Pandemia de gripă: factori care agravează situația

Virus
O eventuală pandemie de gripă precum celebra „gripa spaniolă”, care a decimat în anul 1918 cel puţin 50 de milioane de oameni, ar putea costa astăzi viaţa a 147 de milioane de persoane, iar cercetătorii avertizează totodată că este imposibil de prezis momentul în care ar putea lovi. 

În prezent, lumea este mai bine pregătită pentru a lupta împotriva unei eventuale pandemii, însă între timp au apărut şi alte provocări, printre acestea numărându-se schimbările climatice sau îmbătrânirea populaţiei.

Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Frontiers in Cellular Microbiologie and Microbiology încearcă să tragă învăţăminte de la teribila pandemie de „gripă spaniolă”, care a afectat o treime din populaţia lumii la vremea respectivă, relatează AFP.

Desigur, ştiinţa a înregistrat progrese enorme în cei o sută de ani în ceea ce priveşte cunoaşterea virusurilor, după alte trei pandemii importante până în 2018 - în 1957, 1968 şi 2009 - pentru că odată identificată, o tulpină este imediat analizată pentru dezvoltarea unei strategii de vaccinare. Însă, „schimbările climatice vor afecta rezervoarele de virusuri şi modelele de migraţie ale păsărilor, extinzând boala în zone noi şi la specii de păsări mai numeroase”, după cum a notat Carolien van de Sandt, cadru didactic la Institutul Doherty al Universităţii din Melbourne.

În 1918, malnutriţia şi tuberculoza au fragilizat populaţia. În acest sens, cercetătorii atrag atenţia că lumea de astăzi nu este imună la malnutriţie din cauza schimbărilor climatice ce ar putea diminua recoltele, în timp ce rezistenţa bacteriilor la antibiotice multiplică riscul de infecţii, susţin cercetătorii.

În 1918, gripa spaniolă a afectat în mod special populaţia tânără, care în mod normal este cea mai rezistentă. Acest lucru este explicat de cercetători prin faptul că vârstnicii de la acea vreme intraseră în contact cu alte virusuri vecine şi astfel aveau un sistem imunitar mai puternic. Astăzi, îmbătrânirea populaţiei mondiale reprezintă o nouă provocare în condiţiile în care se cunoaşte faptul că epidemiile de gripă sezonieră provoacă mai multe decese în rândul persoanelor în vârstă.

Obezitatea şi diabetul pot afecta, de asemenea, mortalitatea în cazul unei pandemii gripale.

În faţa unei noi pandemii, sfaturile sanitare din 1918 continuă să fie actuale: spălarea mâinilor şi evitarea aglomerărilor umane vor ajuta, la fel ca acum o sută de ani, la limitarea răspândirii epidemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel