Palmele transpirate, cauze și remedii. Care sunt bolile de care poți suferi

palmele transpirate - FOTO: Freepick@lemonsoup14
Palmele transpirate nu sunt doar un semn de nervozitate, ele sunt un fapt al vieții de zi cu zi, pentru unele persoane.

Palmele transpirate pot afecta calitatea vieții unei persoane, determinând-o să se ferească de socializare și de anumite activități. O serie de probleme de sănătate pot face ca palmele să transpire, la fel ca și menopauza, care este o tranziție naturală.

Dacă transpirația nu este un simptom al unei boli subiacente, un medic poate diagnostica "hiperhidroza palmară", termenul medical pentru palmele transpirate, arată Medical News Today.

Palmele transpirate, cauze

Diverși factori, inclusiv obezitatea și menopauza, pot schimba cât de mult sau cât de des transpiră corpul. Unii oameni au pur și simplu hiperhidroză palmară, termenul medical pentru palmele transpirate. Problema devine adesea vizibilă în copilărie, se îmbunătățește după ce o persoană împlinește 40 de ani și, de obicei, se oprește după vârsta de 60 de ani.

Hiperhidroza palmară poate avea un impact grav asupra calității vieții unei persoane. Transpirația poate provoca uneori suferință emoțională și psihologică și poate interfera cu activitățile zilnice.

Vezi și: Murături, rețetă simplă. Cum se pun CORECT castraveții la murat. Ingredientul care le face perfecte și sănătoase

Palmele transpirate, simptome

- transpirație excesivă care nu este rezultatul schimbărilor de temperatură corporală sau a activității fizice

- transpirație care tinde să afecteze palmele și degetele, deși poate apărea peste tot pe mâini.

- palmele devin în mod regulat reci și umede

- în unele cazuri, umflarea degetelor

Vezi și: Rinita, cauze și simptome. Singura soluție de tratare. Medic: Această afecțiune este mai întâlnită la femei

Palmele transpirate, bolile pe care le pot ascunde

Între timp, palmele transpirate pot fi un simptom al diferitelor probleme de sănătate. Unele dintre ele includ:

- consumul de droguri pe bază de prescripție medicală, cu transpirație ca un efect secundar

- tulburare din cauza consumului de alcool sau dependența de droguri

- infecții, cum ar fi tuberculoza sau sepsisul

- afecțiuni endocrine, inclusiv diabet și tulburări tiroidiene

- afecțiuni neurologice, inclusiv boala Parkinson și un accident vascular cerebral

- cancer

Vezi și: Unt sau margarină, diferențe și asemănări. Care este mai sănătos, de fapt

Palmele transpirate, când e cazul să te adresezi unui medic

Este important să vă consulte un medic în cazul în care palmele transpirate au un impact semnificativ asupra calității vieții. Pentru ca un medic să diagnosticheze hiperhidroza palmară, o persoană trebuie să fi avut transpirație vizibilă, excesivă pe palme timp de cel puțin 6 luni, împreună cu două dintre următoarele:

- transpirație pe ambele palme

- episoade de transpirație care se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână

- transpirație care interferează cu activitățile zilnice

- transpirație care a început după ce persoana a împlinit 25 de ani

- un istoric familial al afecțiunii

Medicul poate efectua, de asemenea, un test minor. Acest lucru implică punerea unei soluții de alcool și iod pe mână și stropirea amidonului de porumb peste soluție. Hiperhidroza palmară provoacă o reacție care pătează părți ale mâinii în albastru închis.

Vezi și: Băuturile acidulate, riscuri pentru organism. Cum îți afectează sănătatea

Palmele transpirate, tratament

Un medic poate recomanda unul sau o combinație a următoarelor tratamente medicale pentru palmele afectate în mod excesiv de transpirate.

Iontoforeză. Iontoforeza implică plasarea mâinilor într-o soluție care are un curent electric scăzut. Oamenii de știință cred că acest lucru oprește temporar sau reduce transpirația prin îngroșarea microscopică a stratului exterior al pielii. Acest lucru blochează transpirația timp de până la 4 săptămâni. Acest tratament se efectuează de cel puțin patru ori pe săptămână, iar fiecare sesiune durează 30-40 de minute.

Medicamente. Un medic poate prescrie medicamente anticolinergice pentru a trata palmele transpirate. Medicamentele pot bloca receptorii care spun glandelor sudoripare din mâini să înceapă transpirația. Clorhidratul de oxbutinină este cel mai frecvent medicament anticolinergic. Nu este recomandat persoanelor care au glaucom.

Medicamentul poate provoca mai multe efecte secundare, inclusiv:

- gură uscată

- probleme la urinare

- constipație

- greață și vărsături

Vezi și: Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic

Botox. Toxina botulinică, mai bine cunoscută sub numele de Botox, poate ajuta, de asemenea, la tratarea palmelor transpirate prin blocarea receptorilor care spun glandelor sudoripare să înceapă să transpire. 

Tratamentul durează aproximativ 6 luni. Aceasta implică un furnizor de asistență medicală injectarea Botox în piele. Deși FDA a aprobat utilizarea botoxului pentru a trata transpirația excesivă a axilelor, cercetătorii nu au studiat încă siguranța și eficacitatea tratamentului pentru hiperhidroza palmară.

Intervenție chirurgicală. Dacă transpirația are un impact sever și alte tratamente nu au funcționat, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea sau rănirea glandelor sudoripare din zonă, ceea ce face imposibilă transpirația. O tehnică potențial reușită se numește simpatectomie toracică endoscopică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel