Primul semn al cancerului pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Parșiv ca boală. Este într-un stadiu avansat

cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@mdmoinulhasan786
EXCLUSIV
Acesta este semnul principal al cancerului pulmonar care indică faptul că boala se află într-un stadiu avansat.

Cancerul bronhopulmonar este o afecțiune care se ascunde adesea în spatele altor simptome, ceea ce îl face să fie dificil de diagnosticat. Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă în țesuturile plămânilor. Aceste celule maligne pot să se dezvolte și să se înmulțească necontrolat, formând tumori care pot afecta funcționarea normală a plămânilor.

Dr. Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, ne-a vorbit despre cancerul pulmonar și care sunt simptomele care nu trebuie ignorate. 

Vezi și: Alertă de gripă aviară. Cum se transmite la om și cum se manifestă boala. Dr. Carmen Dorobăț: Poate determina forme grave

"Simptomatologia cancerului bronhopulmonar nu este proprie. Este destul de parșiv ca boală. Pot apărea semne de sistem, oboseală, dispee de efort și, de obicei, aceste semne sunt date de boala subadiacentă, adică de BPOC. Atunci când pacientul scuipă sânge, face febră sau face o pneumonie care nu se remite la tratamentul normal, atunci deja este foarte posibil ca acest cancer pulmonar să fie într-un stadiu avansat.

Sunt rare cazurile în care un pacient scuipă sânge, are hemoptizie, iar leziunea este mică, dar situată lângă un vas de sânge sau situată endo-bronșic și atunci dă semne precoce. De obicei, hemoptizia duce pacientul la medic și acest lucru este favorabil pentru pacient că îl aduce în fața medicului care știe ce să îi facă mai departe",  a explicat dr. Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Greșeala care te îngrașă. Dr. Doru Negru: Ne săpăm groapa cu dinții. Sunt o mulțime de lucruri rele

Cancerul pulmonar, de două tipuri

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@AdillMehmood

Există două tipuri principale de cancer pulmonar.

Cancerul pulmonar cu celule mici (CPC): Acest tip de cancer se dezvoltă în celulele mici care acoperă plămânii și este asociat în mod obișnuit cu fumatul. Cancerul pulmonar cu celule mici se răspândește adesea rapid la alte părți ale corpului.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici (CPNC): Acest tip de cancer este mai întâlnit și se dezvoltă în celulele non-mici ale plămânilor, care includ celulele epiteliale și celulele glandulare. CPNC este împărțit în două subtipuri principale:

- Cancerul pulmonar cu celule scuamoase: Se dezvoltă în celulele care căptușesc căile respiratorii.

- Cancerul pulmonar adenocarcinom: Se dezvoltă în celulele glandulare ale plămânilor.

Principala cauză a cancerului pulmonar este fumatul, însă și expunerea la substanțe chimice toxice, poluarea aerului, radonul și anumite afecțiuni genetice pot crește riscul apariției acestuia. Simptomele cancerului pulmonar pot include tuse persistentă, sânge în spută, dificultăți de respirație, dureri în piept și pierdere în greutate neintenționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel