Trei factori de risc majori duc la...
Un nou studiu a constatat că, deși consumul mai mic de calorii poate contribui la prelungirea duratei de viață, cei care au trăit cel mai mult au pierdut cel mai puțin în greutate în timpul unei diete cu restricție calorică.
Acest lucru urmează cercetărilor anterioare care au arătat că anumite diete, cum ar fi dieta mediteraneană, postul intermitent și restricția calorică, s-au dovedit a ajuta la prelungirea longevității.
Cercetătorii de la The Jackson Laboratory și Calico Life Sciences au descoperit, de asemenea, că anumiți factori genetici, cum ar fi reziliența codificată genetic, pot juca un rol mai important în prelungirea duratei de viață decât dieta.
Studiul, publicat în revista Nature, susține cercetările anterioare care sugerează că o combinație de dietă și factori genetici poate avea un impact semnificativ asupra longevității.
Un studiu la care au participat 960 de șoareci femele cu diversitate genetică a fost efectuat pentru a determina dacă intervenții precum restricția calorică sau postul intermitent ar putea fi benefice pentru toată lumea sau doar pentru anumite persoane.
Șoarecii au fost repartizați la cinci diete diferite: limitare calorică la 60 % sau 80 % din caloriile de bază zilnic, post timp de una sau două zile consecutive fără restricții calorice sau consumarea oricărei cantități de alimente oricând dorea.
Cercetătorii au urmărit să determine prelungirea universală a duratei de viață privind restricția calorică și dacă beneficiile depindeau de puterea restricției calorice (20% vs 40%). Restricția calorică, cunoscută pentru prelungirea duratei de viață la rozătoare de la descoperirea sa la șobolani în anii 1930, nu este încă pe deplin înțeleasă.
Studiul a arătat că șoarecii care au urmat o dietă cu post intermitent au trăit mai mult decât cei care au urmat orice dietă, cei care au urmat o restricție calorică de 80% trăind în medie 30 de luni, iar cei care au urmat o dietă de 60% trăind în medie 34 de luni.
Restricția calorică extremă (40 %) a prelungit durata de viață într-o mare măsură, fără niciun indiciu de scurtare a duratei de viață la niciun șoarece. Cercetătorii au presupus că unele animale ar avea o durată de viață redusă în cazul unei restricții calorice de 40 % sau al unui post intermitent de două zile într-o populație diversă din punct de vedere genetic.
Citește și: De ce să nu bei cafea imediat după ce te-ai trezit. Efectele ascunse ale cafelei consumate la prima oră
Foto: Freepik @jcomp
Cercetătorii au descoperit că factorii genetici, cum ar fi reziliența codificată genetic, joacă un rol mai important în longevitate decât dieta în modelul șoarece. Genetica oferă o „măsurătoare” pentru a evalua impactul dietelor, dar dietele nu sunt soluții magice. Există alți factori care contribuie cel puțin la fel de mult la durata de viață.
Oamenii de știință au raportat că șoarecii care au păstrat în mod natural aceeași greutate corporală, același procent de grăsime corporală și aceeași sănătate a celulelor imunitare în timpul perioadelor de aport alimentar redus și de stres, precum și șoarecii care nu au pierdut grăsime corporală mai târziu în viață, au trăit cel mai mult.
S-a propus ca restricția calorică să contribuie la prelungirea duratei de viață prin reducerea obezității și a trăsăturilor prediabetice la șoareci. Cu toate acestea, prelungirea duratei de viață a fost mai mare la șoarecii care au păstrat o greutate corporală mai mare.
Pierderea în greutate este „bună” din perspectiva umană, dar nu determină prelungirea duratei de viață - acestea sunt rezultate distincte ale restricției calorice.
Mir Ali, chirurg generalist certificat și chirurg bariatric, a constatat că a consuma mai puține calorii sau a mânca mai puțin a crescut durata de viață, dar nu a dus neapărat la scăderea în greutate.
Mir Ali consideră că cercetarea este contraintuitivă, deoarece s-a axat mai mult pe restricționarea caloriilor și pierderea în greutate la șoareci, ceea ce, în opinia sa, nu este aplicabil oamenilor.
De asemenea, acesta a vorbit cu Monique Richard, un nutriționist dietetician înregistrat, care nu a fost surprins de rezultate, deoarece ei învață despre reînnoirea celulară și funcția optimă legate de dietele hipocalorice, post și alte manipulări ale distribuției și cantității de aport. Cercetarea este crucială pentru înțelegerea efectelor dietei asupra sănătății generale.
Cercetătorii au descoperit că genetica și reziliența codificată genetic pot fi factori nemodificabili în longevitate. Pentru a îmbunătăți procesul de îmbătrânire și a crește potențial durata de viață, cititorii pot evita obiceiurile nesănătoase precum obezitatea și alimentația nesănătoasă.
Pentru a maximiza potențialul genetic, este esențial să se mențină o greutate normală și să se mănânce sănătos. Organismul se află într-o stare constantă de autoreglare, încercând să găsească un echilibru de a fi „exact cum trebuie”.
Atunci când organismul are nutrienți adecvați pentru a susține toate funcțiile sale celulare, este probabil să funcționeze la maximum, sporindu-și capacitatea de a funcționa mai mult timp.
Pentru a optimiza dieta și a crește durata de viață, este important să se acorde prioritate înțelegerii a ceea ce poate însemna acest lucru pentru fiecare individ și nevoile sale prin întâlnirea cu un nutriționist dietetician înregistrat.
Înțelegerea liniei de bază a energiei și a distribuției este esențială pentru a preveni restricțiile inutile, dezechilibrul distribuției nutrienților sau modelele și comportamentele alimentare dezordonate. Nu există o „formulă magică” care să funcționeze pentru toată lumea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...