Pacienții cu COVID-19 pot dezvolta tiroidită subacută

COVID-19, infecție
Un studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism descrie primul caz cunoscut de tiroidită subacută după infecția cu COVID-19.

SARS-CoV-2 (COVID-19), virusul care a determinat o actuala pandemie, dă simptome respiratorii severe, dar s-a dovedit că poate implica și alte organe. 

Tiroidita subacută este o boală inflamatorie tiroidiană caracterizată prin dureri de gât și este de obicei precedată de o infecție a tractului respirator superior. Poate fi cauzată de o infecție virală sau o reacție inflamatorie post-virală și multe virusuri au fost legate de această boală. Potrivit unui nou studiu de caz publicat (link direct) în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism și infecția cu COVID-19 o poate provoca.

„Am descris primul caz de tiroidită subacută după infecția cu SARS-CoV-2. (...) Medicii trebuie avertizați cu privire la posibilitatea acestei manifestări clinice suplimentare legate de COVID-19”, a declarat dr Francesco Latrofa, de la Spitalului Universitar din Pisa, Italia. 

Clinicienii au examinat o tânără de 18 ani care a fost infectată cu COVID-19, după ce a fost expusă de către tatăl ei. Ea și-a revenit complet din COVID-19, ieșind negativ câteva zile mai târziu, dar a început să experimenteze câteva simptome suplimentare. Tânăra avea dureri de gât și tiroidă, febră și ritm cardiac crescut. A fost trimisă înapoi la spital, unde a fost diagnosticată cu tiroidită subacută. Cu doar o lină înainte de asta, fata avea o funcționare normală a tiroidei și imagistică clară.

„Din cauza asocierii cronologice, SARS-CoV-2 poate fi considerat responsabil pentru debutul tiroiditei subacute”, a spus Latrofa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel