Peste 1 MILION de zile de concedii medicale în doar 1 AN. Lista celor 100 de medici care au dat cele mai multe concedii medicale. CAS Cluj, pe primul loc

concedii medicale - FOTO: Freepik
Peste un milion de zile de concedii medicale au avut românii numai anul trecut. Cele mai multe zile de concedii medicale au fost eliberate de CAS Cluj.

Peste un milion de zile de concedii medicale au fost înregistrate numai anul trecut. Mai exact, potrivit raportului CNAS, la nivelul anului 2023 s-au înregistrat un număr total de 1.125.147 de zile de concediu medical. Numărul certificatelor emise a fost de 99.058.

Primul loc la numărul de concedii medicale este ocupat de CAS Cluj. Aici, au fost eliberate un număr de 93.912 zile de concedii medicale de specialitatea Oncologie Medicală/Radioterapie/Reabilitare Medicală. 

Pe locul al doilea este CAS 33.178 zile de concedii medicale, iar pe locul al doilea se situează CAS Olt cu un număr de 33.178 de zile de concedii medicale emise în anul 2023.

"CNAS a făcut topul medicilor care au dat cele mai multe certificate de concedii medicale În 2023. Pe primul loc este un medic din Cluj cu peste 3 mii de certificate, aproape un milion de zile de concediu medical, pentru boli oncologice. În tabel avem top 100 medici cu cele mai multe concedii medicale în 2023. Ar putea exista suspiciuni in privința acestor medici?", arată Carla Tănasie, jurnalist Digi24.

Concediile medicale, neimpozitate

Începând din acest an, concediile medicale ar fi trebuit impozitate cu 10 procente. Numai că Senatul a votat eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale. 

Impozitarea a fost introdusă printr-o ordonanță de urgență. Până la finalul anului 2023, din cuantumul indemnizației aferente concediului medical, angajatului i se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a i se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, începând cu 1 ianuarie 2024 concediile medicale au fost taxate identic cu un salariu, adică cu 45% față de 35% cât era până la 31 decembrie 2023, impunându-se impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru pensii de 25% plus contribuția pentru sănătate care până acum nu era percepută.

Acest lucru a dus la nemulțumiri în rândul salariaților, motiv pentru care parlamentarii au decis să propună un amendament prin care să elimine impozitarea concediilor medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel