Pâinea de secară, diferențe între cea albă și cea integrală. Ce efect are asupra inimii. Cui nu îi este recomandată

painea de secara - FOTO: Freepik@Racool_Studio
Pâinea de secară este o alternativă excelentă la pâinea obișnuită albă și de grâu. Dar cu ce diferă față de pâinea albă și cea integrală. Are beneficii surprinzătoare asupra inimii, însă unele persoane nu ar trebui să o consume.

Pâinea de secară tinde să aibă o culoare mai închisă și un gust mai puternic și mai pământesc decât pâinea albă și cea de grâu obișnuită, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulți oameni o apreciază.

În plus, a fost asociată cu mai multe beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv un mai bun control al zahărului din sânge și o mai bună sănătate cardiacă și digestivă.

În comparație cu pâinea albă și cea integrală, pâinea de secară tinde să fie mai densă și mai întunecată și are un gust mai puternic, acrișor și totuși pământesc.

Făina de secară conține mai puțin gluten decât făina de grâu, motiv pentru care pâinea este mai densă și nu crește la fel de mult ca pâinea obișnuită pe bază de grâu.

Pâinea de secară, cui nu îi este recomandată

Cu toate acestea, având în vedere că încă conține gluten, este nepotrivită pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Pâinea de secară este făcută cu o combinație de făină de secară și cereale, în funcție de tipul de pâine. Sunt mai dense, mai închise la culoare și au un gust mai puternic decât pâinea albă și cea de grâu obișnuită, potrivit Healthline.

Vezi și: Papa Francisc, bolnav. Cu ce probleme medicale se confruntă Suveranul Pontif. Și-a anulat vizitele

Pâinea de secară, informații nutriționale

Pâinea de secară este bogată în fibre și are un profil nutritiv impresionant. Acestea fiind spuse, compoziția exactă depinde de cantitatea de făină de secară folosită, pâinile de secară mai închise la culoare conținând mai multă făină de secară decât varietățile mai ușoare.

În medie, 1 felie (32 de grame) de pâine de secară furnizează următorii nutrienți:

- Calorii: 83

- Proteine: 2,7 grame

- Carbohidrați: 15,5 grame

- Grăsimi: 1,1 grame

- Fibre: 1.9 grame

- Seleniu: 18% din valoarea zilnică (DV)

- Tiamină: 11,6% din VD

- Mangan: 11,5% din VD

- Riboflavină: 8,2% din VD

- Niacină: 7,6% din VD

- Vitamina B6: 7,5% din VD

- Cupru: 6,6% din VD

- Fier: 5% din VD

- Folat: 8,8% din VD

Vezi și: Cancerul de sân: importanța biopsiei în diagnostic și tratament. Alexandru Blidaru, semnal de alarmă: La aproape 80% dintre paciente se face mastectomie

Pâinea de secară conține, de asemenea, cantități mici de zinc, acid pantotenic, fosfor, magneziu, calciu și alți micronutrienți.

În comparație cu pâinea obișnuită, cum ar fi pâinea albă și cea integrală, pâinea de secară este de obicei mai bogată în fibre și oferă mai mulți micronutrienți, în special vitaminele B.

Mai mult, studiile au arătat că pâinea de secară pură tinde să fie mai sățioasă și afectează nivelul de zahăr din sânge într-o măsură mai mică decât pâinea albă și cea de grâu.

Pâinea de secară este bogată în multe substanțe nutritive, în special în fibre și vitaminele B. Ea poate fi mai sățioasă și afectează nivelul de zahăr din sânge într-o măsură mai mică decât pâinea albă sau de grâu.

Pâinea de secară, beneficii potențiale pentru sănătate

Consumul de pâine de secară poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră în mai multe moduri.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Adăugarea pâinii de secară în dieta dumneavoastră poate îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății inimii, deoarece cercetările au legat consumul acesteia de niveluri mai scăzute ale factorilor de risc pentru bolile de inimă.

De exemplu, un studiu de 8 săptămâni la 40 de persoane a comparat efectele consumului a 20% din caloriile zilnice din pâine de secară sau de grâu asupra nivelului de colesterol din sânge.

Cercetătorii au descoperit că pâinea de secară a fost mai eficientă în reducerea nivelului de colesterol la bărbați decât pâinea de grâu și a redus colesterolul total și LDL (rău) cu până la 14% și, respectiv, 12%.

Acest efect se datorează probabil conținutului ridicat de fibre solubile din pâinea de secară, un tip de fibre nedigerabile care formează o substanță asemănătoare unui gel în tractul digestiv și care poate ajuta la eliminarea bilei bogate în colesterol din sânge și din organism.

Cercetările au arătat că aportul regulat de fibre solubile este legat de o reducere cu 5-10% atât a colesterolului total, cât și a celui LDL (rău) în doar 4 săptămâni.

Vezi și: Cum să slăbești 1 kg pe zi. Doctor Mihail rupe tăcerea: Poți să slăbești 1 kg grăsime în minimum 10 zile

Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Controlul zahărului din sânge este important pentru toată lumea, în special pentru persoanele cu diabet de tip 2 și pentru cele care nu pot produce suficientă insulină, un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge.

Pâinea de secară are mai multe calități care pot ajuta la controlul zahărului din sânge. Pentru început, este bogată în fibre solubile, care ajută la încetinirea digestiei și absorbției carbohidraților și a zahărului prin tractul digestiv, ceea ce duce la o creștere mai treptată a nivelului de zahăr din sânge.

Pâinea de secară conține, de asemenea, compuși fenolici, cum ar fi acidul ferulic și acidul cafeic, care pot încetini eliberarea zahărului și a insulinei în fluxul sanguin, ajutând și mai mult la controlul glicemiei.

De exemplu, un studiu efectuat pe 21 de adulți sănătoși a constatat că consumul unei mese de seară pe bază de secară cu supliment de amidon rezistent a ajutat la încetinirea eliberării zahărului și a insulinei în sânge. În plus, a crescut nivelul hormonilor de sațietate, ceea ce i-a menținut pe oameni sătui pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, secara simplă nu a avut un efect semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge, deși a crescut senzația de sațietate.

Asistă sănătatea digestivă

Pâinea de secară poate contribui la îmbunătățirea sănătății digestive în mai multe moduri.

În primul rând, este o sursă bună de fibre, care poate ajuta la menținerea regulată a intestinelor. Fibrele solubile absorb apa, ajutând scaunele să rămână mari și moi, făcându-le mai ușor de eliminat.

De fapt, un studiu efectuat pe 51 de adulți cu constipație a observat că pâinea de secară a fost mai eficientă decât pâinea integrală și laxativele în tratarea constipației, fără efecte adverse.

Alte studii au arătat că fibrele din pâinea de secară pot ridica nivelul de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, în fluxul sanguin.

Acești acizi grași cu lanț scurt au fost legați de diverse beneficii, inclusiv pierderea în greutate, scăderea nivelului de zahăr din sânge și protecția împotriva cancerului de colon.

Vezi și: Ștefania și Radu, povestea proiectului Calmly. Cum au îmbinat medicina și IT-ul pentru sănătatea mintală a românilor: O mișcare ce transformă vieți. Am trăit pe pielea noastră singurătatea

Vă ajută să rămâneți sătui mai mult timp

Numeroase studii au arătat că pâinea de secară este incredibil de sățioasă. Acest lucru se poate datora faptului că este bogată în fibre solubile, care vă pot ajuta să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.

De exemplu, un studiu efectuat pe 41 de participanți a constatat că cei care au mâncat pâine integrală de secară s-au simțit mai sătui și au consumat mai puține calorii mai târziu în cursul zilei decât persoanele care au mâncat pâine de grâu rafinat.

Pâinea de secară, posibile dezavantaje

Deși pâinea de secară este, în general, sănătoasă, ea poate avea unele dezavantaje, printre care:

Conține antinutrienți. Pâinea de secară, în special varietățile mai ușoare, conțin acid fitic, un antinutrient care poate împiedica absorbția de minerale precum fierul și zincul din aceeași masă. Cu toate acestea, antinutrienții nu reprezintă o preocupare pentru persoanele care urmează o dietă bine echilibrată.

Poate provoca balonare. Secara este bogată în fibre și gluten, ceea ce poate provoca balonare la persoanele care sunt sensibile la acești compuși.

Nepotrivită pentru o dietă fără gluten. Pâinea de secară conține gluten, ceea ce o face nepotrivită pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten, cum ar fi cele cu boală celiacă.

Poate fi bogată în zahăr adăugat. În unele părți ale lumii, pâinea de secară are un conținut ridicat de zahăr adăugat pentru a le spori gustul. Zahărul adăugat este nesănătos și poate adăuga calorii nedorite la dieta dumneavoastră.

Deși poate provoca balonare la persoanele sensibile și unele soiuri pot fi încărcate cu zahăr adăugat, aceasta poate oferi diverse beneficii.

Aceasta conține mai multe fibre și nutrienți - în special vitaminele B - și a fost asociată cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate, un mai bun control al zahărului din sânge și o mai bună sănătate cardiacă și digestivă. Mai mult, este ușor de încorporat în dieta dvs. în locul pâinii albe sau de grâu obișnuite și poate fi ușor de făcut acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel