Te pregătești pentru prima ta...
Osteoporoza, calciu, bebeluși. "Ne construim densitatea minerală osoasă până când suntem adulți și apoi ne oprim, așa că ne gândim la osteoporoză ca o boală a vârstnicilor. (...) Într-adevăr, este o boală pediatrică cu consecințe la bătrânețe, așa că înțelegerea a ceea ce se întâmplă la aceste vârste tinere, când se construiesc oase, este esențial", a spus Megan Beggs, dietetician pediatru, coodonatoarea studiului care a descoperit că modul în care bebelușii absorb calciu ar putea duce la un tratament al osteoporozei.
Este prima dată când mecanismul de absorbție a calciului pentru sugari a fost înțeles. Cercetătorii au observat canale de absorbție a calciului în cele două treimi inferioare ale intestinelor subțiri ale șoarecilor sugari alăptați, se arată într-o lucrare publicată în revista Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.
Studiile anterioare au arătat că, la mamiferele adulte, cea mai mare absorbție a calciului are loc în partea superioară a intestinelor subțiri, unde mâncarea petrece mult mai puțin timp. "Exact contrariul la sugari", spune Beggs, potrivit medicalxpress. Bebelușii trebuie să absoarbă cantități uriașe de calciu în primul an de viață ca să construiască cartilajul cu care se nasc în cele 206 oase ale corpului. Această depunere de calciu continuă, într-un ritm mai lent, până la 25 de ani.
Ca să ajungă la aceste concluzii, echipa lui Megan Beggs a făcut experimente pe intestinele minuscule de șoareci modificați genetic.
Nefrologul pediatru Todd Alexander, autorul senior al cercetării, apreciază că înțelegerea acestui mecanism de absorbție al calciului la bebeluși ar putea fi primul pas în inversarea bolilor care provoacă oase slabe la oameni.
Cercetătorile viitoare vor testa cum funcționează acest mecanism de absorție la porci, care sunt mai apropiați fiziologic de oameni decât șoarecii și vor testa ipoteza că este vorba despre un hormon din laptele matern care este responsabil de reglarea canalelor.
"Înțelegerea (n. r. acestui mecanism) ne-ar permite să fie scos ingredientul activ din laptele matern sau sintetizat ca aditiv, astfel încât să-l putem oferi oamenilor sub formă de tabletă sau injecție", susține Todd Alexander. Cercetătorii mai precizează că o astfel de aplicație practică pentru oameni ar putea fi realizabilă într-un interval de 5 până la 10 ani.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...