Problemele de greutate din adolescenţă ale băieţilor, pericol de atac de cord la maturitate. Studiu

Un studiu la care au luat parte aproximativ 1,7 milioane de băieți în vârstă de 18 ani relevă faptul că un indice de masă corporală mai mare (IMC) este aduce un risc mai mare de atac de cord la maturitate, înainte de vârsta de 65 de ani. Cercetarea a fost prezentată la Congresul European de Cardiologie ESC 2019, reunit cu Congresul Mondial de Cardiologie.

Cercetătorii Suedezi atrag atenţia asupra riscurilor la care se supun băieţii care experimentează probleme cu greutatea în adolescenţă.

„Arătăm că IMC la tineri este un marker de risc extrem de puternic care persistă în timpul vieții. Studiul nostru susține monitorizarea atentă a IMC în perioada pubertății și prevenirea obezității prin alimentație sănătoasă și activitate fizică. Școlile și părinții pot ajuta încurajând adolescenții să petreacă mai puțin timp liber în fața ecranului şi cu alegeri alimentare sănătoase”, a declarat autoarea studiului, dr. Maria Aberg, de la Universitatea din Goteborg, Suedia, în cadrul Congresul European de Cardioligie ESC 2019, alături de Congresul Mondial de Cardiologie.

Subiecţii au fost urmăriţi timp de 46 de ani

Studiul a inclus toţi bărbații suedezi născuți între 1950 și 1987 și s-au înscris pentru serviciul militar obligatoriu la vârsta de 18 ani. La înscriere, toți cei 1.668.921 de bărbați au fost supuși unor examene fizice și psihologice ample, cum ar fi IMC, tensiunea arterială, teste IQ, cardiovasculare și fitness muscular. Bărbații au fost urmăriți între 1969 și 2016 pentru o monitorizare maximă de 46 de ani. Registrele de pacienți și decese suedeze au fost folosite pentru a înregistra câți au avut un atac de cord fatal sau non-fatal mai târziu în viață.

Potrivit studiului, au fost 22.412 atacuri de cord care au avut loc la o vârstă medie de 50 de ani (vârsta maximă de 64 de ani). Creșterea IMC la tinerii de 18 ani a fost asociată cu un risc crescut de atac de cord înainte de vârsta de 65 de ani.

Creșterea riscului a început de la IMC 20 kg / m2, un nivel considerat normal, apoi a crescut treptat, culminând cu o probabilitate ridicată de aproape 3,5 ori de atac de cord la severitatea obeză (IMC 35 sau mai mare). Față de adolescenții cu IMC de 18,5 până la 20,0 kg / m2, raporturile de pericol pentru riscul de atac de cord au fost de 2,64 și 3,05 pentru IMC de 27,5 până la 29,9 și, respectiv, de la 30 la 34,9.

  „Acesta este un studiu exploratoriu, bazat pe populație, ceea ce înseamnă că raportăm asociațiile, dar poate doar specula asupra mecanismelor. Este posibil ca metabolizarea lipidică modificată, inflamația și stresul oxidativ să contribuie la ateroscleroza la IMC peste 20 de ani. În plus, ar trebui să fie reconsiderate valorile de referință pentru IMC normal la adolescența târzie”, a mai spus dr. Aberg.

Studiul a inclus doar bărbați, astfel că rezultatele nu pot fi aplicate şi în cazul femeilor

 „Constatarea unei legături între IMC adolescentin și atac de cord la vârsta adultă susține rezultatele noastre anterioare pentru insuficiență cardiacă. Deoarece prevalența excesului de greutate și a obezității la adulții tineri continuă să crească, este posibil să începem să vedem în viitor rate mai mari de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Părinții, școlile și factorii de decizie au nevoie de acțiuni urgente pentru a opri răspândirea obezităţii la copii și adolescenţi”, a concluzionat Dr. Aberg.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel