Peste 300 de comune fără medic de familie, 1.414 de localități au un număr insuficient

Medici
Distribuirea medicilor de familie în România este deficitară: sunt peste 300 de comune fără medic de familie, iar 1.414 de localități sunt prea puțini pentru numărul de pacienți

Peste 300 de comune nu au niciun medic de familie, iar 1.414 localități (comune și orașe) au un număr insuficient, potrivit unei Hărți a accesului cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei, realizată de doctorul Cătălin Petrencic de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

328 de comune fără medic

„În total 328 de localități (comune) nu au niciun medic de familie. Necesarul calculat în funcție de populația din aceste localități este de 376 de medici de familie. Populația totală a acestor comune este de 559.611 locuitori - adică 2,52% din populația României. Dintre acestea, 282 de localități au peste 900 de locuitori, niciun medic de familie și un necesar de 330 de medici de familie", arată sursa citată de Agerpres.

1.414 de localități (comune și orașe) au un deficit total de 2.187 de medici de familie. Deși 28 de localități au peste 3.000 de locuitori, acestea nu au cei 64 de medici de familie necesari. Dintre cele 76 de localități care au sub 900 de locuitori, doar 30 au medic de familie.

„1.069 de localități au deficit de un medic de familie. 231 de localități au deficit de câte doi medici de familie, deficitul total aferent acestor localități fiind de 462 de medici de familie. 49 de localități au un deficit de câte trei medici de familie și deficit total de 147 de medici de familie. Șapte localități au un deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie, fiind în total necesari încă 87 de medici de familie", arată documentul citat.

Două localități au un deficit de 34, respectiv 38 de medici de familie.

„Doar 1.496 de localități din România (47%) nu au deficit de medici de familie. În România există 3.181 de localități - comune, orașe, municipii. Un total de 2.490 de medici de familie asigură în aceste localități accesul la servicii de asistență medicală primară pentru o populație de 4.620.506 de locuitori", se arată în analiză.

271 de localități cu excedent

Potrivit acesteia, 271 de localități au un excedent total de 575 de medici de familie. Aceste localități sunt atât orașe, cât și comune, cel mai mare excedent fiind în municipiul București - 100 de medici de familie.

„România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație. O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat.

Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației", se arată în recomandările din documentul citat.

În ceea ce privește sursa datelor din analiză, se precizează că Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat CNAS în octombrie 2019 numărul de medici de familie cu listă proprie, pe localități și necesarul de medici de familie, pe localități, la 1 august 2019, în baza legii accesului la informații de interes public.

CNAS a răspuns printr-o adresă din 17 decembrie 2019, precizând că datele sunt cele comunicate de Casele de asigurări de sănătate. Datele furnizate de CNAS au inclus medicii de familie cu listă proprie din fiecare localitate (comună, oraș, municipiu), însă au cuprins și cabinetele din sate și punctele de lucru. Pentru realizarea hărților a fost folosit numărul de medici de familie cu liste proprii pe localități furnizat de CNAS, dar nu și necesarul transmis de CNAS.

Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești a răspuns printr-o adresă din 11 februarie. Datele furnizate de Casa OPSNAJ sunt agregate pe județe, nefiind dat numărul de medici de familie pe fiecare localitate.

Pentru realizarea hărților a fost folosit numărul de medici de familie cu liste proprii pe județe furnizat de Casa OPSNAJ, fiind adăugat la numărul medicilor de familie din reședința de județ furnizat de CNAS.

Datele privind populația pe localități au fost preluate de la INS, luând ca date de referință august 2019. Necesarul de medici de familie cu liste proprii a fost calculat pe baza datelor INS și a unei metodologii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel