Acest truc simplu te scapă rapid de...
Patru români care au călători în Zanzibar au fost diagnosticați cu malarie severă. Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre malarie.
"Malaria este o boală care se transmite prin înțepărută de țânțari și întotdeauna este recomandat să facem vaccinuri care se adresează unor boli transmise de țânțari, în special în zona tropicală și subtropicală, indiferent dacă vaccinarea este recomandată. În unele zone, vaccinarea este obligatorie.
Asta înseamnă că ne adresăm febrei galbene care este o boală care se transmite prin înțepătură de țânțari și malarie, boală care are tratament, dar de dorit ar fi să nu o facem.
Toți cei care pleacă în zone cu risc și sunt zone în care aceste vaccinuri sunt obligatorii, dar sunt zone în care vaccinurile sunt doar recomandate, inclusiv în aceste cazuri, ar trebui să aibă o consiliere din partea medicului infecționist sau epidemiolog.
Pentru malarie nu se face vaccin. Este vorba despre o chimioprofilaxie, adică se iau tablete cu administrare orală, înainte de a pleca în zona respectivă și pe toată durata șederii și după.
Malaria este o boală care, în anumite condiții, îmbracă mai multe forme clinice, dar poate avea o formă mai gravă, cu afectare hepatică, afectare renală și insuficiență hepato-renală", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Malaria - FOTO: Freepik@nattanunkhankaew
Semnele și simptomele malariei pot include:
- Febră
- Frison
- Stare generală de disconfort
- Durere de cap
- Greață și vărsături
- Diaree
- Durere abdominală
- Durere musculară sau articulară
- Oboseală
- Respirație rapidă
- Frecvența cardiacă rapidă
- Tuse
Unele persoane care au malarie pot experimenta cicluri de "atacuri" de malarie. Un atac începe de obicei cu tremurături și frisoane, urmate de o febră mare, apoi de transpirație și revenire la temperatura normală.
Semnele și simptomele malariei încep de obicei în câteva săptămâni după ce ai fost mușcat de un țânțar infectat. Cu toate acestea, unele tipuri de paraziți de malarie pot rămâne în stare lantentă în corp timp de până la un an.
Tratamentul malariei depinde de severitatea infecției, tipul de parazit de malarie implicat și de regiunea în care a fost contractată boala. În general, malarie este tratată cu medicamente antimalarice.
În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari, informează Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...