Peste 2000 de pacienți cu leucemie și mielom, ANUAL. Bumbea: Strategie utilă pentru acești pacienți

Peste 2000 de pacienți cu leucemie și mielom, ANUAL. Bumbea - Foto: Freepick @kjpargeter
EXCLUSIV
Medicul Horia Bumbea a vorbit despre anticorpii monoclonali și despre cazurile de leucemie și mielom diagnosticate anual în România.

"Există pacienți care au imunodeficiență nativă prin boală sau care primesc anumite tratamente care dezvoltă o imunodeficiență secundară tratamentului și în consecință, acești pacienți nu vor putea să dezvolte un răspuns imun competent și eficient împotriva agenților infecțioși.

Dacă vorbim despre infecții virale, atunci avem nevoie, ca să dezvoltăm un răspuns imun care să permită organismului să aibă anticorpii necesari pentru a elimina virusul. Deci, deoarece pacienții nu pot să dezvolte anticorpii prin răspunsul imun propriu, vor avea nevoie de administrarea de imunoglobuline care să joace rolul anticorpilor dezvoltați împotriva virusului", a declarat Horia Bumbea, medic primar hematologie la Spitalul Universitar din București, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere"".

Ce să faci pe timp de caniculă, dacă NU ai aer condiționat. Alimentul răcoritor care ține loc de apă

"În cursul pandemiei anticorpii monoclonali au fost utilizați, este o variantă de anticorpi care sunt specifici împotriva virusului SARS-CoV-2 și această variantă de administrare este o soluție care poată să ajute pacientul să aibă deja anticorpii în organism, astfel încât, în momentul în care se contaminează cu acest virus, deja acești anticorpi acționează împotriva virusului.

Ideea este ca acești anticorpi să fie administrați preventiv, profilactic la persoanele care au clar imuno-deficiență și nu vo dezvolta anticorpi suficienți și aceste persoane sunt cele care sunt vizate de acest tip de tratament.

Deci, așa cum am spus, pacienții cu imunodeficiențe în cadrul bolilor, și aici vorbim poate de boli hematologice cronice care asociază imunodeficiența sau care primesc tratamente imuno-supresoare și chiar tratamente care atacă celulele B sunt anumiți anticorpi monoclonali care scad nivelul de limfocite B și atunci pacientul clar nu va putea dezvolta un răspuns imun.

Aceasta ar fi o strategie utilă pentru acești pacienți și va preveni apariția unor infecții virale cu potențial sever", a mai spus medicul. 

Câți pacienți suferă de boli hematologice

Colageneza, soluția care te SCAPĂ de urmele lăsate de coșuri. Marinescu: Înseamnă VINDECARE. Este foarte important

"Noi am încercat să mai evaluăm care ar fi ponderea pacienților care ar beneficia de un astfel de tratament și trebuie să gândim la pacienții care au leucemii limfocitare cronice sau mielom multiplu, care atât prin boală cât și prin tratament au o imunodeficiență permanentă.

Pacienți care primesc terapii citostatice sau chiar imunochimioterapii, pacienți cu leucemie acută de exemplu, care primesc aceste tratamente și care sunt expuși riscului de a contacta infecții împotriva cărora să nu dezvolte un răspuns imun.

Nu avem un registru pentru aceste boli, dar putem spune că, în mare, știm că avem cam 700 de cazuri de leucemie acută diagnosticată anual. Mai adăugăm o incidență care ar trebui să fie undeva pe la 800 de cazuri de leucemie limfocitară anual și de mielom undeva la 600 de cazuri pe an.

Obținem deja o cifră care se va situa peste numărul de 2000 de pacienți cu boli hematologice. Nu am inclus, pentru că nu am cunoștință, și alți bolnavi cu patologii non-hematologice, care de asemenea capătă imuno-deficiențe secundare în cursul tratamentului, pacienți care primesc anticorpi monoclonali pentru boli autoimune și așa mai departe.

Pacienții transplantați, atât cei care primesc transplant de celule stem și în special cei care primesc transplant de la un donator înrudit sau neînrudit și care primesc imuno-supresie pe perioadă prelungită, se încadrează în aceeași zonă de imuno-deficiență secundară tratamentului și se adaugă grupei de pacienți pe care i-am menționat, chiar și pacienții cu transplant de organe care primesc tratament imunosupresor pe toată perioada aceasta, care vor avea un deficit de a dezvolta un răspuns imun corespunzător și ar beneficia de această strategie de profilaxie", a conchis medicul Horia Bumbea. 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel