Pietre la rinichi: Prevenție, cauze și tratament. Medic: Pot fi rezolvate prin metode minim invazive

Pietre la rinichi. FOTO Freepik @ wayhomestudio
Tratamentul pietrelor la rinichi se face prin metode minim invazive. 

”Litiaza renală (pietrele la rinichi) este una dintre primele boli descrise în literatura de specialitate, încă din antichitate. Urina este un mediu în care sunt dizolvate foarte multe substanțe nocive pentru organism, care nu ne mai trebuie, sunt foarte multe săruri minerale acolo, și în anumite situații, aceste săruri minerale se pot aglomera și pot duce la formarea calculilor, a pietrelor, a unor formațiuni dure, care pot pune probleme, cu timpul”, a explicat dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, doctor în științe medicale, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Cât privește mărimea pietrelor la rinichi, aceasta este dată de stadiul de evoluție, de la mic către mare.

”Se formează mici fragmente, inițial, care atâta timp cât stau în cavitățile renale nu deranjează cu nimic. Urina trece pe lângă ele, nici nu ști că le ai. Până la o anumită dimensiune, ele se pot elimina cu o durere foarte ușoară, de scurtă durată pe care o simți la un moment dat. De la rinichi pleacă un canal foarte subțire, ureter, care leagă rinichiul de vezica urinară, care permite pasajul unor calculi de până la 6 mm. De aceea, dacă am un calcul de 2 mm acesta se poate elimina fără cine știe ce probleme. Dacă avem un calcul ceva mai mare, de 6-7 mm, el poate rămâne și bloca acel canal urinar și atunci urina nu se mai poate elimina și apar acele dureri, așa-numita colita renală”, a mai spus medicul.

De asemenea, a mai precizat acesta, în cazul în care nu se elimină aceste pietre, ele se depun strat peste strat, luând forma unui coral, calculi coraliformi, ce pot ajunge la dimensiuni foarte mari, de câțiva centimetri.

”Din păcate aceste pietre evoluează pe mutește, nu dau mari probleme fiind că nu blochează complet rinichiul, decât în stadii foarte tardive și atunci doar o intervenție rezolvă situația”, a mai explicat specialistul.

Cauzele și prevenția apariției pietrelor de la rinichi

Printre cauzele apariției pietrelor la rinichi se numără apa, în sensul că este în cantitate prea mică, sub cei 2 litri pe care îi recomandă specialiștii. Este recomandată apa plată, care are un conținut mai echilibrat de minerale. Cea minerală (carbogazoasă) are un conținut mai ridicat de calciu, care la pacienții cu predispoziție să facă pietre, ea nu este recomandată.  

Apariția pietrelor la rinichi poate fi prevenită prin consumul de lichide, minim 2 litri pe zi, pe tot parcursul zilei, crescând cantitatea acestora atunci când facem sport ori stăm în căldură, evităm excesul de sare și zahăr, consumăm cât mai multe citrice, în general acestea au un rol protectiv sub diverse împotriva formării pietrelor.  

Tratamentul calculilor renali 

Tratamentul se poate face cu o intervenție minim invazivă,  în care pietrele pot fi ”sparte” prin interior, în contact direct cu ajutorul unui laser.

De altfel, medicul a subliniat faptul că în acest moment, ”nu mai există piatră care să necesite o intervenție clasică chirurgicală. Toate pot fi rezolvate prin aceste metode minim invazive”.

Vezi și: Coada calului. Care sunt beneficiile asupra aparatului urinar, dar și contraindicațiile sale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel