Placa aterosclerotică: un compus din uleiul de pește o poate reduce

Ulei de peste
Placa ce se formează în interiorul arterelor inimii (placa aterosclerotică) pare să fie redusă de un compus găsit în grăsimea de pește.

Un medicament fabricat dintr-o formă foarte purificată de EPA (un acid gras omega-3 găsit în pește) pare să ajute la reducerea plăcii în arterele inimii, potrivit unui studiu publicat online de către European Heart Journal. Descoperirile pot explica de ce medicamentul, icosapent etil (Vascepa), reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu 26% la persoanele cu risc crescut pentru acele probleme grave.

Studiul a inclus 80 de persoane cu placă grasă în arterele inimii (boală coronariană). Majoritatea aveau diabet și luau o statină. Trigliceridele lor au fost crescute, variind de la 135 la 499 miligrame pe decilitru. Jumătate au fost repartizați aleatoriu să ia zilnic 4 grame de etil icosapent; cealaltă jumătate a primit un placebo.

După 18 luni, testele imagistice au arătat că, în comparație cu grupul placebo, grupul care a luat medicamentul avea o placă mai puțin instabilă (periculoasă). Volumul total al plăcii a fost, de asemenea, mai mic în rândul celor care au luat medicamentul, scrie Harvard Health Publishing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel