Peștele gras te-ar scăpa de migrene. Studiu
14 oct 2021, 23:55

Acizii grași din pește    FOTO: pexels.com
O cercetare a descoperit o asociere între migrenele cronice și consumul de pește gras precum somonul, heringul, macroul.

Migrenele cronice ar putea deveni istorie dacă oamenii care sueră de acestea ar consuma mai mult pește gras. Este concluzia unui studiu clinic la care au participat 182 de persoane, care suferă de migrene 16 zile pe lună.

”Persoanele care suferă de migrene cronice ar putea găsi ușurare prin creșterea aportului de acizi grași omega-3 EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) care se găsesc în peștii grași precum somonul, heringul, sardinele, macroul și păstrăvul”, se arată pe Harvard Medical School.

Cei 182 de voluntari au fost repartizați aleatoriu la una dintre cele trei diete: una era bogată în EPA și DHA (1,5 grame total pe zi) din pește și bogată în acid linoleic (un acid gras omega-6 găsit în uleiurile de porumb și soia și unele nuci și semințe ). O altă dietă avea EPA și DHA ridicate și niveluri scăzute de acid linoleic. A treia a fost o dietă de control bogată în acid linoleic și săracă în EPA și DHA (doar 150 de miligrame în total pe zi), un raport care reflectă dieta americană medie.

Concluzia? ”După 16 săptămâni, cei care au consumat diete bogate în EPA și DHA au avut cu 30% până la 40% mai puține zile de durere de cap pe lună și dureri de cap pe zi decât persoanele care au avut un aport mai mic de acești omega-3”, mai arată sursa citată.

Un studiu clinic din 3 iulie 2021 a fost publicat în BMJ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sarea de mare vs. sarea de Himalaya, care este mai bună pentru sănătate. De care ar trebui să consumi

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?