Medicament pentru slăbit, efect și în cazul afecțiunilor cardiace. Mai benefic în cazul femeilor

pierderea in greutate - FOTO: Freepik@zinkevych
Un medicament pentru slăbit a arătat rezultate pozitive și în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă. 

Un studiu recent arată că femeile cu afecțiuni cardiace pot experimenta o pierdere în greutate semnificativ mai mare comparativ cu bărbații în aceeași categorie medicală. Cercetarea se concentrează pe pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (HFpEF), subliniind efectele diferite ale tratamentului asupra genurilor în gestionarea greutății corporale și a sănătății inimii.

Peste 1000 de pacienți, analizați

Cercetarea a analizat rezultatele a peste 1.100 de pacienți cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (HFpEF), o condiție în care inima nu pompează eficient sângele în organism din cauza rigidizării mușchilor săi.

Novo's Wegovy induce o pierdere mai mare în greutate la femei decât la bărbați cu aceeași afecțiune cardiacă, arată un studiu.

Medicamentul popular pentru obezitate al companiei Novo Nordisk, Wegovy, a ajutat femeile cu o boală cardiacă comună să piardă mai mult în greutate decât bărbații care aveau aceeași afecțiune, arată o analiză a datelor unui studiu publicat într-o revistă medicală. Studiile au inclus 1.145 de pacienți și s-au concentrat pe o afecțiune cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, sau HFpEF, în care mușchii inimii se rigidizează și atrag mai puțin sânge, transmite Reuters.

Vezi și: Îndulcitorii, efecte negative în cazul diabeticilor. Avertisment: Duc la leziuni hepatice, inflamație

Beneficii și pentru inimă

Medicament pentru slăbit - FOTO: Freepik@julia-buz

Medicamentul foarte popular a redus și riscul de boli de inimă la pacienți, indiferent de greutatea acestora, potrivit unei alte analize din același studiu. Ambele analize au fost prezentate la Congresul European privind Obezitatea în Veneția, Italia, săptămâna aceasta.

Aceste descoperiri aduc informații despre efectele pe termen lung ale Wegovy și completează dovezi tot mai multe privind beneficiile sale pentru sănătate. Acest lucru ar putea convinge asigurările și guvernele să acopere costul ridicat, dar eficient, al acestui medicament.

Acoperirea asigurării pentru Wegovy este limitată, fiind parte dintr-o clasă de medicamente numite GLP-1, care sunt utilizate în tratamentul obezității și diabetului. Aceste tratamente au câștigat popularitate rapidă în ultimul an și funcționează prin imitarea unei hormoni din intestin care reduce pofta de mâncare. Atât Novo Nordisk cât și Eli Lilly, care au propriile lor medicamente pentru pierderea în greutate, nu au reușit să producă suficient pentru a satisface cererea mare pentru aceste tratamente.

Cele două analize se bazează pe datele publicate în noiembrie din studiul SELECT al Novo Nordisk. Rezultatele acestui studiu au arătat că Wegovy a redus riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte complicații cardiovasculare grave cu 20% la persoanele cu obezitate sau supraponderale care aveau și boli cardiovasculare.

Vezi și: Tratamentul pentru durerile de gât, individualizat. Ce ar trebui schimbat

Medicamentul, impact semnificativ asupra obezității

FDA din SUA a aprobat Wegovy în acest scop în martie. Studiul SELECT a testat beneficiile cardiovasculare ale Wegovy pe un eșantion de peste 17.000 de pacienți din peste 40 de țări.

Participanții nu au fost obligați să urmărească dieta și exercițiile fizice deoarece studiul nu era concentrat pe obezitate. După 65 de săptămâni de tratament cu Wegovy, pacienții au pierdut în medie aproximativ 10% din greutatea lor totală, conform primei analize publicate în jurnalul Nature.

Pacienții au continuat să ia medicamentul săptămânal pe o perioadă de trei ani și patru luni și au menținut pierderea în greutate timp de până la patru ani. Studiile anterioare au arătat că mulți pacienți își recapătă greutatea după întreruperea tratamentului.

A doua analiză a arătat că pacienții care au beneficiat de tratamentul cu Wegovy au avut beneficii pentru inimă, indiferent de greutatea cu care au început tratamentul și indiferent de cât de mult au pierdut în greutate datorită acestuia.

De exemplu, riscul redus de evenimente cardiovasculare grave pentru cei tratați cu Wegovy, comparativ cu cei care au primit un placebo, a fost similar în rândul persoanelor care au pierdut 5% sau mai mult din greutatea corpului lor, celor care au pierdut mai puțin sau chiar celor care au câștigat în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel