Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Suplimentele și o gamă largă de alimente de origine vegetală și animală includ zinc, o vitamină importantă. Acesta este esențial pentru o piele sănătoasă, o imunitate puternică, o dezvoltare celulară sănătoasă și o potențială apărare împotriva inflamațiilor, acneei și a altor afecțiuni.
Zincul nu este produs de organism în mod natural. În schimb, trebuie să-l obții din alimente sau suplimente.
Zincul este considerat un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul tău nu îl poate produce sau stoca. Din acest motiv, trebuie să asiguri un aport constant prin intermediul dietei.
Vezi și: De ce te doare capul după un pahar de vin roșu. Ce spune noul studiu
Zincul este necesar pentru numeroase procese din corpul dumneavoastră, inclusiv:
- Expresia genelor
- Sinteza ADN-ului
- Vindecarea rănilor
- Reacții enzimatice
- Funcția imunitară
- Sinteza proteinelor
- Creștere și dezvoltare
Zincul se găsește în mod natural într-o mare varietate de alimente de origine vegetală și animală.
Alimentele care nu conțin în mod natural acest mineral, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și batoanele pentru gustări, sunt adesea îmbogățite cu forme sintetice de zinc.
Puteți lua, de asemenea, suplimente de zinc sau suplimente multi-nutritive care furnizează zinc.
Datorită rolului său în funcția imunitară, zincul este, de asemenea, adăugat în unele pastiluțe și în alte tratamente naturale pentru răceală.
Organismul utilizează zincul, un element esențial, în multe moduri diferite. Zincul este un oligoelement care se găsește în fiecare celulă din corpul tău și este într-adevăr al doilea cel mai răspândit mineral după fier.
Mai mult de 300 de enzime care susțin digestia, metabolismul, funcția neuronală și alte câteva activități necesită zinc pentru a funcționa.
Este, de asemenea, esențial pentru creșterea și funcționarea celulelor imunitare.
În plus, esențial pentru formarea ADN-ului, a proteinelor și a pielii sănătoase este acest mineral.
În plus, deoarece zincul este esențial pentru creșterea și diviziunea celulară, joacă un rol crucial în dezvoltarea și creșterea organismului.
Descoperă și:
Zincul susține un sistem imunitar robust. Este necesar pentru semnalizarea și funcționarea celulelor imunitare, prin urmare, o lipsă poate duce la un răspuns imunologic compromis.
Suplimentul de zinc scade stresul oxidativ și activează celulele imunitare specifice.
De exemplu, o analiză a șapte cercetări a arătat că administrarea zilnică a 80-92 mg de zinc poate scurta durata răcelii comune cu până la 33%.
Spitalele tratează frecvent arsurile, anumite ulcere și alte afecțiuni ale pielii cu ajutorul zincului.
Acest mineral este esențial pentru o vindecare sănătoasă, deoarece joacă roluri vitale în funcționarea sistemului imunitar, în formarea colagenului și în răspunsul inflamator.
De fapt, pielea ta conține aproximativ 5% din zincul din organism, potrivit Healthline.
Suplimentele de zinc ajută la accelerarea vindecării rănilor la cei care au răni, însă deficiența de zinc poate împiedica vindecarea rănilor.
Șansele de a dezvolta boli legate de vârstă, cum ar fi pneumonia, infecțiile și degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) pot fi reduse considerabil de zinc.
Prin creșterea activității celulelor T și a celulelor ucigașe naturale, care ajută la apărarea organismului tău împotriva infecțiilor, zincul poate reduce stresul oxidativ și poate îmbunătăți răspunsul imunologic.
Anumite studii anterioare au arătat că persoanele în vârstă care iau suplimente de zinc răspund mai bine la vaccinările antigripale, au un risc mai mic de pneumonie și au performanțe mentale mai bune.
Foto: Freepik @vickyraj85076
Se crede că până la 9,4% din populația lumii este afectată de acneea, o afecțiune comună a pielii.
Inflamația, bacteriile și glandele producătoare de ulei blocate sunt principalele cauze ale acneei.
Potrivit studiilor, creșterea bacteriei P. acnes este inhibată, activitatea glandelor uleioase este suprimată și inflamația este redusă atât în cazul terapiilor cu zinc topice, cât și în cazul terapiilor orale cu zinc pentru acnee.
Zincul scade nivelul de proteine inflamatorii și de stres oxidativ din organism.
Inflamația cronică, care este provocată de stresul oxidativ, este o componentă care contribuie la multe boli cronice, inclusiv cancerul, bolile de inimă și deteriorarea mentală.
Insuficiența severă de zinc este mai puțin frecventă, deși se poate întâmpla în cazul celor care iau anumite medicamente imunosupresoare, au anomalii genetice mai puțin frecvente, alăptează copii ale căror mame nu au suficient zinc sau suferă de dependență de alcool.
Deficiența severă de zinc poate cauza întârzierea maturității sexuale, erupții cutanate, diaree recurentă, vindecarea slabă a rănilor, probleme de comportament și o creștere și dezvoltare deficitară.
În schimb, simptomele unei deficiențe ușoare de zinc includ diaree, scăderea imunității, subțierea părului, afectarea gustului sau a mirosului, piele uscată, probleme de fertilitate și vindecarea rănilor.
Multe alimente de origine animală și vegetală sunt bogate în mod natural în zinc, ceea ce face ca majoritatea oamenilor să consume cu ușurință cantități adecvate.
Alimentele cele mai bogate în zinc includ:
- Crustacee: stridii, crab, crabi, midii, homar și scoici
- Carne de vită, de porc, de miel și de bizon
- Carne de curcan și pui
- Pește: cambulă, sardine, somon și limbă de mare
- Leguminoase: năut, linte, fasole neagră, fasole roșie etc.
- Fructe cu coajă lemnoasă și semințe: semințe de dovleac, caju, semințe de cânepă, etc.
- Produse lactate: lapte, iaurt și brânză
- Ouă
- Cereale integrale: ovăz, quinoa, orez brun, etc.
- Anumite legume: ciuperci, varză kale, mazăre, sparanghel și frunze de sfeclă roșie
Un medic trebuie consultat întotdeauna înainte de a lua suplimente de zinc în doze mari pentru a preveni consumul excesiv.
Pentru bărbații adulți, doza zilnică recomandată este de 11 mg, iar pentru femeile adulte, de 8 mg.
Persoanele care alăptează sau care sunt însărcinate ar trebui să ia 11 și, respectiv, 12 mg pe zi.
Zincul este esențial pentru performanța sistemului imunitar, creștere, metabolism și sinteza ADN-ului.
Acesta ar putea reduce inflamațiile și mai multe riscuri de îmbolnăvire legate de vârstă.
Majoritatea persoanelor își obțin doza zilnică recomandată prin alimentație, însă suplimentele pot fi necesare pentru persoanele în vârstă, pentru cei care urmează diete restrictive și pentru cei cu afecțiuni medicale care îi împiedică să absoarbă zincul.
Este esențial să urmezi instrucțiunile și să iei suplimente doar atunci când este necesar, deoarece suplimentele cu doze mari de zinc pot avea efecte secundare dăunătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
De ce să apelezi la medicamente...
O substanță chimică nou identificată...