Primul semn al bolii Lyme. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă despre eritem: Dacă vedeți astfel de pete, mergeți de urgență la spital! Nu e de glumit

Primul semn al bolii Lyme - Foto: Freepik
Care e primul semn al boreliozei. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă despre eritem: "Nu e de glumit! Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete"

Borrelioza, cunoscută și sub numele de boala Lyme, este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și se transmite la om prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează atunci când se hrănesc cu păsări sau mamifere care poartă bacteria în sânge.

Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migrator. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate și începe la locul mușcăturii de căpușă după o perioadă de 3-30 de zile. O trăsătură distinctivă a erupției este că se extinde treptat la periferie pe o perioadă de câteva zile.

Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la articulații, la inimă și la sistemul nervos. Majoritatea cazurilor de borrelioză pot fi tratate cu succes cu câteva săptămâni de antibiotice.

În prezent, nu există niciun vaccin împotriva Borreliozei, astfel încât conștientizarea căpușelor, îmbrăcămintea adecvată în zonele infestate de căpușe și îndepărtarea timpurie a căpușelor atașate rămân cele mai importante măsuri de prevenire.

"Atenție părinți și bunici, nu e de glumit! Primul pacient cu boala Lyme a fost diagnosticat la Iași.

Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete după o mușcătură de căpușă. Este eritem sub formă de țintă - primul stadiu al boreliozei (boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe).

Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase",  scris medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Ce trebuie să știți:

"1. La noi căpușa implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”). Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia (nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză).

2. Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu.

3. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile.

4. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața.

5. Și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.

6. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).

7. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

Rețineți:

1. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.

3. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.

4. Legea Ciuhodaru e deja depusă în Parlament. Sper să susțineți și acest demers.

Și puțină istorie. În 1982 Willy Burgdorfer (microbiolog american de origine elvețiană) a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme din statul american Connecticut.

Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele de afectare neurologică progresivă", a conchis medicul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel