Prezentatoare TV celebră, mesaj pro-vaccinare: mă vaccinez antigripal de cinci ani

 Paula Rusu mărturisește că se vaccinează antigripal cu regularitate de cinci ani, după ce a pierdut un plămân din cauza tuberculozei.  

"Unii vor spune, sigur, e normal, doar mă aflu în grupele de risc! Și le dau dreptate", a spus Paula Rusu într-un interviu acordat Medic.ro.

Prezentatoarea este de părere că grupele astea de risc care ar trebui să se folosească de cea mai eficientă protecție împotriva virusurilor gripale nu prea se vaccinează, iar acesta ar fi unul din motivele pentru care gripa a făcut cele mai multe victime din Europa în iarna trecută.

"Pe copii, unii părinți aleg să nu îi vaccineze, alți părinți pur și simplu nu știu că îi pot vaccina gra-tuit la medicul de familie, mai ales în zonele rurale, unde lipsa medicilor e deja cronică; iar adulților cu boli cronice ori vârstnicilor slăbiți de puteri, dacă nu au o legătură coerentă cu medicul de familie, nici doctorul nu le spune să se vaccineze și nici ei nu cer. Cam pe aici este realitatea grupelor de risc care ar trebui să se vaccineze.Să derulăm puțin filmul ultimei epidemii. În iarna 2018-2019, tulpina virală care circulă în Europa omoa-ră aproape 200 de români. Vaccinurile antigripale au fost comandate din timp de Ministerul Sănătății pentru copiii din evidența medicilor de familie și pentru vârstnicii ori persoanele cu diverse maladii cronice care s-au înscris pe liste, iar prin toamnă, în octombrie-noiembrie, s-au făcut vaccinările. Vine ianuarie, numărul persoanelor care mor de gripă crește de la o zi la alta,iar la sfârșitul lunii este declarată epidemia. Momentul coincide cu declanșarea „goanei" publice după vaccinantigripal, evident o stare de isterie, generată de numă-rul mare de victime. Iar în situație de criză nu mai stănimeni să asculte specialiștii care explică necesitateavaccinării din timp, înainte ca virusul să devină omni-prezent, că e tardivă vaccinarea atunci când epidemiaeste la apogeul ei, că un vaccin are nevoie de un timp concret până să genereze anticorpii care ne protejează". a explicat prezentatoarea TV.

Mai mult, aceasta spune spune că sintagmele de genul „Am făcut vaccinul, dar nu m-a protejat și am fost așa de bolnav, că am crezut că mor" sunt greșite.

"Iarăși vocea medicului specialist este acoperită de corul emoțional, altfel l-am auzi când spune că vaccinul nu protejează din secunda a doua după ce a fost injectat și că, dacă am luat virusul în perioada în care încă nu avem anticorpii formați ca urmare a vaccinării, ne putem îmbolnăvi. Tot ce am scris reprezintă experiența mea directă, de persoană la 40 de ani, cu un singur plămân, care se vac-cinează în fiecare toamnă. Prin septembrie îmi anunț medicul de familie că vreau să fac vaccinul antigripal, prin octombrie-noiembrie am făcut injecția. Aș putea să nu îl fac, fiindcă sunt expertă în a mă proteja, am mereu o mască în poșetă ori în mașină, din cele cu filtru 3M, nu măștile acelea simple, mă feresc de comunități mari, ori de frig, și nu umblu cu transportul în comun. Dar nu e vorba doar despre mine. Mă vaccinez toam-nă de toamnă ca să nu m ă îmbolnăvesc și ca să nu trans-mit mai departe virusul. Nu știu dacă v-ați gândit vreo-dată că puteți duce un virus „banal, de gripă" unui bunic pentru care poate fi mortală boala, copilului vostru, care să îl dea mai departe la școală, unei prietene gra-vide sau mamei, care suferă de vreo boală de inimă, iar gripa o bagă direct în spital. Vaccinarea antigripală este dovadă de maturitate și res pon s abilitate!Nu, n-am avut niciun efect advers, micile reacții la inocularea virusului nu se compară cu agresivitatea infecției cu virusul gripal în lipsa vaccinării. Credeți-mă, când ai un singur plămân, tusea nu re-prezintă o opțiune", a mai spus aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel