Premieră medicală: intervenție chirurgicală complexă la SUUMC

O intervenție chirurgicală complexă a avut loc în urmă cu două săptmâni la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) din București. 

În premieră pentru România, în Secția Clinică de Chirurgie Toracică din cadrul SUUMC, s-a efectuat o intervenție chirurgicală de sigilare vasculară a ductului toracic cu ajutorul tehnologiei LigaSureTM prin chirurgie miniminvazivă toracoscopică, la un pacient cu chilotorax drept postoperator, se arată pe pagina web a unității medicale.

În continuare, este descrisă întreaga intervenție:
Această tehnologie include o combinație inteligentă între presiune și energie termică, adaptată grosimii și tipului de țesut, având o serie de avantaje față de tehnica de clipare sau de ligatură deoarece a permis sigilarea eficientă a structurilor vasculare friabile (cum este cazul vaselor limfatice ), prevenind ruptura acestora sub zona de clipare/ ligatură. Deasemenea, prin aplicații succesive, s-a efectuat și sigilarea multiplelor colaterale limfatice, ca posibile cauze de persistență a pierderilor de limfă. Eficiența acestei tehnologii este dublată de avantajul utilizării ei prin chirurgie miniminvazivă cu ajutorul unor instrumente dedicate, având un impact favorabil asupra recuperării rapide postoperatorii și cu traumatizare minimă a acestor pacienți extrem de fragili, suferinzi de chilotorax. Evoluția pacientului operat a fost favorabilă, cu stoparea imediată a pierderilor limfatice.
 
Pentru această intervenție chirurgicală toracică a fost necesară anestezia generală cu intubație selectivă traheo-bronșică ce a permis ventilarea separată a celor 2 plămâni asigurând echipei chirurgicale confortul optim efectuării timpilor chirurgicali prin incizii toracice minime și sub controlul tehnicii videoasistate (Video- Assisted Thoracoscopic Surgery).
 
Chilotoraxul este o afecțiune în care se înregistrează acumulări de lichid limfatic la nivelul cavității pleurale. Cauza acestor piederi limfatice este reprezentată de o leziune la nivelul colectoarelor limfatice principale sau la nivelul ramificațiilor acestora. Un debit mare semnifică o leziune localizată cel mai frecvent la nivelul canalului limfatic principal al oragnismului care este cunoscut sub numele de duct toracic. Prin limfa care se acumulează în cavitatea pleurală pacientul pierde o serie de elemente esențiale pentru organismul uman precum aminoacizi, proteine, electroliți și anticorpi, fapt care duce la agravarea stării generale a pacientului cu dezechilibre nutriționale și imunologice majore cu risc crescut de infecții și chiar de deces. De aceea, aceste pierderi limfatice, mai ales când sunt importante trebuie oprite cât mai urgent, în beneficiul imediat al bolnavilor respectivi.
În situația unui chilotorax important în care se bănuiește o leziune la nivelul ductului toracic tratamentul conservator nu este o soluție și trebuie intervenit chirurgical cu scopul identificării și blocării canalului limfatic principal al organismului, ductul toracic.
 
Datorită traseului lung al acestuia, ce străbate cele 3 regiuni ale organismului (abdomen, torace și regiunea cervicală) se poate vizualiza și intercepta ductul toracic la intrarea sa în toracele drept imediat deasupra diafragmului. Tehnologia videoasistată permite prin amplificarea imaginii identificarea mai facila a acestei fine structuri vasculare având un diametru de doar câțiva milimetri ajutată de o bună cunoaștere a anatomiei mediastinului visceral. A fost pentru prima dată în țară când tehnologia LigaSureTM a fost aplicată pentru blocarea ductului toracic prin sigilare de către o echipă chirurgicală ce a reușit astfel, printr-o operație cu grad redus de invazivitate oprirea piederilor limfatice și salvarea vieții pacientului.
Echipa chirurgicală a fost formată din șeful Secției Clinice de Chirurgie Toracică, Colonel Dr. Claudiu Eduard Nistor și medicul Colonel Dr. Adrian Ciuche iar anestezia cu intubație selectivă a fost realizată Colonel Dr Narcis Tănase. La operație au mai participat medicii Camelia Găvan, Vlad Gheorghiu și Lilia Colesnic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel