Trei factori de risc majori duc la...
Anul acesta, la Congresul Societății Europene de Cardiologie, desfășurat la Londra, au fost lansate patru noi ghiduri care marchează o schimbare importantă în practica medicală. Prof. dr. Eduard Apetrei, consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News că aceste ghiduri aduc în prim-plan o noutate esențială: medicina se concentrează mai mult pe pacient decât pe boală.
Această schimbare de paradigmă semnifică un pas înainte pentru comunitatea medicală, care trebuie să se reorienteze către nevoile și specificul fiecărui pacient. În loc să se trateze exclusiv afecțiuni precum angina pectorală sau hipertensiunea arterială, noua abordare subliniază importanța tratării pacientului ca un întreg, ținând cont de contextul său individual.
"Congresul anual al Societății Europene de Cardiologie de la Londra din acest an, s-au lansat patru ghiduri noi. Ghidurile aduc întotdeauna lucruri noi pentru că reprezintă dovada după care se face practica medicală. Medicina, practica medicală se face pe dovezi. Dovezile sunt incluse în aceste ghiduri.
Există o noutate cuprinsă în toate ghidurile. Noutatea importantă este că ghidurile sunt centrate pe bolnavi, nu pe boală. Nu vom trata angina pectorală, ci vom trata bolnavul care are angină pectorală. Este un lucru extrem de important din două considerente.
Pentru lumea medicală care trebuie să fie orientată către bolnav", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi și: Boala banală și ignorată care poate duce la Alzheimer. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu: Asta este o dovadă
Pacient cardiac - FOTO: Freepik@QuantumEdge
Profesorul Apetrei a subliniat că, deși tehnologia a adus progrese considerabile în medicină, a existat riscul de a se pierde din vedere pacientul.
"Noi am fost de la început orientați către bolnavi, însă, ne-a luat-o rapid înainte tehnologia. Tehnologia ne-a luat bolnavii. Aceste ghiduri ne aduc cu picioarele pe pământ. Bolnavul este important. Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială", a mai explicat prof. dr. Eduard Apetrei.
Deși ghidurile au un rol esențial în practica zilnică și contribuie la standardizarea tratamentelor, ele vin și cu provocări.
"Ghidurile au un rol important în practica noastră de zi cu zi. Înainte medicii buni, faimoși erau puțini. Astăzi, medicii foarte buni sunt foarte mulți. Ei tratează conform unor recomandări. Aceasta este partea bună a ghidurilor.
Ghidurile au o parte și mai puțin bună. Devin un fel de tratate. Sunt extrem de stufoase. Unul din ghiduri are 165 de pagini și 1590 de bibliografii.
Ghidurile fac recomandări, dar nu sunt legi. Asta iar este o problemă. Când se face o anumită derogare de la ghiduri ești cercetat, analizat, de ce nu ai făcut conform ghidurilor. Gândirea noastră trece pe locul doi", a mai explicat prof. dr. Eduard Apetrei, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...