Parazitul periculos pe care ni-l dă pisica

Alergii, factori declanșatori. Pisicile pot provoca alergii   FOTO: pexels.com
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Indiana, SUA, au descoperit cum un parazit periculos preia controlul asupra celulelor unui pacient pe măsură ce se răspândește în tot corpul.

”Parazitul deturnează în mod esențial aceste celule, folosindu-le ca vehicule pentru a ajunge la diferite sisteme de organe, inclusiv creierul”, spune Leonardo Augusto de la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie al Universității din Indiana, SUA. Este vorba de Toxoplasma gondii care infectează până la o treime din populația lumii. De regulă, oamenii se infectează prin expunerea la fecalele pisicii. Parazitul persistă, în creier și în alte țesuturi, ca un chist latent, așteptând să se reactiveze dacă imunitatea ar scădea, cum ar fi ceea ce se întâmplă la pacienții cu HIV/SIDA, conform unui comunicat al universității citate.

Studiul arată cum parazitul declanșează un sistem de alarmă în celula gazdă care duce la activarea unei proteine care ajută celula să facă față stresului.

Studiul, AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel