Parestezia, sau senzația de amorțeală sau furnicătură. Care sunt cauzele și când trebuie să consulți un medic

Parestezia sau senzatia de amorteala Foto: Freepik @ Art of Innovation
Parestezia, sau senzația de amorțeală sau furnicătură. Care sunt cauzele și când trebuie să consulți un medic.

Parestezia poate fi resimțită ca niște înțepături sau furnicături și apare atunci când se pune presiune pe un nerv. Dar poate apărea și din cauza unor afecțiuni, cum ar fi hernia de disc. Dacă ai simțit mâncărimi fără un motiv aparent sau ai avut amorțeală este posibil să fi experimentat parestezia.

Unul dintre cele mai frecvente momente în care oamenii au acea senzație familiară de furnicături este atunci când brațele sau picioarele lor "adorm". Această senzație apare, de obicei, pentru că ai exercitat din greșeală o presiune asupra unui nerv. Ea se rezolvă odată ce schimbi poziția pentru a elimina presiunea de pe nervul afectat și este temporară rezolvându-se fără tratament. Dacă parestezia persistă, este posibil să ai o afecțiune medicală de bază care necesită tratament.

Care sunt simptomele paresteziei?

Parestezia poate afecta orice parte a corpului, dar în mod obișnuit afectează mâinile, brațele, picioarele și tălpile. Poate fi temporară sau cronică. Simptomele pot include senzații de:

- Amorțeală

- Slăbiciune

- Furnicături

- Arsură

- Frig

Parestezia cronică poate provoca o durere înjunghiată. Aceasta poate duce la o stângăcie a membrului afectat, de exemplu poate îngreuna mersul. Ar putea fi un semn că aveți o afecțiune medicală subiacentă care necesită tratament.

Vezi și: 8 beneficii pentru sănătate ale cepei. Într-o ceapă medie se află vitaminele-cheie pentru funcționarea optimă a metabolismului

Care sunt cauzele paresteziei?

Nu este întotdeauna posibil să se determine cauza paresteziei. Parestezia temporară se datorează adesea presiunii asupra unui nerv sau unor perioade scurte de circulație deficitară. Acest lucru se poate întâmpla atunci când adormi pe mână sau când stai cu picioarele încrucișate prea mult timp. Parestezia cronică poate fi un semn de afectare a nervilor. Două tipuri de leziuni nervoase sunt radiculopatia și neuropatia.

Radiculopatie

Radiculopatia este o afecțiune în care rădăcinile nervoase devin comprimate, iritate sau inflamate. Acest lucru poate apărea atunci când ai:

- O hernie de disc care apasă pe un nerv

- O îngustare a canalului care transmite nervul de la măduva spinării la extremitate

- Orice masă care comprimă nervul în momentul în care acesta iese din coloana vertebrală

Radiculopatia care  afectează partea inferioară a spatelui se numește radiculopatie lombară. Radiculopatia lombară poate provoca parestezii la nivelul piciorului sau al gambei. În cazuri mai severe, poate apărea compresia nervului sciatic și poate duce la slăbiciune în picioare. Nervul sciatic este un nerv mare care pornește din partea inferioară a măduvei spinării.

Radiculopatia cervicală implică nervii care oferă senzație și forță brațelor tale. Dacă ai radiculopatie cervicală, este posibil să ai:

- Dureri cronice de gât

- Parestezii ale extremităților superioare

- Slăbiciune a brațelor

- Slăbiciune a mâinilor

Citește și: Dieta ketogenică, o dietă bogată în grăsimi dar scăzută în carbohidrați. Efectele de lungă durată asupra sănătății

Neuropatie

Neuropatia apare din cauza afectării cronice a nervilor. Cea mai frecventă cauză a neuropatiei este hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge. Alte cauze posibile ale neuropatiei includ:

- Traume

- Accident vascular cerebral

- Boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă

- Boli neurologice, cum ar fi scleroza multiplă

- Hipotiroidism

- Boli de rinichi

- Boli ale ficatului

- Leziuni prin mișcări repetitive

- Tumori la nivelul creierului sau în apropierea nervilor

- Afecțiuni ale măduvei osoase sau ale țesutului conjunctiv

- Deficiențe de vitamina B-1, B-6, B-12, E sau niacină

- Obținerea unei cantități prea mari de vitamina D

- Infecții, cum ar fi boala Lyme sau HIV

- Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele de chimioterapie

- Expunerea la substanțe toxice, cum ar fi substanțele chimice sau metalele grele

Leziunile nervoase pot duce în cele din urmă la amorțeală sau paralizie permanentă.

Cine este expus riscului de parestezie?

Oricine poate experimenta parestezii temporare. Riscul de radiculopatie crește odată cu vârsta. De asemenea, este posibil să fii mai predispus la aceasta dacă:

- Efectuezi mișcări repetitive care îți comprimă în mod repetat nervii, cum ar fi tastatul, cântatul la un instrument sau practicarea unui sport precum tenisul

- Bei foarte mult și ai o dietă slabă care duce la deficiențe de vitamine, în special vitamina B-12 și folat

- Ai diabet de tip 1 sau 2

- Ai o afecțiune autoimună

- Ai o afecțiune neurologică, cum ar fi scleroza multiplă

Cum este diagnosticată parestezia?

Mergi la medic dacă avi parestezie persistentă fără o cauză evidentă. Menționează orice activități la care participați și care implică mișcări repetitive. De asemenea, ar trebui să enumeri orice medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală pe care le iei.

Medicul va lua în considerare condițiile de sănătate cunoscute pentru a te ajuta să pună un diagnostic. Dacă ai diabet, de exemplu, medicul tău va dori să stabilească dacă ai leziuni nervoase sau neuropatie.

Acesta va efectua probabil un examen fizic complet și va include probabil și un examen neurologic. Analizele de sânge și alte teste de laborator, cum ar fi o puncție lombară, îi pot ajuta să excludă anumite boli.

Dacă medicul tău suspectează că există o problemă la nivelul gâtului sau al coloanei vertebrale, îți poate recomanda teste imagistice, cum ar fi radiografii, tomografii computerizate sau RMN-uri.

În funcție de rezultate, acesta te poate trimite la un specialist, cum ar fi un neurolog, ortoped sau endocrinolog.

Tratament

Tratamentul depinde de cauza paresteziei. În unele cazuri, poate fi posibil să tratezi afecțiunea prin eliminarea cauzei. De exemplu, dacă ai o leziune cauzată de mișcări repetitive, câteva ajustări ale stilului de viață sau terapie fizică pot rezolva problema.

Dacă parestezia ta se datorează unei boli de bază, obținerea unui tratament pentru acea boală poate potențial să ușureze simptomele paresteziei. Circumstanțele individuale vor determina dacă simptomele se vor ameliora. Unele tipuri de leziuni nervoase sunt ireversibile, conform Healthline.

Care sunt perspectivele pentru persoanele cu parestezie?

Parestezia temporară se rezolvă, de obicei, în câteva minute.

Este posibil să ai un caz de parestezie cronică dacă acele senzații ciudate nu dispar sau revin mult prea des. Aceasta îți poate complica viața de zi cu zi dacă simptomele sunt severe. De aceea este atât de important să încerci să găsești cauza. Nu ezita să ceri o a doua opinie sau să consulți un specialist dacă este necesar.

Gravitatea paresteziei cronice și cât timp va dura depinde în mare măsură de cauză. În unele cazuri, tratarea afecțiunii de bază rezolvă problema.

Cum preveni parestezia?

Parestezia nu poate fi întotdeauna prevenită. De exemplu, probabil că nu te poți abține dacă aveți tendința de a adormi pe brațe. Totuși, puteți lua măsuri pentru a reduce apariția sau severitatea paresteziei. De exemplu, folosirea atelelor pentru încheietura mâinii pe timp de noapte poate atenua compresia nervilor mâinii și poate ajuta la rezolvarea simptomelor de parestezie pe care le resimți noaptea.

Urmați aceste sfaturi pentru a preveni parestezia cronică:

- Evită mișcările repetitive, dacă este posibil.

- Odihnește-te des dacă trebuie să faci mișcări repetitive.

- Ridică-te și mișcă-te cât mai des posibil dacă trebuie să stai jos pentru perioade lungi de timp.

Dacă ai diabet sau orice altă boală cronică, o monitorizare atentă și un management atent al bolii te vor ajuta să reduci șansele de a avea parestezie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel