Prevenția, esențială în cazul vârstnicilor. Alexandra Dobre: Tindem să tratăm și nu să prevenim

varstnici - FOTO: Freepik@AI Generated Image
EXCLUSIV
Un aspect îngrijorător legat de starea de sănătate a vârstnicilor este scos la iveală de Alexandra Dobre, președintele Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Vezi și: Vârstnicii, vulnerabili în fața singurătății. Alexandra Dobre: Unul din 3 seniori nu socializează cu mai mult de două persoane. Unul e poștașul și celălat preotul sau medicul de familie

România se confruntă cu o lipsă acută a unui program național de prevenție pentru vârstnici, un aspect esențial pentru îmbunătățirea calității vieții acestora. În loc să prevenim, adesea ajungem să tratăm bolile în stadii avansate, iar consecințele sunt tragice pentru o populație deja vulnerabilă.

Despre importanța prevenției ne-a vorbit Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

"Noi nu avem un program național de prevenție. Tindem să tratăm și nu să prevenim. Când vorbim de acest grup țintă e important să avem programe de prevenție. Am avut acum câțiva ani un proiect foarte important cu Asociația Sănătate pentru Comunitate și am testat 1000 de seniori pentru cancer de colon. Mai bine de 30% din aceste persoane aveau afecțiunea și nu știau de ea și 10% dintre cei din program erau în stadiu terminal. Dacă nu aveam acest parteneriat, mulți dintre ei nici nu ar fi supraviețuit până astăzi.

Ar fi bine să existe un sistem mai bine pus la punct decât acum, adică mai mulți bani pentru anumite tratamente", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Congresul de Îmbătrânire Activă, abordare integrată a îmbătrânirii în România. Alexandra Dobre: E un concept unic. Își propune să fie ca un ecosistem

Vezi și: Remdesivir, tratamentul injectabil pentru COVID. Prof. dr. Simin Aysel Florescu: Administrarea se face în spitale

Prevenția, esențială în cazul vârstnicilor - FOTO: Freepik@stefamerpik

Roboți asistenți

Programele europene reprezintă o șansă importantă în acest sens, prin introducerea unor soluții moderne, precum roboții inteligenți, care au fost testați într-un proiect al Ana Aslan Internațional. Detalii ne-a oferit Alexandra Dobre, președintele Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

"Există foarte multe organizații care implementează proiecte europene și au tehnologii moderne. La Ana Aslan Internațional au avut o bună perioadă de timp roboți inteligenți pe care vârstnicii îi luau acasă, în teste și care îi ajutau pe zona cognitivă. Roboții le aminteau la anumite perioade de timp să își ia pastilele, le puteau pune muzica preferată, redau audio o carte. Puteau anunța Ambulanța dacă vârstnicul cădea", a mai explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Sistemul de sănătate pentru vârstnici din România are nevoie de o reformă profundă, de o investiție mai mare în prevenție și tratamente eficiente. Fără un astfel de sistem bine pus la punct, mulți dintre seniori riscă să fie depistați cu afecțiuni grave doar în stadii avansate, când opțiunile de tratament sunt limitate, iar calitatea vieții scade dramatic.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel