Pacienții cu boli cronice, operații amânate în spitale. Dr Cristian Onia: 90% dintre ei au renunțat

Intervenție chirurgicală
EXCLUSIV
Dr Cristian Onia a explicat, la DC Medical și DC News, ca pandemia de COVID-19 a afectat dramatic activitatea secțiilor de chirurgie, mare parte din pacienți renunțând temporar la intervenții, cu riscul ca afecțiunile lor să se agraveze. Cei care totuși vin la spitale sunt tratați din start ca posibil infectați cu coronavirus, iar operațiile se fac cu programare. 

Dr Cristian Onia, chirurg la Spitalul Județean de Urgență Focșani, spune că pandemia de COVID-19 a dus la schimbarea radicală a modului în care pacienții sunt tratați și internați în spitale. Chiar dacă starea de urgență a fost ridicată deja de două săptămâni, pandemia nu s-a oprit, așa că orice pacient ajunge la un spital este tratat, din start, indiferent de ce patologie ar avea, ca posibil infectat cu coronavirus. Ceea ce îngreunează dramatic accesul la tratament, în mod special activitatea secțiilor de chirurgie. 

„Activitatea medicală și în special cea a secțiilor de chirurgie a fost afectată destul de mult, în sensul că nu s-au mai internat cazuri cronice, au fost operații doar în Urgență. Toate operațiile care s-au efectuat s-au făcut cu toate măsurie de securitate care se puteau lua, persoanele fiind suspecte de infecție cu acest coronavirus. Până la momentul în care aveam certitudinea că nu sunt infectați, pacienții erau tratați ca și cum ar fi. (...) Și acum sunt aceleași condiții, ceea ce îngreunează destul de mult activitatea secțiilor. Pacienții pot să spun că sunt mai puțini, în schimb încărcătura este mult mai mare și e mai greu decât înainte, când aveam constant 60 de pacienți pe secție”, a arătat dr Cristian Onia, EXCLUSIV la DC News și DC Medical. 

90% din pacienții care trebuiau operați au renunțat

Medicul a arătat că din pacienții cronici pe care îi avea, în perioada pandemiei cei care au putut aștepta au decis să evite să vină la spital de teamă că s-ar putea infecta. Practic, a arătat medicul, cam 90% dintre pacienții săi au decis să aștepte, cu riscul de a li se agrava starea, iar în cazul particular al intervențiilor pentru tiroidă, procentul e absolut.  

„Este adevărat, și eu am foarte mulți pacienți cronici care au solicitat o amânare a intervenției, drept urmare e greu de apreciat câți au avut de suferit prin agravarea bolilor existente. Mie mi-ar fi imposibil să fac această apreciere. Ceea ce este clar este că persoanele care se prezintă la spital se prezintă cu o agravare a stării pentru că au așteptat până în ultima clipă. (...) Se permite accesul pacienților cronici în spitale, numai că vă dați seama, toți ne întreabă „domnule, nu cumva am să mă infectez?” Nimeni nu le poate garanta chestia asta, nu poate spune, „da, domnule, nu ai să te infectezi!”. Drept urmare și noi avem rezerve, transmitem pacienților aceste rezerve, iar ei stabilesc dacă vor să vină sau nu vor să vină. Ceea ce vă pot spune este că 90% dintre ei deocamdată renunță. (...) Eu vorbesc de pacienții mei, pacienții pe care eu îi știu și îi am programați pentru diverse intervenții. Am, de exemplu, pentru tiroidă, aici au renunțat 100%! Și eu i-am sfătuit să aștepte să treacă toată această perioadă, când lucrurile vor fi puțin altfel, vă dați seama că vor reveni și probabil că împreună vom lua decizia să-i programăm pentru operații. Toate aceste operații - de tiroidă vobim - sunt operații programabile, deci nu este nimic urgent. Dar depinde foarte mult de caz, acesta cu tiroida e un caz oarecum separat , dar vi l-am dat ca exemplu pentru că ei au renunțat cu desăvârșire. Iar ei, într-adevăr, sunt pacienți care sincer pot aștepta încă o lună. ”, arată dr Cristian Onia. 

Ce a însemnat pentru chirurg experiența infectării cu coronavirus și de ce s-a dus de două ori să doneze plasmă pentru pacienții cu forme grave de COVID-19, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel