Pancreatita alcoolică, influențată de sezon. Consumul de alcool din perioada sărbătorilor, factor favorizant

pancreatita alcoolica - FOTO: Freepik
Pancreatita alcoolică variază în funcție de sezon. Consumul de alcool din perioada sărbătorilor crește riscul de a dezvolta boala.

Pancreatita alcoolică, dar nu și cea biliară, variază în funcție de sezon. Studiile realizate de-a lungul timpului arată că în perioada diferitelor sărbători crește consumul de alcool, ceea ce poate duce la pancreatită alcoolică.

Consumul de alcool și dependența de alcool pot afecta multe organe din corp, inclusiv pancreasul. Un organ vital, pancreasul ajută la procesul digestiv și ajută organismul să utilizeze energia în mod eficient. Cu toate acestea, consumul de alcool poate afecta negativ pancreasul, provocând o inflamație cunoscută sub numele de pancreatită. Înțelegerea modului în care alcoolul afectează pancreasul și a modului în care se poate găsi tratament pentru abuzul de alcool și dependența de alcool poate fi un aspect important pentru a face alegeri de viață sănătoase.

Vezi și: Vaccinul pe bază de ARN mesager împotriva cancerului de piele. Reduce decesele cu 50%

Consumul de alcool din perioada sărbătorilor, factor favorizant

S-a demonstrat că cantitatea de alcool consumată este asociată cu prevalența pancreatitei în această țară și, de asemenea, este un factor determinant important al gravității primului episod de pancreatită acută alcoolică. Există o suspiciune clinică potrivit căreia consumul de alcool și incidența pancreatitei sunt crescute în timpul perioadelor de vacanță din timpul verii, deși nu au fost raportate variații sezoniere la o populație germană.

”Între 1972 și 1992, un total de 1556 de episoade cu pancreatită acută alcoolică au fost tratate la Spitalul Universitar din Tampere; 552 au fost primele episoade și 1004 au fost recurente. Pentru comparație, am investigat 297 de episoade de pancreatită biliară acută tratate în aceeași perioadă de timp. Am investigat prevalența lunară a pancreatitei alcoolice acute (prima și recurentă) și am comparat-o cu consumul lunar absolut de alcool.

Luând în considerare toate episoadele de pancreatită alcoolică, se pot observa diferențe semnificative între prevalență și luna de debut a bolii (P < 0,0001), în timp ce în rândul episoadelor de pancreatită biliară nu au existat diferențe (P = 0,3). Prevalența pancreatitei acute alcoolice a fost semnificativ mai mare decât prevalența așteptată în lunile iulie și august, iar cantitatea de consum de alcool (100% alcool, litri) a fost cea mai mare în aceleași luni. De asemenea, în lunile martie, octombrie și decembrie, prevalența a fost mai mare decât cea așteptată.

Lunile cu sezoane de vacanță, Crăciun, Paște, vară și toamnă, sunt asociate cu cel mai mare consum de alcool și cu cea mai mare prevalență a pancreatitei acute alcoolice”, arată National Library of Medicine.

Vezi și: Uleiul de piper, efecte multiple. Pentru ce e bun și cum să îl folosești

Pancreatita, ce este

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, pancreatita apare atunci când pancreasul se umflă. Deteriorarea pancreasului ca urmare a pancreatitei sau a unei alte probleme apare atunci când enzimele digestive care sunt eliberate în mod normal de pancreas sunt activate înainte de a fi eliberate în intestinul subțire. Există două forme de pancreatită.

Pancreatita acută este o inflamație a pancreasului care durează doar pentru perioade foarte scurte de timp și apoi se rezolvă. Severitatea sa poate varia de la cea care pune în pericol viața la cea ușoară. Majoritatea cazurilor de pancreatită acută au ca rezultat recuperarea completă, dar în cazurile severe pot apărea leziuni tisulare, infecții și chiar formarea de chisturi.

Pancreatita cronică este o inflamație de lungă durată a pancreasului care continuă după pancreatita acută. Există diverse cauze potențiale ale pancreatitei cronice, inclusiv consumul cronic de alcool.

Vezi și: În câte ore se digeră carnea și cât timp trebuie să avem între mese. Alin Popescu: E greu în România să spui asta, dar trebuie să înțeleagă toți

Pancreatita, simptome

Simptomele pancreatitei acute pot include un abdomen umflat sau sensibil, durere abdominală care radiază spre spate (adesea exacerbată de consumul de alimente grase), greață, vărsături, creșterea ritmului cardiac și febră. Simptomele pancreatitei cronice includ simptomele de mai sus, precum și pierderea în greutate, diaree și chiar diabet, notează alcohol.org.

Pancreatita, cauze

Principalele cauze ale pancreatitei includ:

- Calculi biliari.

- Reacții la medicamente.

- Infecții sau boli autoimune.

- Complicații ale unei intervenții chirurgicale.

- Probleme ereditare.

- Probleme metabolice.

- Consumul excesiv de alcool.

Vezi și: Nevoia unul spital de arși, conștientizată abia după Colectiv. Ioan Lascăr, dezvăluire despre aerul respirat de pacienții arși, în spital: Atunci și-au dat seama cât de importantă e îngrijirea arșilor

Pancreatita, factori de risc

Pancreatita cronică ca urmare a abuzului de alcool pe termen lung este identificată în aproape 70% din cazuri, în timp ce aproximativ 20% din cazurile de pancreatită cronică nu au o cauză identificabilă și pot rezulta din numeroase probleme care interacționează.

Studiile indică faptul că bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani reprezintă cel mai mare grup demografic diagnosticat cu această afecțiune. Deși, este important de reținut, că oricine poate dezvolta pancreatită cronică, mai ales dacă face abuz de alcool.

Vezi și: Varice: toate metodele de tratament și recuperare. Ce trebuie să știe orice pacient care suferă de varice. Toni Feodor: Nu presupune durere. Cuvintele potrivite pot fi cel mai bun medicament

Consumul de alcool, efect asupra pancreasului

Deși nu se înțelege pe deplin cum determină alcoolul inflamarea pancreasului, studiile au arătat o legătură clară între consumul de alcool și pancreatita acută. Pancreatita acută cauzată de consumul excesiv de alcool reprezintă 17%-25% din cazurile din lume și este a doua cea mai frecventă cauză, după calculii biliari. Aceasta se manifestă, de obicei, în cazul persoanelor care consumă în mod constant, pe o perioadă de cinci ani, în jur de 4-5 băuturi pe zi.

Pancreatita cronică este adesea rezultatul consumului cronic de alcool, rezultând în aproximativ 40% până la 70% din toate cazurile. Cei care se luptă deja cu pancreatita acută și care sunt, de asemenea, consumatori cronici de alcool, se pot confrunta cu crize recurente care duc la pancreatită cronică.

Pentru a trata pancreatita indusă de alcool, pacienții sunt încurajați să renunțe la consumul de alcool, urmând în același timp protocolul de tratament pentru alte cauze de pancreatită.  Mai mult, se poate recomanda un tratament profesional al tulburărilor legate de consumul de alcool pentru a reduce consumul de alcool, pentru a minimiza internările în spital pentru crize recurente și pentru a preveni dezvoltarea pancreatitei cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel