Prevenția, soluția pentru toate relele. Radu GĂNESCU: Vaccinarea este un subiect fierbinte

preventia FOTO: Unsplash @ashkan forouzani
EXCLUSIV
Despre rolul prevenției și al vaccinării. Radu GĂNESCU, Președintele COPAC a făcut declarații în exclusivitate în cadrul dezbaterii "Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții".

Prevenția este unul dintre pilonii sănătății, iar medicii, farmaciștii și autoritățile au un rol esențial în informarea populației și controlul bolilor. Radu GĂNESCU, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a vorbit în exclusivitate pentru DC Media Group despre prevenție, rolul farmaciilor și compensarea vaccinării:

"Partea de prevenție și de diagnostic precoce este un subiect pe care România ar trebui să îl abordeze mult mai apăsat. Discutăm de lucruri care, din punctul nostru de vedere, ar fi un ajutor sau o gură de aer pentru sistemul de sănătate pentru că, știm cu toții, un pacient diagnosticat târziu este un pacient care costă foarte mult autoritatea și știm cu toții că programele de prevenție, vaccinarea, screeningul ajută din punct de vedere al costului, dar și al calității vieții și prin faptul că putem avea un tratament accesibil rapid într-o fază incipientă cu un succes mult mai mare decât orice altă soluție. 

Faptul că România are câteva programe de vaccinare este un lucru important, dar abordarea noastră și mai ales reprezentând o categorie de pacienți cronici, cred că ne-a adus la faza în care să ne gândim la vaccinarea pe termen lung sau la vaccinarea adultului și a pacientului cronic".

Vaccinarea rămâne soluția

Invitatul spune că "Schemele de vaccinare pentru copii sunt schemele de vaccinare vechi, știute, toate țările civilizate le au aplicate. Evoluția bolilor și a vaccinurilor ne arată că putem preveni astăzi foarte multe boli infecțioase. Unele patologii au fost chiar eradicate datorită vaccinării, deci mergând pe această direcție este foarte important ca această categorie țintă: pacienți cronici sau persoane în vârstă să poată beneficia de vaccinare pe tot parcursul vieții. 

Credem că și România ar trebui să meargă în zona asta și ar trebui să meargă cu câteva programe adaptate, țintite pentru anumite categorii, dar ar trebui să găsească soluții clare despre cum să fie accesibile, ușoare, nebirocratice și, din punctul meu de vedere, chiar compensate pentru ca numărul celor care doresc să beneficieze de vaccinare să fie cât mai mare".

Reticența populației

Din păcate, multe persoane din România sunt reticente la ideea vaccinării, amintește Radu GĂNESCU: "Știm cu toții, la ora actuală, vaccinarea este un subiect fierbinte pentru că sunt persoane care consideră că vaccinarea nu ar trebui să se facă, sunt altele care sunt foarte dârze în susținerea poziției lor".

Rolul farmaciei în prevenție

"Farmacia nu a fost luată ca și parte integrată din comunitatea medicală, întotdeauna a fost considerată ca un magazin de medicamente și, din păcate, asta este realitatea și percepția. Poate este și vina noastră că nu am reușit să fim mai corecți în informare sau nu am reușit să trecem peste partea de birocrație și să vedem partea importantă.

Farmacia poate să facă foarte multe lucruri. Farmacia poată să ofere informații care, de foarte multe ori, nu ajung la pacient. Știm cu toții că te duci în cabinetul medicului și cum ai plecat de acolo jumătate din informație ai pierdut-o, doar ai o rețetă în mână și nimic mai mult. Sunt lucruri pe care noi nu am pus accent și pe care cred că ar trebui să punem accent.

Farmacistul este cel care gestionează tratamentul și este cel care poate vedea interacțiunea dintre tratamente, mai ales când vorbim de pacienți cronici. Pacienții cronici, de multe ori în momentul în care sunt diagnosticați cu o problemă de sănătate, cu siguranță unii dintre ei au și comorbidități, au și alte patologii și alte tratamente, dar nimeni nu pune problema multidisciplinară: cum interacționează tratamentul bolii cardiovasculare cu tratamentul diabetului și cu tratamentul altei posibile situații, iar farmacistul poate face acest lucru și de multe ori poate să se implice în gestionarea acestor tratamente. 

Avem foarte multe categorii de pacienți care pot fi chiar diagnosticați în farmacie. Faptul că sunt farmacii care au intrat în diverse campanii pentru a face teste de hemoglobină glicozilată, pentru a face o simplă tensiune, pentru a lua o simplă temperatură, lucruri care nouă ni se par uzuale, în zonele rurale sunt foarte importante și în zonele rurale acest lucru poate ajuta foarte mult comunitatea respectivă, iar farmacia o poate face", adaugă Radu GĂNESCU.

Situația se îmbunătățește

Din fericire, așa cum spune și invitatul, în România "nu plecăm de la 0. Avem Casa Națională care a început cu pași mici să intre în partea de prevenție, adică începe să accepte că este important să nu tratăm numai boala, ci să facem și prevenție. Avem acele programe de screening cu fonduri europene care ne pot ajuta în foarte multe direcții. Ne pot ajuta să vedem număr de pacient statistic la numărul de locuitori, ne pot ajuta să testăm și să creăm politici pe viitor pe baza acestor programe de screening și ne pot ajuta să avem registre de pacienți".

Radu GĂNESCU este de părere că vaccinare și " compensarea în farmacii sunt cele mai utile soluții atât pentru pacienți, cât și pentru autoritate, pentru că încercăm să scăpăm de toată birocrația asta și, mai ales, de plimbarea pacientului dintr-un cabinet în altul, dintr-o farmacie în centru și din centru la domiciliu, lucru care nu a fost niciodată de ajutor pentru nimeni".

Vezi și: Dr. Daciana Toma: Serviciile de prevenție în contract cu Casa de Asigurări, aproape ÎNGROPATE

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel