Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Olga Simionescu: Duce la tulburări hormonale sau cancer

otrava din haine care te poate imbolnavi - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Riști nu doar probleme dermatologice, ci și cancer. La ce să fii atent când cumperi și haine second-hand.

Otrava din haine care te poate îmbolnăvi. Hainele care sunt prezentate ca fiind ”rezistente la apă”, ”rezistente la pete” sau ”fără cute” conțin adesea substanțe chimice care au fost asociate cu efecte adverse asupra sănătății. Multe articole de îmbrăcăminte, cum ar fi blugii, conțin, de asemenea, un colorant care poate elibera substanțe chimice cancerigene.

Toxicitatea depinde de doză și de cât de des sunteți expus, dar există modalități de a evita substanțele chimice precum formaldehida din tricourile și jachetele de piele.

Probabil că hainele nu vă ucid, dar ar putea conține unele substanțe chimice neplăcute. Prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL la ce să fim atenți când cumpărăm haine. 

”Dacă cumpărăm haine de proveniență incertă noi nu cunoaștem calitatea fibrei. Dacă sunt sintetice sau cu coloranți dubioși, pot da iritații, eczeme, iar pe termen lung pot duce la tulburări hormonale sau chiar cancer. 

Dacă sunt la mâna a doua, poate sunt de calitate foarte bună, dar trebuie spălate foarte atent și trebuie analizate. Un produs vestimentar la mâna a doua nu înseamnă că are probleme, dar fiind foarte vechi, trebuie foarte bine curățat”, a explicat prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cât de des trebuie să te vopsești. Ce se întâmplă cu părul tău când te vopsești acasă. Care este singura vopsea care acoperă firele cărunte

Hainele, ce conțin

Îmbrăcămintea modernă este adesea tratată cu compuși care ajută la înmuierea lor sau le împiedică să se păteze, să se șifoneze sau să se ude. Aceiași compuși au fost asociați cu efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi iritația pielii, probleme de dezvoltare și chiar cancer.

Aruncați o privire la unele dintre substanțele chimice comune care se ascund în blugii, tricourile și hainele de antrenament, printre alte articole.

Impermeabilele, sau orice articol impermeabil, ar putea conține ”substanțe chimice pentru totdeauna”. Îmbrăcămintea care este ”rezistentă la apă” sau ”rezistentă la pete” ar putea părea un bonus, dar aceste cuvinte ar putea fi un indiciu că un articol conține o clasă toxică de substanțe chimice numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS).

PFAS au devenit populare în SUA în jurul anilor 1940, când companiile producătoare și-au dat seama că pot rezista la căldură, grăsime, pete și apă. Acestea sunt adesea denumite ”substanțe chimice veșnice”, deoarece pot persista în mediul înconjurător timp de mii de ani.

Deși mulți PFAS au fost eliminați treptat din industria de producție, substanțele chimice pot fi găsite în continuare în piele și în textile. Etichetele care conțin cuvintele Gore-Tox sau Teflon pot semnala prezența PFAS, care se găsesc în mod obișnuit în echipamentele pentru activități în aer liber și în hainele de antrenament ”care elimină umezeala”, potrivit Business Insider.

Expunerea la PFAS a fost asociată cu cancere renale și testiculare, leziuni hepatice și probleme de dezvoltare, dar este mai probabil ca oamenii să fie expuși prin ingerarea de alimente contaminate sau apă potabilă.

Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) consideră contactul cu pielea o sursă ”minoră” de expunere, deși inhalarea prafului de pe hainele contaminate cu PFAS poate constitui, de asemenea, o ”expunere de nivel scăzut”.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre colonoscopie și când trebuie să o faci. Cristian Gheorghe: Pacientul nu are dureri

Ftalații, compuși toxici

Ftalații sunt cunoscuți pentru faptul că fac ca substanțe precum plasticul să fie durabile și flexibile. În 2012, organizația de protecție a mediului Greenpeace a prelevat probe din peste 140 de articole de îmbrăcăminte și a detectat ftalați în 31 de articole de îmbrăcăminte.

Trei tricouri și o pereche de lenjerie intimă de la mărci populare de îmbrăcăminte aveau concentrații ”foarte ridicate” de ftalați, ceea ce înseamnă că substanța chimică reprezenta până la 38% din greutatea lor. Ftalații au fost găsiți, de asemenea, în blugi, pelerine de ploaie și piele artificială.

Aceste substanțe chimice au fost asociate cu ADHD, astm, diabet și cancer de sân, precum și cu o serie de probleme legate de reproducere, inclusiv scăderea funcțiilor reproductive la bărbați și endometrioza la femei. Deocamdată, ftalații prezintă cel mai mare risc pentru copii, care ar putea pune în gură hainele contaminate.

Vezi și: Circulația proastă a sângelui, semnale de alarmă. Se poate ajunge chiar la amputație sau accident vascular cerebral

Mirosul chimic al hainelor noi ar putea semnala prezența formaldehidei

Dacă îmbrăcămintea nouă miroase a chimicale, probabil că se datorează formaldehidei, un gaz incolor care este frecvent asociat cu îmbălsămarea. Substanța chimică ajută la menținerea hainelor fără cute, statică sau pete, chiar și după mai multe spălări. Asta înseamnă că formaldehida nu poate fi întotdeauna curățată cu detergent și apă.

În 2010, Biroul guvernamental de responsabilitate din SUA (GAO) și-a publicat concluziile după ce a testat 180 de articole de îmbrăcăminte pentru formaldehidă. Biroul a constatat că majoritatea mostrelor aveau sub 20 de părți pe milion - ceea ce este considerat un nivel ”nedetectabil” de formaldehidă.

În timp ce inhalarea acestei substanțe chimice a fost asociată cu astm, greață și chiar cancer, purtarea de haine cu formaldehidă este mai frecvent asociată cu dermatită, care tinde să îi afecteze pe cei care sunt deja alergici la această substanță chimică. Simptomele dermatitei includ erupții cutanate, vezicule și mâncărimi și uscăciune a pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel