Comisia Europeană a autorizat...
Un nou studiu publicat în European Journal of Vascular and Endovascular Surgery arată că un polimer resorbabil ar putea revoluționa tratamentul varicelor pelviene feminine.
Efectuat de echipa de cercetare de la Clinica Universitară din Navarra, Spania, acest studiu sugerează că această tehnică inovatoare nu doar că oferă o alternativă eficientă la bobinele tradiționale, dar îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților prin reducerea durerii cronice și accelerarea recuperării.
Cu mai mult de 90% dintre pacienți raportând o îmbunătățire considerabilă, abordarea multidisciplinară promite să transforme tratamentul și managementul bolii venoase pelvine.
José Ignacio Leal, specialist în Departamentul de Chirurgie Vasculară al Clincii Universitare din Navarra și autor principal al cercetării, a declarat pentru ediția spaniolă Medscape că această patologie este comună și subdiagnosticată. Din păcate, nu există studii de populație privind prevalența acesteia, cel puțin în Spania.
"Din acest motiv, nu putem avea o idee exactă despre câte persoane ne referim. Există date în Statele Unite care sugerează că până la 15% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani au diferite grade de boală venoasă pelvină. Dacă luăm în considerare toate femeile cu durere pelvină cronică, vorbim practic despre jumătate dintre ele fiind cauzate de boala venoasă pelvină", a spus dr. José Ignacio Leal.
Vezi și: Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon. Metabolitele din dietă, factor cheie
Leal a identificat clar două tipuri de femei cu această afecțiune care ar putea beneficia de noua tehnică.
"Cel mai frecvent și de asemenea cel mai tipic în mediul nostru, și cel pe care îl tratăm cel mai frecvent, sunt femeile care au avut mai multe sarcini, în special două sau mai multe, la femeile foarte tinere care au avut sarcini foarte apropiate în timp și care prezintă multe varice", a mai spus José Ignacio Leal.
Al doilea tipar, care poate fi mai puțin comun, conform specialistului, este cel al femeii tinere cu durere pelvină cronică care a avut disconfort timp de mulți ani, "care a fost identificat ca patologie a mușchilor planșeului pelvin sau patologie ginecologică sau nu a fost identificat deloc. În aceste cazuri, cu un studiu țintit, putem determina că există un component venos".
Pentru a explica de ce această afecțiune comună este subdiagnosticată, Leal a subliniat că prevalența acesteia reprezintă principalul obstacol în diagnosticare.
"Faptul că este o afecțiune atât de comună încât toți ginecologii o văd la femeile multiparente cu mai multe sarcini, și pentru că este practic constantă în anumite profiluri de femei (cu multe sarcini sau sarcini apropiate), este trecută cu vederea. Adevărul este că o treime dintre pacienții cu varicozitate în jurul uterului au simptome sugestive", a mai spus José Ignacio Leal.
Vezi și: COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol
Varice pelvine - FOTO: Freepik@tksonique
Un alt factor care contribuie la subdiagnosticare este că simptomele (cum ar fi durerea în timpul actului sexual sau durerea menstruală) implică sfera sexuală, "pe care multe femei o consideră normală, făcându-le să trăiască cu un nivel de durere cronică care este mai mult sau mai puțin tolerabil. Ele ar putea să nu conștientizeze îmbunătățirea până când durerea nu dispare complet după tratamentul varicelor".
"Un aspect esențial pe care îl avem în vedere, atât la nivel de departament cât și instituțional, este că tratăm femei foarte tinere, iar evitarea implanturilor permanente în circulația lor este crucială," a explicat Leal.
Tratamentul tradițional al varicelor pelviene feminine implică închiderea vaselor afectate folosind bobine, care sunt implanturi minim invazive din materiale exogene, de obicei aliaje metalice.
"Deși știm că bobinele produc un efect trombotic care împiedică trecerea sângelui, efectele pe termen lung ale acestui material sunt încă necunoscute. Având în vedere că tratăm femei tinere care vor trăi încă 30-40 de ani, este esențial să permităm vindecarea naturală a vasului fără a lăsa implanturi permanente", a mai spus Leal.
Leal a evidențiat avantajele utilizării unui polimer resorbabil ca agent de embolizare pentru varicele pelviene în comparație cu alte tehnici și materiale.
Vezi și: Zepbound, medicamentul care reduce riscul de diabet de tip 2 cu 94%. Combate și obezitatea
"Principalul avantaj față de tratamentele tradiționale este că putem trata vena complet fără a lăsa un implant definit, deoarece polimerul se resorbe. În plus, în comparație cu alte tehnici, în special embolizarea și lichidele pe care le folosim, pare să existe mai puțină inflamație post-procedurală, ceea ce permite o recuperare mai rapidă și o revenire aproape imediată la activitățile zilnice. Totuși, acest aspect este în prezent supus evaluării", a mai precizat medicul.
În ceea ce privește eficiența acestei abordări în reducerea durerii cronice cauzate de boala venoasă pelvină.
"Am observat îmbunătățiri în scările de evaluare care includ simptomele circulatorii, ginecologice și sexuale la toate paciente tratate. Din întreaga noastră serie de cazuri, mai mult de 90% dintre pacienții noștri au răspuns semnificativ la tratament", a mai spus dr. Leal.
Această tehnică aduce beneficii semnificative asupra calității vieții în două moduri principale.
"În primul rând, procedura este efectuată printr-o puncție în braț și se realizează pe baza de ambulatoriu, permițând femeilor să își reia activitățile obișnuite imediat, fără nicio restricție, deoarece nu necesită spitalizare. În al doilea rând, deoarece polimerul utilizat nu provoacă o reacție inflamatorie, pacienții nu experimentează durere postoperatorie", a explicat Leal.
În plus, această tehnică implică colaborarea a trei specialități medicale: chirurgie vasculară, chirurgie intervențională și ginecologie.
"Prezența și integrarea perfectă a aceleași echipe interdisciplinare, de la diagnosticare până la intervenție în sala de operație hibridă, garantează coerența întregului proces terapeutic.
Studiul subliniază că excelența în gestionarea pacienților cu boală venoasă pelvină trebuie să fie parte integrantă a unei unități care cuprinde atât diagnosticul pre și post-procedură, cât și intervenția propriu-zisă", a spus Alberto Alonso, specialist în radiologie intervențională la Clinica Universitară din Navarra și coautor al studiului.
El consideră că această abordare echipei este cheia succesului și ar trebui să devină standard nu doar pentru femei, ci pentru toți pacienții, deoarece pune pacientul în centrul îngrijirii.
Echipa de cercetători de la Clinica Universitară din Navarra a prezentat protocolul său pentru tratamentul varicelor pelviene într-o lucrare din 2021. De atunci, au extins cercetarea în domeniu, dezvoltând metode pentru embolizarea bolii venoase pelviene prin proceduri minim invazive, fără utilizarea de implanturi.
Conform lui Leal, cercetătorii intenționează să aplice tehnica polimerilor resorbabili și pentru alte afecțiuni legate de boala venoasă pelvină sau patologii similare.
"Următorul pas este să confirmăm durabilitatea acestei tehnici pe termen mediu și lung. Rezultatele pe care le-am raportat sunt preliminare. Am demonstrat că utilizarea acestui material oferă rezultate excelente la 30 de zile și este eficientă conform controlului imagistic (de exemplu, RMN). Totuși, este necesar să confirmăm dacă rezultatele clinice se mențin și după un an
De asemenea, creșterea numărului de pacienți tratați ne-a permis să acumulăm mai multe dovezi științifice. Grupul nostru a adoptat această tehnologie, care este deja folosită în alte domenii, în special în embolizarea malformațiilor vasculare aortice, și vom continua să o utilizăm, considerând-o o opțiune extrem de promițătoare", a explicat Leal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Comisia Europeană a autorizat...
COVID are un efect devastator asupra...
Presiunea constantă și comparația socială pot distorsiona relația...
Acest aliment duce la dependență și,...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Acestea sunt cele mai importante...
Le-ai cumpărat sau le ai acasă deja?...