Planta aromatică ce tratează insomnia. Ajută în diete și reduce durerile osteoarticulare. Se folosește în ciorbe și parfumuri

planta aromatica - FOTO: Freepik@pvproductions
Planta aromatică folosită în parfumuri și ciorbe poate fi utilizată pentru tratarea insomniei sau a durerilor osteoarticulare.

Planta aromatică ce poate trata insomnia sau afecțiunile osteoarticulare este folosită în ciorbă. Planta aromatică are efect medicinal. Este vorba despre tarhon, sau Artemisia dracunculus L. Tarhonul este o plantă perena care provine din familia floarea soarelui. Este utilizat pe scară largă pentru aromatizare, parfum și scopuri medicinale.

Tarhonul are un gust subtil și se asortează bine cu feluri de mâncare precum pește, vită, pui, sparanghel, ouă și supe.

Tarhonul, beneficii

Tarhonul este sărac în calorii și carbohidrați și conține nutrienți care pot fi benefici pentru sănătatea ta.

Doar o lingură (1,8 grame) de frunze de tarhon uscate oferă:

- Calorii: 5

- Carbohidraţi: 1 gram

- Mangan: 6% din valoarea zilnică (DV)

- Fier: 3% din DV

- Potasiu: 1% din DV

Manganul este un nutrient esențial care joacă un rol în sănătatea creierului, creșterea, metabolismul și reducerea stresului oxidativ din corpul tău.

Fierul este cheia funcției celulare și a producției de sânge. O deficienţa de fier poate duce la anemie şi poate duce la oboseală şi slăbiciune.

Potasiul este un mineral care este crucial pentru sănătatea inimii, musculaturii și funcția nervoasă. Mai mult, cercetările au descoperit că poate scădea tensiunea arterială, potrivit Healthline.

Vezi și: Madaroza, afecțiunea care duce la pierderea părului. Are o particularitate. Poate fi semnul unui cancer

Tarhonul reglează glicemia

Tarhonul poate ajuta la scăderea glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină. Insulina este un hormon care ajută la aducerea glucozei la celulele. 

Factori precum dietă și inflamația pot duce la rezistența la insulină, ducând la niveluri ridicate de glucoză. Tarhonul are capacitatea de a ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și modul în care corpul tău foloseşte glucoză. Un extract de tarhon rusesc poate preveni rezistenta la insulina, disfuncţii metabolice, și acumularea de grăsime mușchii și ficatul de șoareci.

Mai mult decât atât, un studiu de 90 de zile, randomizat, dublu-orb a analizat efectul tarhonului asupra sensibilității la insulină, secreției de insulină și controlului glicemic la 24 de persoane cu toleranță scăzută la glucoză.

Cei care au primit 1.000 mg de tarhon înainte de micul dejun și cină au experimentat o scădere amplă a secreției totale de insulină, ceea ce poate ajuta la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei.

Vezi și: Afecțiunile ginecologice, descoperite prin teste imagistice. Ce este ecografia pelvină. Dijmărescu: Endometrioza, boala care se diagnostichează din ce în ce mai mult

Tarhonul poate îmbunătăți somnul 

Somnul insuficient a fost legat de rezultate slabe asupra sănătății și poate crește riscul de afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Modificările programului de lucru, nivelurile ridicate de stres sau stilul de viață ocupat pot contribui la o calitate slabă a somnului.

Somniferele sau hipnoticele sunt adesea folosite ca ajutoare de somn, dar pot duce la complicații, inclusiv depresie sau abuzul de substanțe. Grupul de plante Artemisia, care include tarhonul, a fost folosit ca un remediu pentru diferite condiții de sănătate, inclusiv pentru insomnie.

Într-un studiu la șoareci, planta Artemisia oferă efect sedativ și ajută la reglarea tiparelor de somn. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii mici a acestui studiu, mai multe studii de cercetare sunt necesare cu privire la utilizarea tarhonului pentru somn - în special la om.

Tarhonul poate crește pofta de mâncare prin reducerea nivelului de leptină

Pierderea poftei de mâncare poate apărea din diferite motive, cum ar fi vârsta, depresia sau chimioterapia. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate duce la malnutriție și la scăderea calității vieții.

Un dezechilibru al hormonilor grelin și leptină poate provoca, de asemenea, o scădere a apetitului. Aceşti hormoni sunt importanţi pentru echilibrul energetic.

Grelin este considerat un hormon al foamei, în timp ce leptina este menționată ca un hormon de sațietate. Când nivelurile de grelin cresc este indusă foamea. Invers, creșterea nivelului de leptina provoca un sentiment de plenitudine.

Un studiu la șoareci a examinat rolul extractului de tarhon în stimularea apetitului. Rezultatele au arătat o scădere a secreției de insulină și leptina și o creștere a greutății corporale.

Aceste constatări sugerează că extractul de tarhon poate ajuta la creșterea sentimentelor de foame. Cu toate acestea, rezultatele au fost găsite numai în combinație cu o dietă bogată în grăsimi. 

Vezi și: Biotina, vitamina responsabilă de sănătatea pielii, a părului și unghiilor. Alimentele în care se găsește

Tarhonul poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu afecțiuni cum ar fi osteoartrita

În medicina populară tradițională, tarhonul a fost folosit pentru a trata durerea pentru o lungă perioadă de timp. Studiile la șoareci, de asemenea, au constatat planta Artemisia poate fi benefic[ în tratamentul durerii și a propus ca acesta poate fi folosit ca o alternativă la managementul durerii tradiționaleoate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu condiții cum ar fi osteoartrita.

Tarhonul, proprietăți antibacteriene

Poate avea proprietăți antibacteriene și poate preveni bolile alimentare. Există o cerere tot mai mare pentru companiile alimentare de a utiliza aditivi naturali, mai degrabă decât substanțe chimice sintetice pentru a ajuta la conservarea alimentelor. Uleiurile esențiale din plante sunt o alternativă populară.

Aditivii sunt adăugați în alimente pentru a ajuta la adăugarea texturii, prevenirea separării, conservarea alimentelor și inhibarea bacteriilor care provoacă boli alimentare, cum ar fi E. coli.

Un studiu mai vechi a analizat efectele uleiului esențial de tarhon asupra Staphylococcus aureus și E. coli - două bacterii care provoacă boli alimentare. Pentru această cercetare, brânza albă iraniană a fost tratată cu 15 și 1.500 μg/ml de ulei esențial de tarhon.

Rezultatele au arătat că toate probele tratate cu ulei esențial de tarhon au avut un impact antibacterian asupra celor două tulpini bacteriene, comparativ cu placebo. Cercetătorii au ajuns la concluzia că tarhonul poate fi un conservant eficient în alimente, cum ar fi brânza.

Vezi și: Disforia de gen sau transsexualitatea: ce înseamnă și la ce vârstă apare. Care sunt primele semne. Badiu: Asta atrage atenția

Tarhonul, alte beneficii potențiale pentru sănătate

Poate fi benefic pentru sănătatea inimii: Tarhonul este adesea folosit în dieta mediteraneană sănătoasă pentru inimă. Beneficiile pentru sănătate ale acestei diete nu sunt legate numai de alimente, ci și de ierburile și condimentele care sunt folosite.

Poate reduce inflamaţia: Citokinele sunt proteine care pot juca un rol în inflamaţie.

Tarhonul, versatil și ușor de încorporat în dieta ta

Deoarece tarhonul are un gust subtil, poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare. Iată câteva modalități simple de a încorpora tarhonul în dieta ta:

Adăugați-l la ouă.

Folosiţi-l ca garnitura pe puiul prăjit.

Adăugați-l în sosuri, cum ar fi pesto sau aioli.

Adăugați-l la pește, cum ar fi somonul sau tonul.

Se amestecă cu ulei de măsline și se usucă se adaugă pe partea de sus a legumelor prăjite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel