Un nou instrument de evaluare a...
Plagiocefalia, sindromul capului turtit, este o condiție medicală ce afectează un număr mare de bebeluși. Plagiocefalia este de două tipuri, pozițională și congenitală, iar cea pozițională, una intre cele mai comune afectează jumătate dintre bebeluși, potrivit datelor Academiei Americane a Medicilor de Familie.
Plagiocefalia congenitală este destul de rară și apare fiecare una dintre 2.000 - 2.500 de nașteri, arată Healthline.
”Plagiocefalia este turtirea unilaterală a zonei palio-occipitale a capului și cel mai adesea este determinată de poziția culcat pe spate a bebelușului. În 1992 a existat o campanie, Back to Sleep, pentru a preveni sindromul morții subite la nou-născuți și la sugar.
Pentru că incidența morții subite la nou-născuți și la sugari era foarte mare, Academia Americană de Pediatrie a inițiat această campanie și, din păcate, a crescut foarte tare incidența plagiocefaliei.
Poziționarea copilului prea mult pe spate determină turtirea, de o parte, a craniului”, a declarat Dana Stanca, fizioterapeut, la Digi 24.
Potrivit fizioterapeutului, în ultima vreme foarte multe mame sunt speriate în privința poziționării bebelușului pe burtă, atât în timpul somnului, cât și al activităților zilnice.
”Există în această direcție un consens la nivel internațional, în sensul că să se pună copilul, bebelușul, nou-născutul chiar, de două zile, pe burtică.
E adevărat că trebuie supravegheat în momentul în care doarme, este absolut firesc, tocmai pentru a preîntâmpina acest sindrom al morții subite, dar și în perioadele în care este activ, adică la început poate sta pe burta mamei, dar și mama trebuie să fie culcată astfel încât bebelușul să fie chiar pe burtică și nu neapărat ușor la verticală”, a mai spus fizioterapeutul, subliniind că aceasta este o poziție bună pentru copil.
”Este o poziție în care îi favorizează mișcările simetrice, este o poziție în care îi favorizează dezvoltarea aparatului vestibular, este o poziție care îi stimulează achizițiile corecte, ulterioare, de care el are nevoie ca să se dezvolte normal”, a mai spus Dana Stanca.
Plagiocefalia este de două forme, pozițională și congenitală, aceasta din urmă apărând în timpul dezvoltării fetale.
Plagiocefalia pozițională are printre posibile cauze:
- poziția în timpul somnului
- insuficient timp petrecut pe burtă
- sarcină multiplă
- naștere înainte de termen
- naștere cu ajutorul forcepsului sau al vaccum-ului
- torticollis muscular, gât strâmb.
Potrivit fizioterapeutul, timpul insuficient pe burtă, deci mult pe spate înseamnă ”prea mult, tot timpul, tocmai de frica sufocării”. Pentru a putea combate această situație, mai spune fizioterapeutul, ”ar fi bine ca încă din a doua, a patra zi, de când copilul se întoarce acasă, mama să înceapă să îl pună pe burtă de trei ori pe zi, chiar și de mai multe ori pe zi. Supravegheat, iar când doarme, să îi mute capul, în rotație, și spre stânga, și spre dreapta.
Și când este activ să se joace cu el, este adevărat că în prima lună nu este foarte atras de jucării, de sunete, el este atras de mamă, de mirosul mamei, de vocea tatălui, dar și așa, stând pe burtă este important să îl stimulezi să întoarcă și spre stânga, și spre dreapta”, a mai spus fizioterapeutul.
Semnele care pot indica prezența plagicefaliei includ:
- o zonă mai turtită a capului, în spatele craniului sau într-o parte
- urechile care nu sunt egale
- zonă fără păr pe spatele capului sau pe laterale
- crestele osoase de pe craniu
- lipsa fontanelei, punctul moale de pe vârful capului, mai arată Healthline.
În ceea ce privește stabilirea diagnosticului de plagiocefalie, acesta se face în urma unui istoric clinic, privind sarcina și nașterea, respectiv prin examinarea clinică.
”Se observă foarte ușor poziția preferențială a copilului de a ține capul într-o parte sau cealaltă. Se măsoară cele două diametre ale craniului și se stabilește diferența între acestea. În mod normal, dacă în primele șase luni, o diferență de 10 mm este considerată normal, la 6 luni, dacă există diferența de 10 mm, este deja recomandare pentru intervenție chirurgicală.
Intervenția precoce și intervenția cât mai des în primele luni este foarte importantă, chiar critică, pentru că previne, pe de o parte, tratamentele care sunt foarte costisitoare, acele orteze folosite în cazul plagiocefaliei, sau poate preveni intervenția chirurgicală, care la fel, este foarte costisitoare și poate lăsa sechele foarte mari”, a mai spus fizioterapeutul.
Tratamentul plagiocefaliei se stabilește în funcție de cât de afectat este bebelușul, dar și dacă acesta suferă inclusiv de torticollis muscular. În acest caz se recomandă fizioterapia.
Intervențiile chirurgicale sunt indicate în cazul plagiocefaliei congenitale, care poate împiedica dezvoltarea creierului copilului.
O altă variantă este utilizarea unei orteze, sub formă de cască personalizată, care va ajuta la aducerea craniului la o formă simetrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...