Medicamentul banal care afectează ficatul. Dr. Tudor Ciuhodaru: Toxicitate ridicată. Este cea de-a doua cauză de transplant hepatic la nivel mondial

paracetamolul - FOTO: Freepik@smartwaymedia
EXCLUSIV
Acest medicament ne afectează ficatul. Are o toxicitate crescută și poate duce chiar la deces.

Unul din cele mai utilizate medicamente din lume ne poate pune sănătatea în pericol. Paracetamol este un medicament utilizat pe scară largă pentru a reduce febra și pentru a ameliora durerile ușoare și moderate. Cu toate acestea, este important să fie utilizat cu prudență, deoarece poate avea efecte toxice grave în anumite condiții.

Paracetamolul, unul dintre cei mai utilizați analgezici din lume, este adesea perceput ca fiind sigur și accesibil, dar realitatea ascunde riscuri semnificative.

Paracetamolul, riscuri

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt riscurile la care ne expunem atunci când folosim paracetamol.

"Paracetamolul este cel mai banal analgezic consumat. Este accesibil și dă senzația că e safe (sigur – n.r.) pentru foarte multă lume. Nu e chiar așa. Toxicitatea paracetamolului este cea de-a doua cauză de transplant hepatic la nivel mondial.

În SUA e pe primul loc. Sunt mari consumatori de paracetamol. 60 de milioane de consumatori de paracetamol săptămânal",  a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Cât de bună e slănina. Ce impact are asupra colesterolului. Dr. Adrian Copcea: Sunt discuții serioase. Nu iasă bine

Paracetamolul, efecte negative asupra ficatului - FOTO: Freepik@elen_heilin

Atenție la copii

Utilizarea paracetamolului în rândul copiilor este destul de frecventă pentru reducerea febrei și ameliorarea durerilor ușoare sau moderate. Totuși, este important să respectăm anumite recomandări și să fim conștienți de riscurile asociate.

"Am avut de-a lungul timpului copii care au murit din cauza paracetamolului, mai ales că părinții sunt neinformați și dau medicație după ureche. Consideră că cel mic este un adult în miniatură. Nu este așa. Îi dau doze de adult și evident, se ajunge la intoxicație",  a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru. 

Vezi și: Băutura care scade glicemia. Are efect în câteva minute

Paracetamolul și supradozajul

Unele persoane sunt mai susceptibile la toxicitatea paracetamolului, cum ar fi cei cu afecțiuni hepatice preexistente, consumatori cronici de alcool, persoanele în vârstă și cei care iau deja alte medicamente care afectează ficatul.

Primele simptome ale unei supradoze de paracetamol includ greață, vărsături, dureri abdominale și paloare. În cazurile severe, pot apărea icter (colorarea galbenă a pielii), confuzie și comă.

"De-a lungul timpului am avut și cazuri de supradozaj accidental. Într-o primă etapă nu se manifestă nimic ca simptomatologie. De asta se impune spitalizare, antidot, acetilcisteina care se administrează. Este una din puținele intoxicații care are antidot.

Dacă am avea noțiunea de prim-ajutor, ca să intervenim repede cu lavaj gastric, administrarea de antidot sub 8 ore, șansele de supraviețuire unui astfel de pacient cresc. Eficacitate acetilcisteinei este mare",  a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel