Ouăle, risc pentru dezvoltarea unor boli. Testul plutitor îți va arăta dacă este proaspăt sau vechi

ouale - FOTO: Pexels@Klaus Nielsen
Ouăle pot să vă îmbolnăvească. Cum poți afla dacă un ou este proaspăt sau vechi.

Ouăle pot transmite mai multe boli, inclusiv la infecția cu Salmonella. CDC arată că mai expuse sunt persoanele care cresc găini. Specialiștii vin cu sfaturi legate de igienă. Ouăle vechi pot transporta salmonella sau alte bacterii care vă pot îmbolnăvi sau pot duce la intoxicații alimentare grave.

Ce trebuie să aveți în vedere când colectați ouăle

- Colectați ouăle des. Ouăle care stau în cuib pot deveni murdare sau se pot sparge

- Aruncați ouăle crăpate. Germenii de pe coajă pot intra mai ușor în ou

- Frecați murdăria pe ouă cu șmirghel fin, o perie sau o cârpă. Nu spălați ouăle

- Puneți la frigider ouăle pentru a le menține proaspete și pentru a încetini creșterea germenilor.

- Gătiţi ouăle până când atât gălbenuşul cât şi albul sunt ferme

Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma

Ouăle - semnale de alarmă

Specialiștii arată că dacă mâncăm ouă infestate riscăm să ne îmbolnăvim. Contactați medicii dacă aveți oricare dintre aceste simptome severe:

- Diaree și febră

- Diaree pentru mai mult de 3 zile, care nu se îmbunătățește

- Diaree sângeroasă

- Greață și vărsături

Semne de deshidratare, cum ar fi:

- Urinare frecventă

- Gură și gât uscate

- Senzație de amețeală

Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav

Ouăle și testul plutitor

Cum se utilizează testul plutitor. EatThis arată cum se utilizează testul plutitor pentru a verifica dacă ouăle sunt proaspete sau nu.

- Umpleți un castron, oală sau un pahar înalt cu apă. Apa ar trebui să poată acoperi un ou complet, plus câțiva centimetri.

- Scufundați oul în apă. Dacă nu este complet scufundat sau este doar abia acoperit de apă, adăugați mai multă apă.

- Dacă oul se scufundă de tot, înseamnă că este încă bun de sonumat. Dacă oul plutește în partea de sus, înseamnă că este vechi și trebuie aruncat imediat.

Cum arată un gălbenuș vechi

Gălbenușurile de ou mai vechi sunt mai plate decât gălbenușurile de ou proaspete, ceea ce înseamnă că se rup mai ușor. Acest lucru poate provoca probleme digestive.

În cazul în care gălbenușul este plat și albușul apos, oul nu este în stare proaspătă, dar poate fi utilizat în preparate, gătit bine, sub formă de: omletă, musaca, în compoziția unui aluat. Dacă, în schimb, gălbenușul se împrăștie în albuș și este opac, atunci oul nu poate fi folosit.

Termenul de valabilitate al oului

Teoretic, din momentul în care a fost ouat, oul are o durată de valabilitate de 28 de zile. Cu toate acestea, în practică, este mai bine să îl consumi în 15-20 de zile pentru a-și păstra cât mai multe din proprietățile nutritive. În general, cu cât trece mai mult timp, cu atât mai puțin ar trebui ca un ou să fie folosit crud sau pregătit prin gătire rapidă. E de preferat gătitul oului la cuptor sau prin coacere prelungită într-o tigaie, arată Healthline.

Salmoneloza: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Carnea și ouăle crude, pe lista vinovaților

Infecția cu Salmonella este cauzată de o bacterie care trăiește în mod normal în intestinul oamenilor, dar, care poate cauza probleme de sănătate severe.

Salmoneloza este o boală infecțioasă determinată de bacterii din genul Salmonella. Infecția se realizează în urma consumului alimentelor sau apei contaminate, iar cel mai frecvent aceasta este cauzată de produse de origine animală (carne, ouă, produse lactate). Acestea sunt periculoase dacă sunt consumate în stare crudă sau dacă sunt preparate termic insuficient.

Infecția poate fi cauzată și în urma gătirii alimentelor de către persoane cu o igienă precară, care nu se spală pe mâini și contaminează alimentele.

Persoanele cu sistem imunitar scăzut, copii sau pacienții cu boli cronice sunt cei mai predispuși la salmoneloză.

Vezi și: Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp

Diagnostic și tratament

Diagnosticul salmonelozei se pune pe baza testelor de laborator din proba de scaun a persoanei la care se suspicionează boala.

Tratamentul este stabilit întotdeauna de medicul specialist și se referă la administrarea antibioticelor și a medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor. De obicei, se prescriu substanțe antipiretice pentru reducerea febrei, antidiareice și se poate face și rehidratare cu perfuzii intravenoase. 

Când se prescriu antibiotice este nevoie și de administrarea probioticelor pentru menținerea echilibrului florei intestinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel