Pandemia COVID-19 afectează și căprioarele. Infecția, larg răspândită la căprioarele din Iowa. STUDIU

Căprioarele pot fi infectate cu SARS CoV-2 de la oamenii care au COVID-19. Foto: Pixabay
Cercetătorii sunt convinși că, de fapt, căprioarele au luat coronavirusul de la oameni, dar nu au reușit să afle dacă SARS-CoV-2 poate fi transmis și învers, de la cerbi la oameni. Recent un alt studiu arăta că atât câinii cât și pisicile pot fi infectate cu COVID-19 de la stăpânii lor. 

Aproximativ 80% dintre căprioarele din Iowa testate între sfârșitul lunii noiembrie 2020 și începutul lunii ianuarie 2021 au fost infectate cu coronavirusul pandemic (SRS CoV-2), notează The New York Times

Oamenii de știință au testat mostre de țesut de ganglioni limfatici de la 283 de căprioare cu coadă albă sălbatice și captive din statul american pentru a vedea dacă au ARN-ul coronavirusului în perioada aprilie 2020 și ianuarie 2021. 

Primul semn de infecție COVID-19 la căprioarele din Iowa a apărut pe 28 septembrie 2020, iar până în decembrie aproximativ 80% din probe erau pozitive. 

Cerbul a detectat mutații și variante cu modele similare cu oamenii infectați cu COVID-19 din statul american, sugerând că aceștia sunt, în multe cazuri, sursa infecției la căprioare. 

Cercetătorii speculează că cerbii ar fi putut lua virusul de la oameni care le hrănesc în curțile lor sau dacă ling chiștoacele de tutun sau resturile de țigări ori tutunul de mestecat lăsat în urmă de vânătorii infectați. 

De asemenea, creșterea rapidă a prevalenței infecțiilor în rândul căprioarelor indică faptul că cerbii răspândesc, de asemenea, SARS-CoV-2 unul la altul, au notat oamenii de știință în studiul postat pe bioRxiv (link direct studiu), o bază de date cu cercetări publicate înainte de a fi analizate de alți experți și publicate în jurnale de specialitate. 

Cercetătorii au notat în studiu că nu sunt încă siguri dacă cerbii pot transmite virusul înapoi oamenilor sau dacă și alte animale sălbatice sunt infectate și transmit virusul.

Conform Centrelor americane pentru supravegherea bolilor transmisibile (CDC), pe baza informațiilor disponibile în acest moment, riscul ca animalele să răspândească SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, la oameni, este considerat a fi scăzut, dar știm că se poate răspândi de la oameni la animale în anumite situații, mai ales în timpul contactului apropiat.

„Persoanele cu COVID-19 suspectată sau confirmată ar trebui să evite contactul cu animalele, inclusiv animalele de companie, animalele și animalele sălbatice”, notează experții CDC (link direct sursa informațiilor).

Separat de asta, un alt studiu, publicat săptămâna trecută în jurnalul Veterinary Record (link direct studiu), a arătat că animalele de companie – câini și pisici - pot fi infectate cu varianta alfa a SARS-CoV-2, care a fost detectată pentru prima dată în sud-estul Angliei și este cunoscută în larg cunoscută ca varianta britanică de COVID-19 sau B.1.1.7. Iar cercetătorii cred că de fapt acei câini și pisici care au fost infectați au luat COVID-19 de la stăpâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel