Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
De fapt, aproximativ unul din patru bărbați peste 50 de ani își va rupe un os din cauza osteoporozei de-a lungul vieții, arată experții de la Fundația Națională americană pentru Osteoporoză.
Dar cum se pot proteja bărbații și cum pot reduce riscul de osteoporoză? Iată câteva strategii:
Vă trebuie calciu și vitamina D, de preferat din legume, fructe și alte alimente. Adică e de preferat să fie din surse naturale, spun experții.
Studiile au arătat că aportul scăzut de calciu este asociat cu o masă osoasă mică și cu rate mai mari de fractură.
Vitamina D este necesară pentru a ajuta la absorbția calciului în organism, deci aveți nevoie de cantități adecvate din fiecare.
Recomandările Institutului american de Medicină pentru adulți legat de calciu arată că aportul zilnic trebuie să fie de 1.000 mg (mg) pe zi până la vârsta de 50 de ani și de 1.200 mg pe zi după aceea. De asemenea, la vitamina D aportul zilnic recomandat este de 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D până la vârsta de 70 și de 800 UI după aceea.
Unele dintre cele mai bune surse de calciu includ tofu, spanac, varza și produse lactate precum iaurt, brânză și lapte.
Cantități mari de vitamină D se găsesc în somon, sardine, ton, lapte și ciuperci. Dacă aveți o deficiență sau dacă aveți probleme cu consumarea acestor alimente, este posibil să aveți nevoie de suplimente zilnice. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă doriți să le adăugați la regimul alimentar.
Exercițiul regulat pentru menținerea greutății, cum ar fi dansul, aerobicul, alergatul (joggingul), urcatul scărilor și mersul pe jos, ajută la stimularea formării și păstrării masei osoase.
Anumite medicamente pot crește riscul de apariție a osteoporozei la bărbați. Acestea includ steroizi pentru tratamentul artritei reumatoide și a unor cancere; terapia de deprivare de androgen utilizată pentru a trata cancerul de prostată; anticonvulsive pentru epilepsie; înlocuirea hormonului tiroidian pentru o tiroidă slab activă; și unele medicamente pentru chimioterapie. Vorbiți cu medicul dumneavoastră despre doza acestor medicamente și despre cum vă pot influența riscul de apariție a osteoporozei.
Nivelul scăzut al testosteronului este asociat cu osteoporoza la bărbați. Cu toate acestea, se fac în continuare studii pentru a se vedea care este impactul terapiei de substituție, dacă există un impact, asupra îmbunătățirii dezvoltării oaselor. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aceasta este o opțiune.
Atât fumatul cât și consumul are de alcool cresc riscul de apariție a osteoporozei la bărbați. Limitați consumul de alcool la o băutură pe zi; de exemplu, 330 ml de bere, 150 ml de vin sau 50 de ml de băuturi spirtoase, cum ar fi gin sau whisky.
Rețineți că și alți factori necontrolați pot crește riscul de apariție a osteoplozei la bărbați, cum ar fi istoricul familial și originea etnică (albii și asiaticii prezintă un risc mai mare), la fel și bolile cronice care afectează rinichii, plămânii, intestinele și stomacul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...