Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Pacienții cu COVID-19 pot dezvolta tiroidită subacută
26 mai, 09:17
Un studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism descrie primul caz cunoscut de tiroidită subacută după infecția cu COVID-19.
Coronavirus, infecție

SARS-CoV-2 (COVID-19), virusul care a determinat o actuala pandemie, dă simptome respiratorii severe, dar s-a dovedit că poate implica și alte organe. 

Tiroidita subacută este o boală inflamatorie tiroidiană caracterizată prin dureri de gât și este de obicei precedată de o infecție a tractului respirator superior. Poate fi cauzată de o infecție virală sau o reacție inflamatorie post-virală și multe virusuri au fost legate de această boală. Potrivit unui nou studiu de caz publicat (link direct) în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism și infecția cu COVID-19 o poate provoca.

„Am descris primul caz de tiroidită subacută după infecția cu SARS-CoV-2. (...) Medicii trebuie avertizați cu privire la posibilitatea acestei manifestări clinice suplimentare legate de COVID-19”, a declarat dr Francesco Latrofa, de la Spitalului Universitar din Pisa, Italia. 

Clinicienii au examinat o tânără de 18 ani care a fost infectată cu COVID-19, după ce a fost expusă de către tatăl ei. Ea și-a revenit complet din COVID-19, ieșind negativ câteva zile mai târziu, dar a început să experimenteze câteva simptome suplimentare. Tânăra avea dureri de gât și tiroidă, febră și ritm cardiac crescut. A fost trimisă înapoi la spital, unde a fost diagnosticată cu tiroidită subacută. Cu doar o lină înainte de asta, fata avea o funcționare normală a tiroidei și imagistică clară.

„Din cauza asocierii cronologice, SARS-CoV-2 poate fi considerat responsabil pentru debutul tiroiditei subacute”, a spus Latrofa.


Ştiri Recomandate

Spital important din țară, rămas fără acreditare
Gabriel Mitulescu doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică
EXCLUSIV
Exercițiile fizice previn sau încetinesc bolile oculare
Dr Gabriel Mitulescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicamentul care reduce răspândirea gripei în case
Epidemiologul Molnar Geza: Începem să ajungem la vârf
Raed Arafat: avem un vid legislativ acum. E o problemă
Starea de alertă: se va prelungi sau nu după data de 16 iulie
Dieta care îți scurtează viața. CE să NU mănânci zilnic
Ce să mănânci ca să te hidratezi
Diabet
EXCLUSIV
Câți diabetici are România? Dr Simona Carniciu explică
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri