dezastruoase ale acestor reglementări sunt deja evidente, se arată în comunicat. Producătorii din țară retrag sute de medicamente ieftine și sunt obligați să frâneze numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare și re-tehnologizare. „Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în țară pentru desfacere pe piața internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani, deși piața medicamentelor s-a dublat în acest interval”, a completat reprezentantul PRIMER.

Recomandările Consiliului Concurenței, neluate în considerare

Investigațiile sectoriale ale Consiliului Concurenței se finalizează cu recomandări, iar aceste recomandari, cel puțin în sectorul producției și comercializării de medicamente, pur și simplu nu au fost luate în considerare de către autoritățile din domeniu, care au continuat să reglementeze contrar intereselor pacienților și fabricilor de medicamente din țară.

„De exemplu, utima investigație sectorială a Consiliului Concurenței încheiată în 2015 s-a finalizat cu un ansamblu de recomandări referitoare la modificările care trebuie aduse legislației din domeniu, pentru a crește accesul pacienților la medicamente și a încuraja utilizarea medicamentelor generice ieftine, care aduc economii pentru pacienți și sistemul sanitar, inclusiv prin aplicarea diferențiată a taxei clawback. Din păcate, nici măcar una dintre recomandările raportului Consiliului Concurenței nu și-a găsit locul într-un act legislativ, autoritățile continuând să reglementeze cum au crezut de cuviință, lucru care a favorizat repetatele crize ale medicamentelor din ultimii doi ani”, a continuat Damian.

„Astfel că probabil ar fi necesară o schimbare a cadrului legislativ în așa fel încât unele dintre concluziile și recomandările rapoartelor de investigație ale Consiliului Concurenței să poată fi transpuse în legislație”, a concluzionat reprezentantul PRIMER.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel