Pandemia de COVID-19 în România. Rafila: Am reușit să reducem de 4 ori decesele

pandemia - FOTO: Pexels@Anna_Shvets
Pandemia de coronavirus a ucis mai mulți români decât al Doilea Război Mondial.

Pandemia de coronavirus a avut efecte catastrofale și în țara noastră. În primele patru valuri, rata mortalității a fost cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat la Digi 24 care au fost motivele pentru care noul coronavirus a fost atât de agresiv în România. 

”Lucrul pentru care am venit la Ministerul Sănătății cel mai important legat de controlul pandemiei cred că am reușit să-l gestionăm bine. Am lucrat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și cu Direcțiile de Sănătate Publică.

Am lucrat în parteneriat cu personalul medical și cred că lucrul ăsta a făcut posibilă organizarea unui alt sistem decât cel interesat anterior. În valul al cincilea au fost de patru ori mai puține decese decât în valul al patrulea.

Toate studiile științifice legate de patogenitatea mai redusă a variantei Omicron arată o mortalitate mai mică de 1,3 – 1,5 ori. Totuși am reușit să reducem de 4 ori decesele, ceea ce arată pe de o parte că am putut să evităm cazurile grave și prezentările tardive în mult mai mare măsură decât perioada anterioară.

Eu cred că lucru ăsta la un moment dat putem să și documentăm, comparând datele cu cele din alte țări, care virusul diferit și un număr mult mai mare de teste”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Tratament pentru variola maimuței. România a solicitat 1000 de doze

Cauzele care au dus la creșterea mortalității

Ministrul Sănătății a explicat că în primele valuri autoritățile nu au fost pregătite pentru lupta cu pandemia. Din acest motiv, sute de mii de români și-au pierdut viața. Mai mult, persoanele care sufereau de alte afecțiuni nu au avut acces la serviciile medicale. 

”Nimeni nu a împiedicat pe nimeni să facă mult mai multe teste în perioada anterioară cred că nu a existat o interdicție să dezvolți servicii medicale ambulatorii, n-a existat o interdicție să furnizeze regim ambulatoriu, antivirale, să încurajeze oamenii să se prezinte încă din primele zile la medic.

Problema în valurile anterioare a fost legată de prezentarea tardivă și de lipsa serviciilor medicale ambulatorii și de o testare extrem de redusă. Faptul că am reușit să cuplăm numărul de teste a fost legat de modul în care colegii mei am organizat sistemul, am oferit testarea la medicul de familie prin decontarea testelor la medicul de familie.

Înainte nu există acest lucru. Am organizat numeroase centre de recoltare”, a mai spus ministrul. 

Organizare pentru valul 5

Valul cinci, generat de tulpina Omicron nu a mai fost atâta de agresiv. În schimb, la nivelul întregii țări s-au organizat centre de testare și de evaluare. Astfel, orice persoană se putea adresa medicilor dacă avea suspiciuni de boală. 

”În București au fost câteva zeci de astfel de centre unde oricine putea să își facă un test PCR dacă avea cea mai mică simptomatologie, iar toate persoanele care erau diagnosticate pozitiv și puteau să aibă complicații din varii motive, de alte boli, se puteau adresa acestor servicii ambulatorii unde erau evaluați și primeau și tratamentul de care aveau nevoie. 

Mai mult, mai este un element pe care țin să-l menționez este legat de păstrarea accesibilității la servicii de medicale pentru alte categorii de pacienți. Un lucru care s-a întâmplat mai puțin în perioada anterioară și din cauza asta am ajuns totuși în anul 2021 să avem cea mai mare mortalitate generală, legată de COVID de după cel de-al Doilea Război Mondial, adică de aproape 300.000 de oameni în România au pierdut lupta. 

Gândiți-vă de diferența între mortalitate și natalitate a fost de circa 100.000 de persoane a fost probabil și cea mai rapidă scădere din alte motive decât emigrația”, a mai explicat Alexandru Rafila. 

Vezi și: Rafila, anunț despre asigurarea privată de sănătate: 400 euro pentru fiecare angajat. Trebuie să aducem și bani noi în sistem

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel