Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Oamenii de știință de la APC Microbiome Ireland (APC) de la University College Cork au efectuat transplanturile fecale, transferând bacterii din intestin, fie de la un șoarece tânăr (cu vârste cuprinse între 3 și 4 luni), fie de la un șoarece bătrân (19 până la 20 de luni) către un șoarece bătrân. Studiul a fost publicat în revista Nature Aging.
Șoarecii în vârstă care au primit bacteriile intestinale ale șoarecilor tineri s-au dovedit a exprima biomarkeri, inclusiv metaboliți și modele de reglare a genelor, pe care v-ați aștepta să le vedeți la șoareci mai tineri. În plus, transplanturile fecale de la șoareci tineri au îmbunătățit comportamentul șoarecilor mai în vârstă, permițând bătrânilor să aibă performanțe mai bune în mai multe teste cognitive care măsoară capacitatea de învățare, memoria și anxietatea. Cu toate acestea, transplanturile de la șoarecii bătrâni la șoareci la fel de bătrâni nu au avut niciun efect semnificativ.
Microbiomul intestinal este ecosistemul plin de viață din trilioane de bacterii, viruși, arhee și ciuperci care trăiesc în tractul digestiv al oamenilor și al altor animale. Cercetări recente sugerează că microbii „străini” și celulele umane sunt prezente în număr comparabil în corpul uman. În ceea ce privește materialul genetic, corpul uman găzduiește mai multe gene de bacterii decât gene umane.
Pentru fiecare dintre noi, acest sistem complex de microorganisme este profund legat de creier și corp, jucând un rol fundamental în metabolismul nostru, sistemul imunitar, funcția creierului și poate chiar al personalității noastre. Microbiomul intestinal rămâne relativ stabil până la maturitate, dar se va schimba și va deveni mai puțin divers la bătrânețe. De asemenea, se pare că modificările microbiomului intestinal ar putea prezice cât de sănătoși vom fi la bătrânețe.
Potrivit autorilor, descoperirile sugerează că manipularea a trilioane de microorganisme care trăiesc în intestin ar putea fi o modalitate de a evita și chiar a inversa declinul cognitiv asociat îmbătrânirii. Deocamdată, acest lucru a fost demonstrat doar la șoareci, dar echipa speră că rezultatele promițătoare ar putea deschide drumul către cercetări suplimentare la om.
„Cercetările anterioare publicate de APC și alte grupuri la nivel internațional au arătat că microbiomul intestinal joacă un rol cheie în îmbătrânire și în procesul de îmbătrânire. Această nouă cercetare are un potențial de a schimba lucrurile, deoarece am stabilit că microbiomul poate fi valorificat pentru a inversa deteriorarea creierului legată de vârstă. Vedem, de asemenea, dovezi ale îmbunătățirii capacității de învățare și a funcției cognitive ", a declarat profesorul John F Cryan, autor al studiului și investigator principal la APC. Tptuși, el a avertizat: " este încă timpuriu și este necesară multă muncă pentru a vedea cum aceste descoperiri ar putea fi traduse la oameni.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...