Părinții care consumă alcool înainte de concepție, malformații cardiace la bebeluș

comportament riscant pentru sănătate
Părinții care consumă alcool înainte de concepție cresc riscul copilului lor de a face malformații congenitale cardiace grave, arată un nou studii. Tații ar trebui să renunțe la alcool cu cel puțin șase luni înainte de concepție, în timp ce mămicile cu un an înainte.

Când vine vorba de riscul ca un bebeluș să vină pe lume cu malformații congenitale grave, părinții sunt amândoi „vinovați”. Cuplurile care vor să devină părinți - și aici sunt incluși și tații, și mămicile - ar trebui să renunțe la consumul de alcool cu cel puțin jumătate de an înainte de concepție, pentru a proteja bebelușul de riscul de a dezvolta defecte cardiace congenitale, arată un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Părinții amatori de alcool nu-și fac doar lor rău

Consumul de alcool cu trei luni înainte de sarcină (la ambii părinți) sau în primul trimestru de sarcină (la mame) a fost asociat cu un risc crescut cu 44% de boli cardiace congenitale pentru tați  și cu 16% pentru mame. S-a constatat că peste cinci pahare de băutură (consumate într-un timp scurt) au fost legate de o probabilitate mai mare cu 52% a acestor defecte de naștere pentru bărbați și 16% pentru femei.

„Consumul de alcool de către părinți aduce un risc ridicat și este un comportament periculos, care nu numai că poate crește riscul copilului lor de a se naște cu un defect cardiac, dar, de asemenea, dăunează foarte mult și sănătății lor (a părinților, n.r.)”, a declarat autorul studiului, Jiabi Qin, din Xiangya Școala de Sănătate Publică, Universitatea Centrală de Sud, Changsha, China.

Dr Qin a spus că rezultatele sugerează că, atunci când cuplurile încearcă să aibă un copil, tații nu ar trebui să consume alcool timp de cel puțin șase luni înainte de concepție, în timp ce mamele ar trebui să oprească alcoolul cu un an înainte și să îl evite în timpul sarcinii.

Principala cauză a decesului perinatal

Bolile cardiace congenitale sunt cele mai frecvente defecte la naștere, cu aproximativ 1,35 milioane de bebeluși afectați în fiecare an. Aceste afecțiuni pot crește probabilitatea de apariție a bolilor cardiovasculare ulterior, chiar și după tratamentul chirurgical, și sunt principala cauză a decesului perinatal. Alcoolul este un teratogen cunoscut și a fost conectat cu tulburarea spectrului de alcool fetal (FASD). Aproximativ unu din patru copii cu FASD prezintă boli cardiace congenitale, ceea ce indică faptul că alcoolul ar putea fi implicat și în aceste tulburări.

Studiile anterioare care au investigat legătura dintre alcoolul și bolile congenitale de inimă s-au concentrat asupra mamelor, cu rezultate neconcludente. Aceasta este prima meta-analiză care examinează rolul consumului de alcool patern.

Cercetătorii au compilat cele mai bune date publicate între 1991 și 2019, care au însumat 55 de studii, inclusiv 41.747 de copii cu boli cardiace congenitale și 297.587 fără. Analiza a arătat o relație non-liniară de doză-răspuns între consumul de alcool parental și boli cardiace congenitale.

Dr Qin a spus: „Am observat un risc crescând treptat de boli cardiace congenitale pe măsură ce consumul parental de alcool a crescut. Relația nu a fost semnificativă statistic la cantitățile mai mici."

Risc cu 20% mai mare de anomalii, la făt

În ceea ce privește defectele specifice, studiul a constatat că la mame, consumul de alcool a fost corelat cu un risc cu 20% mai mare de tetralogie de Fallot, o combinație de patru anomalii în structura inimii.

Autorii au remarcat că acesta a fost un studiu observațional și nu dovedește o relație cauză-efect și nici nu dovedește că faptul că tații beau ar fi mai dăunător pentru inima fetală decât alcoolul consumat de mamă. Datele nu pot fi utilizate pentru a defini o reducere a consumului de alcool care ar putea fi considerată sigură.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel