Plumbul din sângele mamei: cum influențează sănătatea copilului

Plumbul din sângele mamei influențează sănătatea copilului
Nivelul ridicat al plumbului din sânge la femeile însărcinate crește de patru ori riscul copilului să fie obez sau supraponderal. Acidul folic ar putea reduce acest efect, spun specialiștii.

Copiii născuți din femei care au un nivel ridicat de plumb în sânge sunt mai susceptibili să fie supraponderali sau obezi, comparativ cu cei ale căror mame au un nivel scăzut, potrivit unui studiu finanțat de Institutele Naționale de Sănătate și Administrare a Resurselor și Serviciilor de Sănătate.

Cercetătorii au analizat datele despre 1.442 perechi mamă-copil din Boston, într-un studiu observațional de mari dimensiuni care își propune să determine cauzele nașterii premature. Probele de sânge ale mamelor au fost analizate pentru expunerea la plumb la 24 până la 72 de ore de la naștere. Copiilor li s-a evaluat greutatea periodic pe parcursul copilăriei. La o vârstă medie de 8,1 ani, copiii născuți din mame cu un nivel ridicat de plumb au fost de mai mult de patru ori mai susceptibili să fie supraponderali sau obezi decât copiii născuți din mame cu nivel scăzut de plumb.

Printre femeile care au avut un nivel ridicat de plumb, riscul ca ai lor copii să fie obezi sau supraponderali a scăzut, dacă femeile au avut niveluri adecvate de folat la 24 până la 72 de ore după naștere.

Acidul folic, recomandat gravidelor

Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA recomandă ca toate femeile aflate la vârste fertile să consume 400 de micrograme de acid folic (forma sintetică a folatului) în fiecare zi pentru a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural, o clasă de defecte la naștere care afectează creierul și coloana vertebrală.

Femeile din studiu au răspuns anterior la un chestionar care indică dacă au luat un supliment care conține acid folic în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Autorii remarcă faptul că dacă rezultatele lor sunt confirmate, prin testarea femeilor însărcinate pentru expunerea la plumb și apoi prin administrarea de acid folic la acelea dinte ele care au niveluri ridicate ar putea reduce riscul copiilor lor de a fi supraponderali sau obezi.

Expunerea la plumb în timpul sarcinii poate avea, de asemenea, efecte dăunătoare asupra mamei și bebelușului. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor oferă sfaturi despre modul în care femeile însărcinate își pot reduce expunerea la plumb.

Studiul a fost realizat de Xiaobin Wang, de la Școala Johns Hopkins Bloomberg de Sănătate Publică din Baltimore, Maryland și colegii săi și a fost publicat în JAMA Network Open.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel