Primele simptome ale hipokaliemiei. Efectele nivelului scăzut de potasiu în sânge

Hipokaliemia Foto: Freepik @yarunivstudio
Hipokaliemia, caracterizată prin niveluri scăzute de potasiu în sânge, poate afecta grav funcțiile organismului, necesitănd adesea tratament și prevenție adecvată.

Hipokaliemia este o afecțiune în care nivelul de potasiu din sânge este prea scăzut, afectând capacitatea organismului de a funcționa corect. Nivelurile normale pentru un adult variază între 3,5 și 5,2 mEq/L, orice nivel sub 3 mEq/L fiind considerat hipokaliemie severă.

Potasiul este un electrolit care este esențial pentru ca celulele, mușchii și nervii organismului să funcționeze corect. Acesta este obținut prin alimente și excretat de rinichi prin urină. Hipokaliemia poate afecta mușchii, nervii, inima, sistemul digestiv și sănătatea oaselor din organism, ducând în timp la ritmuri cardiace anormale, slăbiciune musculară și chiar paralizie.

Cauze

Nivelul scăzut de potasiu din sânge este adesea cauzat de pierderea excesivă de potasiu în tractul digestiv, adesea din cauza vărsăturilor frecvente, a diareei sau a utilizării laxativelor.

Alte cauze includ tulburările alimentare, transpirația excesivă, tulburările legate de consumul de alcool, diureticele, medicamente precum insulina, anumite antibiotice, corticosteroizii, tulburările suprarenale, bolile renale cronice, nivelurile scăzute de magneziu, tulburări renale genetice rare precum sindromul Bartter și sindromul Gitelman și anumite afecțiuni precum sindromul Liddle.

În plus, o dietă deficitară poate contribui la niveluri scăzute de potasiu. Este esențial să abordezi aceste probleme pentru a menține niveluri adecvate de potasiu în sânge.

Citește și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Simptome

Cazurile ușoare de potasiu scăzut pot să nu prezinte niciun simptom, dar atunci când apar, acestea pot include constipație, palpitații, oboseală extremă, slăbiciune musculară, spasme, furnicături și amorțeală.

Potrivit Clinicii Cleveland, în cazurile mai severe, simptomele pot escalada până la spasme musculare, crampe, slăbiciune musculară severă care duce la paralizie, tensiune arterială scăzută, amețeală, leșin, ritm cardiac anormal, urinare excesivă și sete excesivă.

Foto: Freepik @fotografia1

Diagnostic

Un medic verifică nivelul de potasiu al unui adult printr-un test de sânge, nivelurile normale variind între 3,5 și 5,2 mEq/L. Hipopotasemia ușoară se situează între 3 și 3,5 mEq/L, în timp ce hipopotasemia severă este sub 3 mEq/L. Se poate solicita un panel metabolic de bază pentru a determina funcția renală și echilibrul electrolitic.

Dacă se confirmă hipokaliemia, se investighează cauza. În cazul în care aceasta nu este clară, se poate efectua un test de urină pentru a măsura nivelul de potasiu. De asemenea, poate fi comandată o electrocardiogramă pentru a măsura ritmul cardiac, deoarece hipokaliemia poate provoca ritmuri cardiace anormale.

Tratament

Hipokaliemia poate fi tratată de către medic, acesta prescrie fie un supliment de potasiu. Pentru cazurile ușoare, potasiul se administrează pe cale orală, în timp ce pentru cazurile severe, potasiul se administrează prin venă. Printre motivele pentru potasiu intravenos se numără nivelurile scăzute de potasiu, ritm cardiac anormal, suplimentele orale ineficiente sau pierderea excesivă de potasiu.

Medicul va trata orice afecțiuni care cauzează hipokaliemie. Dacă este necesar un diuretic, medicul poate trece la un tip de supliment care menține nivelurile de potasiu.

Vezi și: Legătura crucială între colesterol și funcționarea creierului. Beneficiile colesterolului HDL pentru sănătatea cerebrală

Metode de prevenție

Pentru a reduce riscul de hipokaliemie, consumă alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele, legumele, carnea slabă, peștele, lactatele și legumele. Printre acestea se numără avocado, banane, fasole, mazăre, orez brun, legume cu frunze închise la culoare, pește, carne slabă de vită, lapte, portocale, unt de arahide, cartofi, spanac și roșii.

Dacă vărsăturile și diareea persistă mai mult de 24 până la 48 de ore, solicită imediat asistență medicală, deoarece pierderea de lichide poate provoca hipokaliemie. Tratamentul precoce crește șansele de a preveni hipokaliemia.

Acestea fiind spuse, hipokaliemia este o afecțiune în care nivelul de potasiu din organism este prea scăzut, afectând diferite sisteme corporale. Aceasta poate afecta celulele, mușchii, nervii, sistemul digestiv și sistemul scheletic. Pentru a menține nivelurile de potasiu, consultă un medic, asigură un aport adecvat de potasiu și solicită asistență medicală dacă vărsăturile sau diareea persistă mai mult de două zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel