Privitul la televizor, asociat cu formarea de cheaguri de sânge potențial FATALE. STUDIU

Privitul ore în șir la televizor este foarte periculos. Foto: KoolShooters, de la Pexels
Luați pauze dese atunci când vă uitați la televizor pentru a evita formarea cheagurilor de sânge, atrag atenția oamenii de știință. Avertismentul vine în momentul în care un studiu arată că privitul la televizor timp de patru ore pe zi sau mai mult este asociat cu un risc cu 35% mai mare de formare de cheaguri de sânge, comparativ persoane care se uită la TV mai puțin de 2,5 ore.

Studiul care arată că privitul la televizor mai mult de patru ore pe zi este asociat cu formarea de cheaguri de sânge potențial  FATALE a fost publicat astăzi în prestigiosul European Journal of Preventive Cardiology (link direct studiu), care este un jurnal al Societății  Europene de Cardiologie. 

„Descoperirile studiului nostru arată, de asemenea, că a fi activ fizic nu elimină riscul crescut de formare de cheaguri de sânge asociat cu vizionarea prelungită la televizor”, a spus autorul principal, dr. Setor Kunutsor, de la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie. 

„Dacă ai de gând să te uiți mult la televizor, trebuie să iei pauze dese. Te poți ridica la fiecare 30 de minute sau să folosești o bicicletă medicinală. Și evită să combini televizorul cu gustările nesănătoase”, a recomandat acesta. 

Studiul a examinat asocierea dintre uitatul la TV și tromboembolismul venos (TEV). TEV include emboliile pulmonare (acele cheaguri de sânge care se formează sau ajung în plămâni producând adevărate dezastre) și tromboza venoasă profundă (cheagurile de sânge care înfundă o venă profundă, de obicei la nivelul picioarelor, și care pot călători în plămâni unde provoacă embolie pulmonară).

Legătura periculoasă cu tromboembolismul venos

Cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică pentru a colecta dovezile disponibile publicate pe această temă și apoi au combinat rezultatele utilizând un proces numit meta-analiză. 

„Combinarea mai multor studii într-o meta-analiză oferă un eșantion mai mare de subiecți și face ca rezultatele să fie mai precise și mai fiabile decât constatările unui studiu realizat individual”, a explicat dr. Kunutsor.

Analiza a inclus trei studii cu un total de 131.421 de participanți, cu vârsta de 40 de ani și peste, fără tromboembolism venos preexistent. Durata petrecută de subiecți uitându-se la televizor a fost evaluată printr-un chestionar și participanții au fost clasificați ca telespectatori prelungi (se uitau la televizor cel puțin patru ore pe zi) și niciodată/rar telespectatori (se uitau la televizor mai puțin de 2,5 ore pe zi).

Durata medie a urmăririi în cele trei studii a variat între 5,1 și 19,8 ani. În această perioadă, 964 de participanți au dezvoltat o formă de tromboembolism venos. Cercetătorii au analizat, apoi, riscul relativ de a dezvolta tromboembolism venos la cei care se uite mult timp la TV, comparativ cu cei care privesc niciodată sau rar. Ei au descoperit că telespectatorii cu tip mare de stat în fața televizorului au avut de un risc de 1,35 ori mai mare de a dezvolta tromboembolism venos în comparație cu telespectatorii care se uite rar sau deloc la TV. 

Asocierea a fost independentă de vârstă, sex, indicele de masă corporală (IMC) și activitatea fizică pe care o depuneau subiecții. „Toate cele trei studii au fost ajustate pentru acești factori, deoarece sunt strâns legate de riscul de tromboembolism venos. De exemplu, vârsta înaintată, IMC mai mare și inactivitatea fizică sunt legate de un risc crescut de tromboembolism venos”, a explicat dr. Kunutsor. 

„Descoperirile noastre indică faptul că, indiferent de activitatea fizică de pusă, de indicele de masă corporală (IMC), de câți ani aveți și de sexul dvs., vizionarea timp de multe ore la televizor este o activitate riscantă în ceea ce privește dezvoltarea cheagurilor de sânge”, a mai spus cercetătorul.

Ce să faci ca să eviți acest risc

Dr. Kunutsor a remarcat că descoperirile se bazează pe studii observaționale și nu dovedesc că vizionarea prelungită la televizor provoacă direct ea însăși cheaguri de sânge.

În ceea ce privește posibilele motive ale relației observate între uitatul la TV și tromboembolism, el a spus că există mai multe explicații posibile. „Vizionarea prelungită la televizor implică imobilizarea, care este un factor de risc separat pentru tromboembolism venos. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt încurajați să se miște după o intervenție chirurgicală sau în timpul unui zbor pe distanțe lungi. În plus, atunci când stați într-o poziție înghesuită pentru perioade lungi de timp, sângele se acumulează în extremități mai degrabă decât în circulație, și acest lucru poate provoca formarea de cheaguri de sânge. În cele din urmă, cei care fac exces de stat la TV tind să mănânce gustări nesănătoase care pot duce la obezitate și hipertensiune arterială, care cresc, la rândul lor, probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge”.

Dr. Kunutsor a concluzionat că „rezultatele noastre sugerează că ar trebui să limităm timpul pe care îl petrecem în fața televizorului. Perioadele lungi de uitat la televizor ar trebui să fie intercalate cu mișcare pentru a menține buna circulație. În general, dacă stai mult jos în viața de zi cu zi - de exemplu munca ta presupune să stai ore în șir așezat în fața unui computer - asigură-te că te ridici și te miști din când în când”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel