Pojar. Risc maxim de a dezvolta o boală foarte rară, dar fatală

Numit și rujeolă, pojarul este o infecție virală extrem de contagioasă, acută, a sistemului respirator, care poate duce la complicații grave. Se poate transmite ușor de la o persoană la alta printr-o tuse sau strănut. Mai mult ca sigur, ai auzit foarte multe despre pojar. Așa că te poți întreba ce ar mai trebui să știi despre această afecțiune. 

Fapte fundamentale despre rujeolă

Virusul rujeolic poate rămâne în aer sau poate trăi pe o anumită suprafață timp de până la două ore, ceea ce înseamnă că oricine respiră aerul contaminat sau atinge suprafața infectată poate deveni infectat.

Este necesar să cunoști simptomele rujeolei, mai ales dacă un membru al familiei sau chiar tu ai pojar. Simptomele apar adesea în decurs de 14 zile de la expunerea la virus.

Ca și gripa, începe cu febră, dureri musculare, tuse și nas înfundat, diferența este că ochii inflamați și petele albe din gură îl dau de gol. Două-patru zile mai târziu, cei care sunt infectați vor avea o erupție cutanată roșie, care se va răspândi peste tot corpul.

În unele cazuri, rujeola poate duce la anumite complicații:

- 1 din 10 copii infectați va dezvolta o infecție a urechii care poate duce la pierderea permanentă a auzului
- 1 din 20 de copii cu rujeolă va face pneumonie, care este cea mai frecventă cauză de deces din cauza infecției la copiii mici
- 1 din 1000 de pacienți cu rujeolă poate dezvolta encefalită (inflamarea creierului), ceea ce ar putea duce la leziuni cerebrale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că rujeola ucide peste 100 000 de persoane (în majoritatea cazurilor copii sub 5 ani), în întreaga lume. Totuși, reține că aceste decese și complicații apar în principal în țările subdezvoltate și în curs de dezvoltare cu venituri mici și servicii de sănătate precare, unde nutriția deficitară este comună din cauza sărăciei.

De fapt, mortalitatea infantilă datorată rujeolei este cu 95% mai mare în cazul copiilor malnutriți din țările mai puțin dezvoltate decât în cele dezvoltate. Odată ce nutriția se îmbunătățește, complicațiile și moartea sunt radical diminuate.

În ciuda modului în care mass-media tradiționale descriu această boală, mortalitatea cauzată de rujeolă este de fapt destul de rară în țările industrializate. În Statele Unite, ultimele decese documentate direct atribuite rujeolei au fost în 2003, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) . Primul deces a fost un copil cu o boală cronică, care a primit un transplant de măduvă osoasă și a fost găsit post mortem pozitiv cu rujeolă. Al doilea deces a fost un bărbat de 75 de ani din Israel, care avea encefalită rujeolică și encefalopatie.

Este vaccinarea cheia prevenirii rujeolei?

Potrivit CDC, această boală poate fi prevenită cu un vaccin împotriva rujeolei-rubeolei (MMR), despre care ei pretind că asigură o protecție pe termen lung împotriva tuturor tulpinilor rujeolei. Cu toate acestea, acest vaccin oferă doar imunitate artificială temporară și există o cantitate tot mai mare de dovezi potrivit cărora chiar și persoanele vaccinate pot face rujeolă, chiar și după două doze de vaccin MMR, indiferent dacă au simptome vizibile ale bolii sau nu.

Ceea ce este mai alarmant este ca, intre 2013 si 2015, 98 de decese au fost raportate, în urma vaccinărilor MMR. În același timp, au existat 694 de rapoarte de vaccinări MMR care au cauzat dizabilități.

Există și alte opțiuni care ajută să te protejezi pe tine și familia ta, cum ar fi evitarea locurilor publice în timpul unei pirolize și întărirea sistemului imunitar, pentru a-ți ajuta organismul să lupte împotriva infecției.

Poți contribui la sporirea imunității prin consumul de alimente organice, consumarea mai multor grăsimi de înaltă calitate și somn suficient. Un studiu arată că deficitul de vitamina A este un factor de risc pentru dezvoltarea rujeolei severe, deci trebuie să abordezi acest lucru și alte deficiențe nutriționale.

Pojar - Care sunt simptomele

Odată ce contractezi virusul rujeolic, acesta se înmulțește în spatele gâtului și plămânilor și apoi se răspândește în întreg corpul. Pentru a înțelege mai bine modul în care această boală progresează, află etapele cronologice ale rujeolei, care au loc în mod normal într-o perioadă de două, până la trei săptămâni.

Perioada de incubație

Acesta este timpul dintre infectarea și dezvoltarea simptomelor. Nu dai semne de infecție în timpul acestei etape. De obicei durează aproximativ 10, până la 14 zile, după ce ai fost expus virusului înainte de apariția simptomelor.

Semnele nespecifice și simptomele rujeolei

Simptomele inițiale pot include febră ușoară, oboseală, nas înfundat, durere în gât, ochi inflamați (conjunctivită) și fotofobie (disconfortul ochilor la lumină puternică). Pete albe mici apar, de obicei, în interiorul gurii, pe falca interioară a obrazului - se mai numesc pete Koplik - și sunt unice pentru infecția rujeolei. Gâtul devine de asemenea roșu, inflamat și umflat.

Boală și erupție acută

Între trei și cinci zile de la apariția primelor simptome, apare o erupție cutanată, care de obicei începe pe față, la nivelul părului și se extinde în jos spre gât, trunchi, brațe și picioare.

După cinci până la șase zile, febra poate să scadă și erupția se îndepărtează treptat, dispărând mai întâi de pe față, apoi de pe coapse și picioare. Pe măsură ce erupția cutanată se estompează, devine maro și tinde să lase pielea foarte uscată.

Perioada infecțioasă

Virusul rujeolic poate fi transmis altor persoane timp de aproximativ opt zile. Majoritatea oamenilor se vor recupera de pojar în aproximativ 7 până la 10 zile. Cu toate acestea, poate fi o boală gravă și, în aproximativ 30% din cazuri, pot apărea una sau mai multe complicații.

Cine au cel mai ridicat grad de risc de a face complicații?

- sugari și copii mai mici de 5 ani
- copii mici (sub 5 ani) cu deficit de vitamină A sau cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei cu leucemie și SIDA
- adulți cu vârsta peste 20 de ani
- femeile însărcinate

Frecvente complicații ale rujeolei

1. Diaree - cea mai frecventă complicație a rujeolei, diareea apare în 8% din cazuri, în special la copiii mici.
2. Infecție a urechii - aceasta se întâmplă în 1 din 10 cazuri, ceea ce poate duce la pierderea semnificativă sau totală a auzului.
3. Pneumonie - reprezintă 60% din decesele legate de rujeolă. Având un sistem imunitar compromis, poate crește riscul de apariție a unui tip periculos și potențial fatal de pneumonie. Simptomele tipice includ respirația rapidă sau dificilă, durerile toracice și, în general, îmbătrânirea.

Complicații rare și grave ale rujeolei

1. Orbirea - Pierderea vederii datorată rujeolei este singura cauză principală de orbire a copiilor din țările cu venituri mici, reprezentând aproximativ 15 000 până la 60 000 de cazuri pe an.
2. Convulsii - Aceasta apare la un copil care are un vârf de temperatură mai mare de 38 grade Celsius. Convulsiile febrile din cauza rujeolei se produc în aproximativ 1 din 200 de cazuri.
3. Inflamația creierului (encefalita) - Encefalita indusă de rujeola apare la aproximativ 1 din 5.000 de cazuri. De obicei, provoacă somnolență, cefalee și vărsături de la 7 până la 10 zile după debutul erupției cutanate. Encefalita poate duce, de asemenea, la întârzieri mentale și deces.
4. Panencefalita scleroză subacută (SSPE) - o boală cerebrală foarte rară, dar fatală. SSPE se dezvoltă în general la șapte până la 10 ani, după ce o persoană a dobândit rujeola. De obicei apare în numai 1 din fiecare 25 000 de cazuri.

Pojar - Complicații în timpul sarcinei

Dacă ești gravidă, trebuie să ai o grijă deosebită, deoarece rujeola poate crește riscul de avort spontan. Cercetări mai recente au arătat că, în funcție de vârsta gestațională a sarcinii la momentul în care femeia dobândește rujeolă, fătul poate suferi complicații grave, cum ar fi rujeola congenitală.

Deoarece rujeola este o boală potențial gravă, fiind atent la simptomele timpurii ale bolii poate face o mare diferență între o recuperare rapidă și complicații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel