Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Pancreatita cronică: ce o cauzează, în lipsa consumului de alcool sau a fumatului excesiv
14 mai, 15:54
Pancreatita cronică are în general cauze precum consumul de alcool sau fumatul excesiv. Cercetătorii au descoperit recent că uneori, această afecțiune apare fără una din aceste cauze.
Pancreatita cronica

Pacienții care suferă de pancreatită cronică prezintă o inflamație recurentă sau permanentă a pancreasului. „În multe cazuri, oamenii dezvoltă această boală, deoarece consumă prea mult alcool sau fumează prea mult. Anumite medicamente sau niveluri ridicate de lipide sau calciu în sângele pacientului pot fi o altă cauză a pancreatitei”, a explicat Heiko Witt, unul dintre cei doi conducători ai studiului și profesor de medicină nutrițională pediatrică la Else Kröner-Fresenius-Zentrum (EKFZ) la TUM.

Principalul obiectiv al cercetărilor anterioare a fost pe așa-numitele celule acinice ale pancreasului; acestea sunt responsabile de crearea enzimelor digestive. Mulți pacienți care suferă de pancreatită cauzată genetic prezintă mutații ale enzimelor digestive sau în molecule care inhibă eficacitatea enzimelor.

Tulburarea canalului de calciu duce la pancreatită

În cursul studiului curent, care a fost efectuat la pacienții europeni și japonezi care suferă de pancreatită care nu este asociată cu consumul de alcool, cercetătorii au descoperit că defectele genetice care limitau puternic funcționalitatea canalului de calciu TRPV6 au provocat pancreatită cronică de debut precoce.

„Un defect TRPV6 substanțial este un factor de risc care apare la nivel global și serios pentru dezvoltarea pancreatitei cronice”, a spus profesorul Witt și a adăugat: „Identificând modificările canalului de calciu, considerăm acum și celulele canalizate ca parte a conceptului care acoperă originile această boală”. Celulele tubulare servesc ca acoperire în canalele care transportă enzimele digestive din punctul de origine în intestine.

Folosind un model de șoareci, oamenii de știință au putut demonstra că absența genei corespunzătoare ar duce, în cele mai multe cazuri, la inflamații și la apariția unor modificări fibrotice în pancreas, care este tipic pentru inflamația cronică.

Noi oportunități pentru abordări terapeutice farmacologice

Descoperirea că o defecțiune a canalului de calciu poate contribui la dezvoltarea pancreatitei oferă un nou curs de acțiune pentru intervenția terapeutică. Mai mult, rezultatele cercetării vor deveni parte a diagnosticului standard pentru pancreatita cauzată genetic. Aceste idei deschid, de asemenea, calea către o nouă zonă de cercetare care acoperă investigarea cauzelor pancreatitei - nu se mai concentrează asupra celulelor acinice și a enzimelor digestive, ci mai degrabă asupra canalelor, precum și asupra metabolismului calciului.

Identificarea mutațiilor într-un canal de calciu ca o cauză (contribuitoare) a bolii duce la noi factori - alte canale de calciu și proteine relevante pentru metabolismul calciului - care se deplasează în centrul științific. „În prezent investigăm aceste gene pentru modificări genetice si avem un colectiv european de pacienți care cuprinde 1.100 de persoane cu pancreatită pentru a aduna datele noastre”, a raportat profesorul Witt.

El a explicat în continuare: "Descifrarea fondurilor genetice ale pancreatitei va afecta substanțial înțelegerea noastră despre aceste tipuri de pancreatită cauzată genetic, precum și înțelegerea pancreatitei legate de alcool. Va permite noi abordări de cercetare care pot duce la noi posibilități de tratament în viitor."

 

Studiul, aici.


Ştiri Recomandate

Postul intermitent: de ce este mai recomandat decât alte diete
Pacient reinfectat cu COVID-19, decedat
Tratamentul pentru cancer: obezitatea îi scade eficiența
Tot mai mulți copii au diabet. Explicația specialistului
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
EXCLUSIV
De ce să nu bei bere pe caniculă
Sistem imunitar: alimentele banale care-l întăresc
Crucea Roșie din România împlinește 144 de ani
Coenzima Q10: niciun beneficiu pentru cei care iau statine
Cât de sănătos este uleiul de cocos
Carnea roșie îmbătrânește arterele. Ce putem face
Mure: efectele uimitoare asupra pielii
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri