Pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19: Imunitate celulară și 6 luni mai târziu

Medic, coronavirus, COVID. Foto: Pixabay
Un mic studiu arată că pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare de COVID-19 prezintă o „imunitate celulară” la virusul pandemic SARS-CoV-2 și la șase luni de la infectare, ceea ce sugerează că ar putea avea un anumit grad de protecție, cel puțin pentru acea perioadă de timp.

Un studiu de mică anvergură efectuat în Marea Britanie a constatat că o „imunitate celulară” la virusul pandemic SARS-CoV-2 era prezentă după șase luni de la infectare la persoanele cu simptome ușoare de COVID-19 sau asimptomatice, ceea ce sugerează că acestea ar putea avea un anumit nivel de protecție, cel puțin pentru acea perioadă de timp.

Cercetătorii, care au prezentat concluziile studiului ce nu a fost revizuit și publicat deocamdată într-un jurnal de specialitate, au analizat o sută de pacienți cu COVID-19 din Marea Britanie care nu au fost internați. Ei spun că rezultatele analizelor sunt „liniștitoare”, dar asta nu înseamnă că oamenii nu pot fi, în cazuri rare, infectați de două ori cu COVID-19.

„În timp ce constatările noastre ne fac să fim optimiști cu prudență în ceea ce privește intensitatea și durata imunității generate după infecția cu SARS-CoV-2, aceasta este doar o piesă din puzzle. (...) Există multe lucruri pe care le mai avem de învățat înainte de a înțelege pe deplin modul în care funcționează imunitatea la COVID-19”, a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea din Birmingham, unul dintre conducătorii studiului, într-un comunicat dat publicității (link direct)

Studiul, care deocamdată nu a fost evaluat de către alți experți, așa cum spuneam, a fost publicat online în bioRvix, a analizat sângele a o sută de pacienți la șase luni după ce au avut, fie cazuri ușoare de COVID-19, fie au fost asimptomatici. S-a constatat că, în timp ce nivelurile de anticorpi în cazul unora dintre pacienți scăzuseră, răspunsul limfocitelor T - o altă componentă esențială a sistemului imunitar - a fost în continuare unul robust.

Totodată, studiul a constatat că amploarea răspunsului limfocitelor T a fost diferit, acesta fiind considerabil mai ridicat la persoanele care prezentaseră simptome COVID-19 decât în cazul celor care fuseseră asimptomatice după infectare.

„Rezultatele preliminare arată că răspunsul celulelor T poate dura mai mult decât răspunsul inițial al anticorpilor”, a precizat Shamez Ladhani, epidemiolog consultant în cadrul Public Health England, care s-a numărat printre autorii cercetării.

Cercetătorii au indicat că acest lucru ar putea fi interpretat în două moduri: pe de o parte, este posibil ca un răspuns imun mai amplu să ofere o mai bună protecție împotriva reinfectării la persoanele care prezentau simptome sau, pe de altă parte, că pacienții asimptomatici sunt capabili să lupte contra virusului fără a fi nevoie să genereze un răspuns imun mai amplu.
Deși până acum peste 46 de milioane de persoane din întreaga lume au fost infectate cu COVID-19, cazurile confirmate de reinfectare sunt în continuare rare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel