Paraziții intestinali, cinci semne de avertizare. La ce să fii atent și cât de gravi pot fi

parazitii intestinali - FOTO: Freepik@Jannissimo
Paraziții intestinali, cunoscuți și sub denumirea de viermi parazitari, reprezintă unul dintre principalele tipuri de paraziți intestinali la om. Aceștia pot provoca afecțiuni medicale serioase.

Paraziții intestinali sunt mici. De obicei, aceștia sunt viermi paraziți care se hrănesc cu materialul din corpul dumneavoastră. Printre exemplele de paraziți intestinali se numără teniile, ascarizi, oxiuri, viermișori. Paraziții intestinali vin în multe forme, astfel încât pot provoca o gamă largă de simptome parazitare.

Unii paraziți intestinali vă consumă hrana, lăsându-vă flămând după fiecare masă și neputând să luați în greutate. Alții se hrănesc cu celulele roșii din sângele dumneavoastră, provocând anemie. Unii depun ouă care pot provoca mâncărimi, iritabilitate și insomnie.

Paraziții intestinali, simptomele pe care le provoacă

Medicul Sara Mesilhy a dezvăluit cele mai frecvente simptome ale paraziților intestinali, printre care se numără durerile de stomac și mâncărimile

Persoanele care suferă de dureri abdominale și diaree ar putea avea paraziți intestinali care trăiesc în interiorul intestinului lor, a avertizat un medic.

Potrivit Sightsavers, paraziții asemănători viermilor trăiesc în interiorul sistemului digestiv și se hrănesc cu nutrienți de la gazda lor, ceea ce face ca persoana infectată să devină subnutrită și susceptibilă la boli și afecțiuni cronice.

Există o serie de modalități prin care paraziții pot pătrunde în organism, inclusiv o igienă precară și faptul că nu se spală pe mâini în mod corespunzător după ce utilizează baia. Aceștia pot fi, de asemenea, provocați de fructe și legume contaminate sau de consumul de carne care nu a fost bine gătită.

Doctorul Sara Mesilhy, gastroenterolog la Royal College of Physicians UK, a evidențiat cele mai frecvente cinci simptome ale paraziților intestinali. De la dureri abdominale până la senzația de foame după masă, iată tot ce trebuie să știți despre această afecțiune debilitantă, potrivit Mirror.

Vezi și: Intoleranța la fructoză, simptome, cauze, tratament. Bilic: Se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree. Unde se găsește cea mai mare cantitate de fructoză

Probleme digestive și pierderea în greutate

Paraziții, care se găsesc în mod obișnuit pe peretele intestinal, pot deteriora intestinele și pot cauza probleme de digestie. În consecință, o persoană infectată poate suferi de dureri abdominale, malnutriție și diaree. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate, care poate fi agravată și mai mult de paraziții care consumă nutrienți din alimentele consumate de gazdă.

Foamea după mese

Persoanele cu această afecțiune pot continua să se simtă înfometate după ce mănâncă, deoarece paraziții se hrănesc cu nutrienții din alimentele consumate. Mai mult, unii paraziți pot crea substanțe care interferează cu semnalele legate de apetit și metabolism.

De asemenea, aceștia pot deteriora mucoasa sistemului digestiv, reducând absorbția nutrienților și provocând malnutriție.

Vezi și: Stresul, risc crescut pentru boala Alzheimer la femei. Le crește proteina beta-amiloid și provoacă inflamații asemenea "prăjirii unui ou"

Anemie

Clinica Mayo definește anemia ca fiind o afecțiune în care nu aveți suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul necesar către țesuturile corpului. Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosit și slăbit.

Unii paraziți, cum ar fi anghinarele, se atașează pe mucoasa intestinului subțire și sug sângele gazdei lor, ceea ce duce la pierderea de sânge și anemie. Alții consumă fierul de la gazdă, care este esențial pentru a produce globule roșii.

Anumiți paraziți, cum ar fi Plasmodium, care provoacă malaria, pot distruge direct celulele roșii din sânge, provocând din nou anemie.

Mâncărimi

Medicul a explicat cum paraziții pot provoca mâncărimi și disconfort în mai multe moduri. În primul rând, oxiurii depun ouă în jurul anusului, ceea ce provoacă mâncărimi și sporește șansele de a se infecta din nou.

În timp ce alții pot elibera toxine care declanșează reacții alergice și probleme ale pielii, cum ar fi urticaria și eczema, ceea ce duce la mâncărimi.

Vezi și: Geoffrey Hinton, mesaj dur despre ce se va întâmpla cu lumea în următorii 5 ani din cauza roboților: Este înfricoșător! Va fi imposibil de oprit

Dureri musculare și articulare

O persoană infectată poate avea dureri musculare și articulare ca urmare a inflamației. Paraziții se pot muta, de asemenea, în mușchi, provocând daune directe. Durerile musculare și articulare pot fi legate și de anemie, din cauza aportului redus de oxigen.

Paraziții intestinali, posibile complicații

Viermii intestinali cresc riscul de anemie și de blocaje intestinale, precum și de malnutriție. Complicațiile apar mai frecvent la adulții în vârstă și la persoanele care au sistemul imunitar suprimat, cum ar fi persoanele cu infecție HIV/SIDA.

Infecțiile cu viermi intestinali pot reprezenta un risc mai mare dacă sunteți însărcinată. Dacă sunteți însărcinată și se constată că aveți o infecție cu viermi intestinali, medicul dumneavoastră va stabili ce tratament medicamentos antiparazitar este sigur de luat în timpul sarcinii și vă va monitoriza îndeaproape în timp ce sunteți tratată în timpul sarcinii, notează Healthline.

Cele mai multe tipuri de viermi care infectează oamenii provoacă doar simptome ușoare, dar este totuși important să contactați un medic dacă suspectați o infecție cu viermi, astfel încât să puteți fi tratat din timp. Medicamentele sunt adesea eficiente pentru a scăpa de viermi.

Este o idee bună să vă consultați medicul dacă:

- aveți sânge sau puroi în scaun

- vomitați zilnic sau frecvent

- aveți o temperatură corporală ridicată

- sunteți extrem de obosit și deshidratat

- pierdeți în greutate fără un motiv evident

- vă simțiți rău, aveți diaree sau aveți dureri de stomac pentru mai mult de 2 săptămâni

- aveți o erupție cutanată roșie și cu mâncărimi pe piele în formă de vierme

Vezi și: Cancerele ORL: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Țârlea: Unele pot fi operate inițial, tratamentul este de multe ori eficient

Paraziții intestinali, diagnostic

Dacă aveți oricare dintre semnele de mai sus și, mai ales, dacă ați călătorit recent în afara țării, ar trebui să vă faceți o programare la medic. Un medic vă poate examina apoi scaunul. Este posibil să fie nevoie de mai multe probe de scaun pentru a confirma prezența parazitului.

Un alt test este testul "scotch tape", care presupune aplicarea de mai multe ori a unei benzi adezive pe anus pentru a prelua ouăle de oxiuri, care pot fi identificate la microscop.

În cazul în care nu se detectează viermi sau ouă, medicul poate efectua un test de sânge pentru a căuta anticorpi pe care organismul dumneavoastră îi produce atunci când este infectat cu un parazit. Cu toate acestea, doar unii paraziți sunt detectabili cu ajutorul testelor de sânge.

În plus, un medic poate efectua o radiografie sau poate utiliza teste de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), în funcție de amploarea sau de localizările afecțiunii suspectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel