Ce se întâmplă dacă lași vasele...
Vezi și: Trendul de pe TikTok care îți poate afecta unghiile. Ce risc îți asumi cu manichiura rusească
Lumânările au făcut parte din istoria omenirii, oferind lumină, căldură și ambianță timp de secole. Astăzi, lumânările sunt folosite pentru relaxare, pentru a îmbunătăți spațiile și pentru a înălța simțurile, în special prin varietățile parfumate.
Cu toate acestea, unii sugerează că arderea lumânărilor ar putea elibera substanțe nocive în aer. Având în vedere opiniile contradictorii cu privire la acest subiect, să analizăm ce are de spus știința cu privire la potențialele riscuri și beneficii pentru sănătate ale arderii lumânărilor.
Atunci când o lumânare arde, aceasta eliberează în aer particule și compuși organici volatili (COV). Acești compuși precum benzenul și formaldehida, sunt compuși ai carbonului care se pot vaporiza la temperatura camerei.
Unii compuși organici volatili, inclusiv cei produși în mod natural de flori, sunt inofensivi, în timp ce alții, precum cei găsiți în gazele de eșapament ale mașinilor și în unele emisii industriale, au fost asociați cu riscuri pentru sănătate.
Principala sursă de compuși organici volatili și de particule din lumânări provine din tipul de ceară utilizat, precum și din parfumurile adăugate. Ceara de parafină, un subprodus al petrolului, este utilizată pe scară largă și eliberează mai mulți compuși organici volatili decât alternativele.
Studiile indică faptul că, deși lumânările din parafină emit urme de substanțe chimice potențial dăunătoare, nivelurile sunt de obicei suficient de scăzute pentru a nu prezenta riscuri pentru sănătate în spații bine ventilate.
Chiar și așa, dacă sunteți îngrijorat, lumânările fabricate din ceară naturală, cum ar fi soia, ceară de albine sau nucă de cocos, sunt considerate mai puțin susceptibile de a emite niveluri ridicate de compuși organici volatili și funingine.
Dezbaterea privind lumânările parfumate se axează pe potențialele riscuri suplimentare cauzate de substanțele chimice parfumante. Lumânările parfumate eliberează mai multe COV-uri atunci când ard, ceea ce, în opinia unora, ar putea crește riscurile pentru sănătate, în special pentru persoanele sensibile.
Deși lumânările parfumate emit formaldehidă, benzen și alțicompuși organici volatili, studiile arată că nivelurile produse sunt, în general, mult sub pragurile de îngrijorare pentru sănătate stabilite de agenții precum Organizația Mondială a Sănătății.
Cu toate acestea, unele persoane pot fi mai sensibile la substanțele chimice din lumânările parfumate, având reacții precum strănut, tuse sau iritații ale sinusurilor. Pentru persoanele cu astm, alergii sau afecțiuni respiratorii precum bronhopneumopatia obstructivă cronică, lumânările parfumate pot declanșa simptome sau le pot agrava afecțiunile. În astfel de cazuri, lumânările neparfumate din ceară naturală sunt adesea recomandate.
Preocupările legate de fitilurile lumânărilor provin în primul rând din utilizarea istorică a plumbului în fitiluri, care ar putea duce la poluarea semnificativă a aerului interior și la riscuri pentru sănătate, în special pentru copii.
Utilizarea plumbului în fitilurile lumânărilor a fost de atunci interzisă în multe țări. În prezent, majoritatea fitilurilor sunt fabricate din materiale mai sigure, cum ar fi bumbacul, lemnul sau hârtia. Pentru a minimiza expunerea la poluanți, căutați lumânări cu aceste tipuri de fitil și evitați utilizarea lumânărilor în spații cu curenți de aer, care pot crește producția de funingine.
Citește și: Cele mai bune alimente conservate de păstrat în cămară. 15 surse convenabile de nutrienți și vitamine
Foto: Freepik
Lumânările din parafină sunt frecvent vândute datorită accesibilității lor, dar tind să emită mai mulți compuși organici volatili decât alte opțiuni. Lumânările fabricate din materiale naturale - cum ar fi soia, ceară de albine sau ceară de palmier - sunt adesea recomandate celor preocupați de calitatea aerului din interior.
Aceste lumânări ard mai curat și produc mai puțină funingine și particule, ceea ce le poate face o alegere mai sănătoasă. Studiile care compară parafina cu cerurile pe bază de plante indică faptul că acestea din urmă emit mai puțini compuși organici volatili și mai puțină funingine, contribuind la îmbunătățirea calității aerului din interior.
În plus, dacă sunteți interesat de o lumânare colorată, optați pentru varietăți necolorate. Unii coloranți pot conține benzidină, care a fost asociată cu un risc crescut de cancer de vezică urinară. Optarea pentru lumânări fără coloranți sau care utilizează pigmenți naturali poate ajuta la reducerea oricăror riscuri aferente.
Deși arderea oricărui obiect poate elibera particule în aer, fumul de la o lumânare este, în general, minim, mai ales în comparație cu alte activități casnice obișnuite. De exemplu, gătitul în interior produce mult mai multe particule decât arderea unei lumânări.
Ventilarea adecvată în timpul utilizării lumânărilor este esențială; aceasta va contribui la reducerea fumului și va asigura dispersarea rapidă a oricăror compuși organici volatili și particule eliberate.
Asociația Europeană a Lumânărilor recomandă arderea lumânărilor în încăperi bine aerisite, tăierea periodică a fitilului și stingerea lumânărilor cu ajutorul unui aspirator de lumânări sau al unui picurător de fitil pentru a reduce fumul la minimum. În plus, ventilarea după utilizare este, de asemenea, sugerată pentru a curăța aerul de orice particule reziduale de fum.
Persoanele cu probleme respiratorii, sisteme imunitare compromise sau alergii trebuie să fie prudente cu lumânările, în special cu cele parfumate. Pentru persoanele cu astm sau bronhopneumopatie obstructivă cronică, lumânările parfumate pot agrava uneori simptomele.
Cu toate acestea, alegând lumânări neparfumate, din ceară naturală și asigurând o ventilație adecvată, multe persoane cu aceste afecțiuni se pot bucura în continuare de ambianța oferită de lumânări.
Dacă simptomele respiratorii precum tusea, strănutul sau gâtul iritat apar în mod constant în timpul arderii lumânărilor, luați în considerare alternative. De exemplu, ceara topită sau lumânările LED fără flacără pot oferi o atmosferă similară fără emisii. Cerurile topite, în special, folosesc temperaturi mai scăzute pentru a elibera parfumuri, reducând subprodusele de ardere.
Animalele de companie sunt, de asemenea, sensibile la substanțele chimice din aer și au un simț al mirosului mai acut decât oamenii. Câinii și pisicile cu probleme respiratorii preexistente sau alergii pot fi deosebit de afectate de lumânările parfumate.
În plus, lumânările fabricate cu anumite uleiuri esențiale pot fi toxice pentru animale dacă sunt ingerate sau inhalate.
Proprietarii de animale de companie sunt sfătuiți să folosească lumânări din ceară naturală neparfumată în spații bine aerisite și să monitorizeze animalele de companie pentru a depista semne de disconfort respirator, cum ar fi strănut, secreții nazale sau lăbuțe excesive la față.
Pentru cei care preferă să evite cu totul lumânările, există mai multe alternative care creează totuși o atmosferă confortabilă. Lumânările LED fără flacără oferă o pâlpâire realistă, fără risc de incendiu sau emisii. Lămpile cu ghee și ulei, populare în mai multe tradiții culturale, ard curat și sunt adesea mai puțin susceptibile de a irita sistemele respiratorii. Ceara topită este o altă opțiune, în special pentru persoanele interesate de aromă, deoarece emite mai puțini compuși organici volatili datorită absenței unei flăcări deschise.
Deși lumânările emit unele substanțe chimice potențial dăunătoare, dovezile științifice sugerează că, atunci când sunt utilizate moderat într-o cameră ventilată, este puțin probabil ca acestea să prezinte riscuri grave pentru sănătate.
Optarea pentru lumânări de înaltă calitate fabricate din ceară naturală și tăierea fitilului pot reduce nivelul de poluare din interior. Având în vedere aceste măsuri de precauție, lumânările pot continua să facă parte din casa dumneavoastră, oferind relaxare, ambianță și o atmosferă liniștitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce se întâmplă dacă lași vasele...
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Pentru unele persoane cu leziuni la...
Cum să faci ca puținul să ți se pară...
De ce pe vremuri oamenii erau mai...
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre...
De ce apar musculițele de oțet și cum...
Nu o să-ți vină să crezi ce alimente...