Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pfizer și Valneva au anunțat primele rezultate studiile de fază 2 privind eficacitatea noului lor vaccin-candidat împotriva bolii Lyme, notează Science Alert.
Potrivit sursei menționate, studiul de fază 2 a fost finalizat în aprilie, iar la șase luni de la acest moment au fost verificate nivelurile de anticorpi în rândul participanților, copii și adulți, care au primit fie două, fie trei doze de vaccin.
Astfel, companiile au constatat că nivelurile de anticorpi au rămas mai ridicate în grupul cu trei doze, comparativ cu celălalt grup.
Deși aceste niveluri de anticorpi au scăzut în timp, ele au indicat un anumit nivel de protecție de durată împotriva bolii Lyme.
Nici Pfzier, nici Valneva nu au raportat vreun efect secundar grav sau probleme de siguranță și se află acum în mijlocul studiilor clinice de fază 3.
Vezi și: Pfizer și Valneva lansează noi teste pentru vaccinul împotriva bolii Lyme.
Boala Lyme este o afecțiune cu care s-a confruntat mai bine de 14% din populație, mai mult, este o problemă în creștere, în contextul în care această afecțiune debilitantă este cauzată cel mai frecvent de bacteria Bottelia burgdorferi, care poate fi transmisă prin mușcături de căpușe.
În Europa Centrală a fost înregistrată cea mai mare rată de infectare, cu 20%, în timp ce bărbații cu vârsta de peste 50 de ani care trăiesc în zonele rurale au fost cei mai expuși riscului, potrivit unui studiul publicat în revista BMJ Global Health.
După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi au fost Asia de Est, cu 15,9%, Europa de Vest, cu 13,5%, și Europa de Est, cu 10,4%. Între timp, Caraibe a avut cea mai mică rată, cu doar 2%.
Afecțiunea este rareori fatală, dar persoanele mușcate de o căpușă infectată prezintă adesea o erupție cutanată și suferă de simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri musculare și articulare, dureri de cap, greață și vărsături.
Dacă nu este tratată rapid, poate provoca cardiită - umflarea inimii - sau artrită. Unele persoane pot continua să aibă simptome pentru o perioadă lungă de timp după tratament, o afecțiune numită sindromul post-tratament al bolii Lyme.
Potrivit sursei menționate, a mai existat un vaccin împotriva bolii Lyme, însă a fost scos de pe piață în urmă cu 20 de ani.
Vaccinul pentru boala Lyme, Lymerix, produs de GSK, a fost aprobat în 1998 de către Agenția Americană a Medicamentului (FDA) și avea o eficiență de aproximativ 75% după administrarea a trei doze.
Însă la acea vreme, Centrele pentru Control și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandau rareori vaccinul, deoarece boala era considerată ușor de tratat în stadiile incipiente.
În plus, pacienții erau reticenți în a lua vaccinul deoarece considerau că programul de dozare era incomod, iar acesta nu era aprobat pentru copii deoarece nu fusese testat la această populație.
Acesta a fost retras de pe piață în 2002, după ce pacienții au declarat că a provocat efecte secundare grave, cum ar fi artrita, și au intentat un proces colectiv.
În acest moment, Pfizer și Valneva speră ca acest nou vaccin să fie mai bine primit de public. Mai mult, dacă și rezultatele din studiul de fază 3 sunt bune, cele două companii îți propun să obțină aprobarea FDA pentru vaccin în 2025.
Căpușele trimit, în fiecare vară, sute de oameni la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor. Medicul Tudor Ciuhodaru atenționează, în exclusivitate pentru DC Medical, că riscul a crescut în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpușe precum spaţiile verzi, tufişuri sau pe sub arbori.
10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă
Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică la ce trebuie să fim atenți atunci când ieșim în natură. Sunt zece aspecte de care trebuie să ținem cont.
- Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
- Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
- În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă.
- Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
- Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
- Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
- Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
- Nu strângeţi căpuşa care va muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
- Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor.
- Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ”gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...