Deficitul de iod, îngrijorător în Europa. Poate duce la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale

deficitul de iod - FOTO: Freepik@EyeEm
Această problemă de sănătate provoacă îngrijorare în Europa. Consecințele pot fi serioase, ducând la afecțiuni cardiace, tiroidiene sau cerebrale.

Un nou raport semnalat de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa și Iodine Global Network atrage atenția asupra unei probleme de sănătate în creștere în Europa legată de schimbările în obiceiurile alimentare. Tendințele recente indică o creștere a consumului de alternative vegetale la produse lactate, ceea ce poate contribui la un risc crescut în rândul populației pentru anumite deficiențe nutriționale.

Deficitul de iod, problematic în Europa

Europa se confruntă cu riscul reapariției deficienței de iod, conform unui nou raport al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa și al Iodine Global Network (IGN). Tendințele alimentare care se îndepărtează de produsele lactate, împreună cu popularitatea în creștere a laptelui alternativ din plante, au contribuit la o creștere a riscului de deficiență de iod în Europa.

Raportul subliniază că cea mai mare parte a consumului de sare în prezent provine din mesele pregătite în afara casei și din alimentele procesate, care pot utiliza sare neiodată, și solicită cu urgență fortificarea cu iod a tuturor sării și a alternativelor vegetale la produsele lactate.

"Chiar și o deficiență ușoară de iod, prezentă în întreaga Europă, are un impact major asupra sănătății populației și economiei", a declarat Werner Schultink, PhD, director executiv IGN, într-un comunicat de presă la lansarea raportului, potrivit Medscape.

Vezi și: AZD0780, medicamentul care reduce colesterolul. Este bine tolerat

Europenii, afectați de deficitul de iod

Deficitul de iod - FOTO: Freepik@kvladimirv

Raportul menționează că istoric, o mare parte din populația europeană a fost afectată de deficiența endemică de iod. Cu un secol în urmă, tulburările severe ale deficienței, cum ar fi gâtul endemic, hipotiroidismul clinic și tulburarea severă congenitală de deficiență de iod (denumită anterior cretinism), erau răspândite.

Măsurile preventive, inclusiv iodizarea sării, au dus la controlul acestora. Cu toate acestea, deficiența ușoară de iod rămâne "o problemă răspândită în regiunea europeană", arată raportul.

Riscurile pentru sănătate pe parcursul vieții

Consecințele potențiale ale deficienței de iod includ efecte asupra dezvoltării creierului în copilărie și creșterea riscului de gât umflat, noduli tiroidieni și hipertiroidism la adulți. Riscurile netratate ale hipertiroidismului includ aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă, osteoporoză, rezultate adverse în sarcină și deteriorarea cognitivă la persoanele în vârstă.

Cu toate acestea, schimbările recente în obiceiurile alimentare au condus la o creștere a riscului de deficiență minoră de iod, de la publicarea ultimului raport al OMS acum 15 ani.

"Trecerea către alternativele vegetale la produsele lactate, în special în rândul femeilor, care deja au un risc mai mare de deficiență de iod și boli tiroidiene decât bărbații, este îngrijorătoare pentru nutriția lor cu iod, în special în țările care depind de lapte ca sursă de iod, deoarece majoritatea alternativelor lactate nu-l conțin", a declarat dr. Hans Henri Kluge, director regional al OMS pentru Europa, în comunicatul de presă. Avertismentul său este că problema ar putea să reapară în unele țări din regiune.

Vezi și: Noi tratamente pentru obezitate și slăbit. Promit să ardă grăsimile și să te ajute să pierzi 15% din greutate

Alimentele pre-preparate, principal sursă de sare

Iodizarea sării rămâne principala strategie în Europa pentru a asigura o absorbție adecvată de iod, dar și aceasta a fost afectată de schimbările dietetice și de stilul de viață. Alimentele produse sau gătite în afara casei, cum ar fi pâinea, mezelurile sau mesele gata de mâncat, sunt acum "principalele surse de sare din dieta occidentală", potrivit OMS, reprezentând 70%-80% din total.

Aceste alimente sunt adesea preparate folosind sare neiodată. De exemplu, sondajele au arătat că doar 34% din sarea din alimentele procesate din Elveția era iodizată, iar procentul a fost cât de mic 9% în Germania.

Multe țări din Europa recunosc deja beneficiile fortificării anumitor alimente de bază cu sare iodizată, cum ar fi pâinea, a spus Rodrigo Moreno-Reyes, MD, PhD, lector în fiziologia endocrină la Université Libre de Bruxelles și coordonator regional IGN pentru Europa Occidentală și Centrală, într-un interviu pentru Medscape Medical News.

"În țările unde utilizarea sării alimentare iodizate în gospodării și în alimentele procesate este obligatorie, în special în produsele domestice cum ar fi pâinea, produsele de patiserie și mezelurile, statusul de iod al populației este în general adecvat" a spus el.

Similar, în țările cu o utilizare de peste 80% a sării iodizate în industria de patiserie, cum ar fi Armenia, Belarus, Belgia, Georgia, Moldova și Țările de Jos, aportul și statusul de iod al populației sunt optime, a explicat el.

Sarea, vehiculul optim pentru fortificare

Raportul OMS/IGN subliniază că sarea este "un vehicul optim pentru fortificarea cu iod". Co-autoarea raportului, Maria Andersson, PhD, dietetician și cercetător senior la Spitalul Universitar pentru Copii Zürich din Elveția, a explicat pentru Medscape Medical News că, în comparație cu fortificarea cu făină de grâu, sarea este un vehicul consumat de toată populația în cantități relativ mici.

"Ajunge la toată populația generală" a spus Maria Andersson, fără riscul unui consum excesiv, deoarece nivelul de iod în sare este adaptat la consumul actual de sare.

În plus, a adăugat ea, este relativ ușor și ieftin să se adauge iod în sare, iar conținutul de iod este stabil dacă sarea este ambalată corect, ceea ce este cazul în Europa.

Vezi și: De ce dormea John F. Kennedy pe o scândură de lemn. Cum alegem salteaua potrivită. Dr. Ovidiu Grămescu: E foarte bine

Consum redus de alimente bogate în iod

Raportul subliniază o problemă crescută în Europa legată de schimbările în obiceiurile alimentare, care pot afecta sănătatea populației. Consumul tot mai mare de alimente procesate și scăderea consumului de alimente bogate în iod, precum laptele de vacă și peștele, contribuie la un risc crescut de deficiențe nutriționale, inclusiv de iod.

Tendințele actuale din dietă au un impact mai mare decât recomandările recente de sănătate publică care încurajează reducerea consumului de sare. Este esențial ca, în contextul unui consum redus de sare, să se asigure că sarea utilizată este iodizată pentru a preveni deficiențele de iod.

Raportul subliniază și conceptul de "dublă povară de malnutriție", unde dieta poate fi bogată în calorii, dar săracă în alte nutrienți esențiali, inclusiv iodul. Această situație poate avea consecințe grave pentru sănătatea femeilor în timpul sarcinii, deoarece iodul este crucial pentru dezvoltarea creierului fetal.

Organizația Mondială a Sănătății pentru Europa și Iodine Global Network au făcut un apel urgent pentru fortificarea cu iod a tuturor formelor de sare și a alternativelor vegetale la produsele lactate în Europa. În ciuda importanței politicii de reducere a consumului de sodiu, este crucial ca oamenii să fie îndrumați să utilizeze sare mai puțină, dar întotdeauna iodizată, pentru a preveni deficiențele de iod.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel