Piciorul diabetic. Atenție mare la aceste semne ca să nu ajungeți la amputație!

Inflamația cronică
În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. dr. Iulian Brezean a detaliat principalele semne care trădează piciorul diabetic, o complicație cu potențial mutilant pentru pacienții cu diabet.

Cei mai mulți pacienți diabetici care ajung la secția de chirurgie a Spitalului Cantacuzino, condus de conf. dr. Iulian Brezean, vin cu ulcerații. „Ulcerația neuropată este prima leziune care apare la nivelul piciorului diabetic. Orice găurică la nivelul tegumentelor, crăpături sau bătături care apar la bolnavul diabetic trebuie să fie un semnal de alarmă”, atenționează chirurgul Iulian Brezean.

Observate din timp, aceste leziuni ale pielii pot fi tratate în mod conservator. „Din păcate, ele sunt ignorate și reprezintă niște porți de intrare pentru microbii care se găsesc la nivelul pielii”, explică medicul. 

Un lucru esențial de reținut este că igiena locală în cazul pacienților cu diabet, mai ales dacă au modificări la nivelul piciorului, este extrem de importantă. Pacienților trebuie să li se atragă atenția asupra acestui lucru în mod repetat, subliniază dr. Brezean. De asemenea, încălțămintea, ciorapii trebuie să fie de calitate și în bune condiții de igienă.

Microbii care pătrund prin micile leziuni care caracterizează piciorul diabetic pot provoca infecții ale degetelor, dar și la nivelul tălpii sau la nivelul feței dorsale a piciorului. „Marea majoritate vin cu astfel de leziuni”, spune medicul.

Gangrene, complicații redutabile

O altă categorie de bolnavi sunt cei care vin cu gangrene. „Sunt de fapt niște accidente ischemice la nivelul vaselor de la picioare, care duc la apariția unei gangrene, care se poate infecta sau poate fi o gangrenă uscată”, explică medicul chirurg Iulian Brezean.

Datorită vecinătății cu Institutul de Diabet „N. Paulescu”, Spitalul Cantacuzino reprezintă principalul punct de tratare a piciorului diabetic din București și din țară, afirmă managerul unității medicale. 

Răspunsul complet poate fi urmărit aici:

Youtube video image

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel